Mersin, sahip olduğu antik kentler ve doğal güzellikleriyle Türkiye’nin en zengin kentlerinden biri. Akdeniz kıyısı boyunca uzanan şehirde onlarca antik kent yerleşimi bulunuyor. Kilikya coğrafyasının merkezinde yer alan Mersin ve çevresi, farklı medeniyetleri keşfetmek isteyenler için Akdeniz Bölgesi’ndeki en doğru adreslerden biri.
Mersin’i İç Anadolu Bölgesi’ne bağlayan yolun üzerinde bulunan Silifke ilçesi, her adımda tarihi ve doğal güzelliklere rastlanan etkileyici bir yer. Mersin’in batısında, kent merkezine 85 km mesafede bulunan Silifke gezilecek yerleri, kumsalları, zamanda yolculuk hissi yaşatan antik kentleri, maviyle yeşili bir arada sunan muhteşem doğasıyla yurtiçinde gidecek yer arayanlar için listeye eklenmeli. Silifke’de yer alan birçok yerin henüz yeterince tanınmamış olması burayı tam anlamıyla bir saklı cennete dönüştürüyor.
Silifke Çevresinde Gezilecek Yerler
1. Kızkalesi
Kızkalesi, Mersin denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biri. MÖ 4. yüzyıla uzanan yerleşimin bulunduğu yerde farklı medeniyetlerin izleri görülüyor. İki büyük kumsala sahip olan ve denizde 200 metre açıkta yer alan Kızkalesi’ne balıkçı motorlarıyla ulaşmak mümkün. Farklı hikaye ve efsanelere konu olan Kızkalesi’nde en bilindik anlatı bir kral ve kızı ile ilgili. Söylenceye göre, baktırdığı falda kızını yılanın sokacağını öğrenen kral, denizin ortasına kale yaptırarak hizmetçileriyle beraber güzel kızını bu kaleye kapatıyor. Altın sarısı rengindeki ‘Tarsus Beyazı’ üzümünden canı çeken kız için getirtilen üzüm sepetinden çıkan yılan kızı sokarak öldürüyor. Hikayeye konu olan Kızkalesi, her yıl yüzbinlerce ziyaretçi çekiyor. Kale Erdemli ilçesi sınırlarında. Mersin’e 60 km, Erdemli’ye 23 km, Silifke’ye ise 25 km uzaklıkta.
2. Narlıkuyu
Mersin ve Silifke’nin özellikle hafta sonları dolup taşan, kaçış rotası olan Narlıkuyu, yan yana sıralanan balık restoranları ile denizden içeriye sokulan cennet bir koya sahip. Soğuk ve tatlı suyu ile muhteşem manzarasıyla bölgenin en rağbet gören yerlerinden olan Narlıkuyu daha ilk dakikadan insanı etkisi altına alıyor. Roma hamamı ve Üç Güzeller adı taşıyan mozaiğin sergilendiği küçük bir müzenin de bulunduğu Narlıkuyu’da; mozaik üzerinde Zeus kızları Aglaia, Euphrosyne ve Thalia çıplak olarak kumru ve keklikler arasında dans ederken görülüyor. Narlıkuyu’ya kadar gelmişken koya karşı sıralanan restoranlarda oturup rakı balık eşliğinde manzarayı seyretmek, yemeğin ardından ise meşhur lokmacıda lokmanın tadına bakmak gerek.
3. Cennet ve Cehennem Çökükleri
Silifke, Narlıkuyu’ya 3 km uzaklıktaki Cennet-Cehennem Çökükleri, ülkemizin en çok tanınan doğal oluşumları arasında. Türkiye turizmini anlatan ders kitaplarında kendine en üst sıralarda yer bulan bu obruklar, Mersin’in en çok ziyaretçi çeken doğal güzelliklerinden. 128 metrelik derinliğe sahip Cehennem Mağarası’na ekipman yardımı olmadan inilemiyor. 70 metre derinlikteki Cennet’e ise 420 basamaktan oluşan uzun bir yol aşılarak ulaşılabiliyor. Cennet Çukuru’nun yüzeyinde tarihi bir kilise bulunuyor. Anlatılanlara göre Narlıkuyu Koyu ile Cennet Obruğu arasında bir su akışı var.
4. Astım Mağarası
Astım Mağarası, Cennet-Cehennem Çukurları’na 300 m mesafede. Geçmişte Astım-Dilek Mağarası olarak anılan mağara, zaman içerisinde dilek dilemek için gelenlerin yaşattığı tahribatın ardından Astım Mağarası ismini almış. Demir bir merdivenle inilen mağara içinde uzunluğu 200 metreyi aşan galeriler yer alıyor. Mersin coğrafyasının özelliklerini en iyi yansıtan yerlerden biri olan mağaranın astım hastaları için şifalı bir yer olduğuna inanılıyor. Astım Mağarası’nın girişinde bulunan kafede bölgeye özgü sıkmanın tadına bakıp, yayık ayranı içmeden dönmeyin. Sıkma, gözlemeyi andıran, dürüm şeklinde servis edilen bir hamur işi. Peynirli, kaşarlı, otlu ve patatesli seçenekleri var.
5. Kanlıdivane
MÖ 2 ile MS 7 yüzyıllar arasında, 900 yılı aşkın süre aralıksız yerleşimin görüldüğü Kanlıdivane Antik Kenti, 50 metre derinlik ve 12 bin metrekarelik bir alandan oluşan obruğun etrafına kurulu. Erdemli ilçesi sınırlarında bulunan antik kent, önemli bir zeytin işleme merkeziymiş. Ticaretle büyüyen bir kent olduğu ortaya çıkarılan Kanlıdivane’nin liman aracılığıyla dünyanın diğer bölgeleriyle ilişki kurduğu biliniyor. Bahar aylarında doğanın uyanışı ile birlikte rengarenk çiçeklerin sardığı Kanlıdivane, tarihi hissetmek isteyenleri çağırıyor.
6. Aya Tekla Kilisesi
İsmi İncil’de ‘Müjdeleyici’ olarak geçen St. Paul’un öğretilerinden etkilenip Silifke yakınlarına gelen Azize Tekla’nın Hristiyanlığı yaymak için gizlendiği mağara günümüzde Aya Tekla Kilisesi olarak kullanılıyor. Yaşadığı dönemde hastalara şifa olan ve bu özelliğiyle ünlenen Azize Tekla, Hristiyanlığın ilk kadın şehidi. Şifa dağıtması nedeniyle bölgedeki hekimlerin öldürmeye niyetlendiği Azize Tekla, anlatılara göre öldürüleceği sırada kilisenin bulunduğu mağarada göğe yükselmiş. 4. yüzyılda anısını yaşatmak için kiliseye dönüştürülen mağaranın çevresinde su sarnıcı ve hamam kalıntıları da bulunuyor.
7. Taşucu
Silifke’nin sahil şeridinde yer alan mahallelerinden Taşucu, Mersin ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) birbirine bağlıyor. Girne ile feribot seferlerinin yapıldığı bir liman kenti olan Taşucu, kumsalları, balık restoranları, eğlence mekanları ve deniz kızı efsanesi ile tanınıyor. Tanrıların tanrısı Zeus’un kızı Artemis’in aşkını konu alan efsanenin yaşandığına inanılan mağara Taşucu’nda. Denizkızının heykeli ise sahilde ziyaretçileri selamlıyor.
Türkiye’nin en lezzetli mavi yengecinin bulunduğu yerlerden olan Taşucu’nda Kerim’in Yeri’nde mavi yengeç molası vermeyi unutmayın. Bira eşliğinde deniz ürünlerinin tadına bakarken, dalgaların sesi huzura dönüşüyor.
Silifke’de Nerede Kalınır
Silifke, Mersin sahil şeridinde çok sayıda konaklama seçeneğinin olduğu yerlerden biri. Silifke seyahatimde Altın Orfoz Hotel’de konakladım. Özellikle çocuklu aileler için oldukça konforlu bir seçenek olan Altın Orfoz’un kendine ait bir koyu bulunuyor.
İyi dekore edilen odalar, muhteşem deniz manzarası, havuz seçeneği ve lezzetli ikramlarıyla otel, bölgenin en iyilerinden biri. Mersin şehir merkezinde konaklamak isteyenler için ise Sultaşa Otel ile Hostapark Hotel tercih edilebilecek seçeneklerden.
Silifke’ye Nasıl Gidilir
Karayoluyla Silifke’ye ulaşmak isteyenlerin Adana – Mersin, Karaman – Mut ve Antalya – Alanya karayollarını kullanmaları gerekiyor. Silifke’ye en yakın havalimanı Adana Şakirpaşa. Adana Havalimanı ile Silifke arasında 160 km’lik bir mesafe bulunuyor. Alanya Gazipaşa Havalimanı ise Silifke’ye 214 km uzaklıkta. Bu mesafe yolun durumu nedeniyle yaklaşık 3,5 saatte aşılıyor.
Silifke Mersin’e 85 km, İzmir’e 811 km, Ankara’ya 517 km, İstanbul’a 969 km, Konya’ya 254 km, Antalya’ya 386 km, Adana’ya ise 165 km uzaklıkta. Silifke Taşucu’ndan KKTC’nin Girne Limanı ile karşılıklı deniz otobüsü ve feribot seferleri de bulunuyor.
Deniz, kum, güneş turizmi başta olmak üzere tarih, kültür ve gastronominin bir arada bulunduğu Silifke, Türkiye’nin en önemli kuş göç yollarından biri olan Göksu Deltası’na da sahip. Özel çevre koruma bölgesi kapsamında olan Silifke, tarihi ve doğal güzellikleriyle Mersin gezilecek yerler arasında mutlaka uğranılması gereken noktalardan.
Taşucu aydıncık yolu gilindere aynalı gol mağarası var pek bilinmesede gezilebilecek en guzel y.erlerden birisi.ulasimi kolay giriş ücreti makul herkese görmelerini şiddetle tavsiye ederim
aynalıgöl’ü ben de duymuştum aklımda. Bir gün gideceğim.
Taşucu aydıncık yolu üzerinde gülünde De aynalı gol mağarası var pek bilinmesede gezilebilecek en guzel y.erlerden birisi.ulasimi kolay giriş ücreti makul herkese görmelerini şiddetle tavsiye ederim
Silifke kalesini unuttunuzmu. Benmi göremedim.
Geldiğimde gitmeye vakit olmamıştı. Bir dahakine artık 🙂
Silifke Mersin’in incisi, bence üç gün dolu dolu gezilmeli, nefis bir yer!
Mersin Taksi Olarak Hizmetinizdeyiz. Mersin Taksici web sitesinden erişebilirsiniz.
Bir Mersin’li olarak paylaşımlarınızdan ötürü size teşekkür ediyorum. Özellikle Kızkalesi, Mersin’in adeta kimliği rolündedir.
Harika bir şehriniz var. Ben teşekkür ediyorum.
Çok güzel yazı olmuş, bu yaz oraya gitmeyi düşünüyordum. Çok faydalı olacak, teşekkürler 🙂