Simi (Sömbeki) Adası’nda Yapılacak Şeyler

Simi-Yapilacak-Seyler

Ege Denizi ile Akdeniz’in buluştuğu bölgede, Datça ile Bozburun’un karşı kıyısında yer alan Simi Adası, Yunanistan‘da Oniki Adalar’ın bir parçası. Türkçe’de Sömbeki ismiyle bilinen Simi Adası, Oniki Adalar içerisinde limanından adaya adım atarken manzarasıyla fark yaratan bir görsel şölen yaşatıyor.

Türkiye‘den Datça ve Bodrum’dan direkt feribot seferlerinin bulunduğu Simi’ye Yunan adaları üzerinden aktarmalı olarak da gidilebiliyor. Birçok Türk seyahat sever Rodos, Kos gibi adalara yaptıkları ziyaretler sırasında seyahat planına Simi’yi de sıkıştırıyor. Bu küçük ve hoş manzaralı adaya ben de ne zamandır gitmek istiyordum. Rodos tatil planına eklediğim bir feribot bileti ile günübirlik de olsa Simi’yi ziyaret etme şansım oldu.

Symi-Chorio-Tepesi

Simi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Simi, popüler turistik Yunan adalarının aksine turizmle ön plana çıkan bir ada değil. Adanın doğal yapısı nedeniyle geniş plajları, ince taneli kumlu sahilleri yok. Büyük tatil köyleri ve çok yıldızlı konaklama tesisleri de Simi’de olmayanlardan. Genellikle dik kayalıklarla çevrili adanın dört bir yanında doğanın izin verdiği ölçüde denize girilebiliyor.

Panoramik manzaraya sahip seyir noktaları, renkli dış cepheleriyle davetkar evleri, deniz ürünleri ve geleneksel Yunan yemekleri sunan restoranları, birbirinden güzel tasarım kafeleri, hediyelik eşya dükkanları adada görebilecekleriniz arasında.

Simi’de Yapılacak Şeyler

1. Feribottan fotoğraf çekin

Simi-Yapilacak-Seyler

Simi’ye feribotla giriş sırasında dar bir koy iki tarafınızı sarıyor. Hem sağda hem sol tarafta adanın parıl parıl parlayan, rengarenk badanalı evleri tepelere serpilmiş durumda. Havanın güneşli olduğu günlerde muhteşem bir manzara görsellik sunan bu rengarenk evleri feribot Simi Limanı’na yanaşmadan görüntüleyin. Simi Limanı, pastel renklerle boyalı iki ve üç katlı evlerin yemyeşil yamaçlarda yığıldığı amfi tiyatro görünümünde.

2. Yialos çevresini gezin

Symi-Yapilacak-Seyler

Simi’de limanın da bulunduğu koyun ve adanın merkezi Yialos olarak adlandırılıyor. Feribottan iner inmez koyun iki tarafına doğru uzanan şehir merkezinde yürümek çevreyi keşfetmek için en doğru şey. Burada suda sallanan balıkçı kayıkları, lüks yatlar ve tur tekneleri bir arada.

3. Simi Folklor Müzesi’ne uğrayın

Symide-Yapilacak-Seyler

Simi Folklor Müzesi, Simi’de bir günü değerlendirmek için ideal rotalardan biri. Neoklasik mimariye sahip olan binada kurulu olan müzede Helenistik ve Roma dönemine ait heykeller, objeler ve daha yakın döneme ait ikonalar ve yerel kıyafetler sergileniyor.

4. Denizcilik Müzesi’ni ziyaret edin

Simi Folklor Müzesi’nin yakınında yer alan Denizcilik Müzesi, adanın bir başka butik müzesi. Oniki Adalar genelinde süregelen sünger avcılığı geleneğinin de anlatıldığı Simi Denizcilik Müzesi’nde 19. ve 20. yüzyıllara ait model gemiler, çapalar ve denizcilik ekipmanları sergileniyor.

5. Deniz süngeri alın

Symi-Ne-Yapilir

Simi, bir diğer Yunan adası Kalimnos ile birlikte dünyanın en büyük sünger dalış merkezleri arasında. Simi’yi ziyaret eden konukların birçoğu hediyelik eşya olarak komik görünümlü deniz süngeri almayı tercih ediyor. Yumuşak lifi ve kullanım kolaylığı ile banyoda keyifli anlar yaşatan deniz süngerleri boyuna ve cinsine göre fiyatlandırılıyor.

6. Chorio Tepesi’ne tırmanın

Chorio-Church-Simi

Simi’de feribot limana yaklaşırken karşılaşılan muhteşem manzarayı bir de tepeden görmek için Chorio Tepesi’ne çıkmak şart. Ada merkezinin panoramik manzarası ile ünlü Chorio Tepesi’ne ulaşmak için tam 500 basamağı geride bırakmak gerekiyor. Benim gibi Ağustos ayında adayı ziyaret edip, güneşin en dik olduğu anlarda sokaktaysanız işiniz zor. Ancak görece daha serin bir zamanda ziyaret ediyorsanız bu tepeyi görmeden adadan ayrılmayın derim. Ortalama bir eforla maksimum 20 dakika gibi bir sürede ulaşabileceğiniz tepeye çıkarken, adanın geleneksel evlerini ve mimarisini de deneyimleyebiliyorsunuz.

7. Tarihi kale surlarına göz atın

Simi-Kalesi

Chorio Tepesi’nden 5 dakikalık yürüme mesafesindeki Megali Panagia Kilisesi, ada manzarasıyla mola vereceğiniz bir başka nokta. Kilisenin yakınında yer alan ve 16. yüzyılda St. John Şövalyeleri tarafından inşa edilen kale surları adanın tarihi geçmişinde zamanda yolculuk ideal.

8. Simi plajlarını keşfedin

En-Guzel-Simi-Plajlari

Simi, her ne kadar alışık olduğumuz ince taneli kumsallara sahip olmasa da birbirinden güzel koylarında el değmemiş çakıl taşlı plajlara sahip. Birçoğuna karadan erişim imkanı olmayan bu koylara ada merkezinden kalkan bot taksilerle ulaşabilirsiniz. Bot taksiler ada merkezinden düzenli olarak kalkıyor ve belirli sıklıkla koylara uğrayarak geriye dönüyor. Ben içerisinde tesis olması nedeniyle Nanou Plajı‘nı tercih ettim. Nanou Plajı dışında deniz keyfi yapabileceğiniz yerler arasında Agia Marina , Agios Emilianos , Nimos ve Sesklia gibi koylar da mevcut.

Simi sakinliği ve huzurlu yapısıyla kalabalık ve gürültüden uzak zaman geçirmek isteyenler için tam anlamıyla bir cennet. Günübirlik Simi gezisi bolca koşturmayı içerdiğinden en az bir gece konaklamalı ve daha rahat bir gezi planı yapabilirsiniz. En güzel Simi otelleri için linke tıklayın.

Ege ile Akdeniz’in kesiştiği muhteşem bir coğrafyada yer alan Simi Adası, huzurlu bir coğrafyada, kendinizi dinleyeceğiniz, hoşça vakit geçireceğiniz bir alternatif sunuyor.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like