Vize, Türk vatandaşlarının yurt dışı seyahat planlarını doğrudan etkileyen bir süreç. Birçok kişi vize derdiyle uğraşmamak adına vizesiz ülkeler listesine göz atıp seyahat planı yapıyor. Vize için toplanan evraklar, zaman ve maddi kayıplar da eklenince vizesiz ülkeler bir adım öne çıkıyor.
Bordo ya da resmi adıyla umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebileceği ülke sayısı sınırlı. Kapı vizesi alınarak gidilebilen ülkeler ise her ne kadar kağıt üzerinde vize zorunluluğu varmış gibi görünse de sınır kapısında vize alınarak kolaylıkla seyahat edilebilen kategoride.
Sınırda Vize Alınabilen Ülkeler
1. Bahreyn
Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları Bahreyn’e yapacakları seyahatlerde vize almak durumunda. İki ülke arasında yapılan anlaşmayla Bahreyn’e turistik seyahatte bulunacak kişiler sınır kapısında 15 gün süreli tek girişli vize alabiliyor. Bu süre gerektiğinde 15 gün uzatılabiliyor.
2. Bhutan
Türk vatandaşlarından vize isteyen Bhutan‘ın diğer ülkelere göre çok farklı bir vize politikası var. Bhutan seyahati öncesinde ülkedeki resmi turizm operatörü ile bağlantıya geçip, ödeme yapmanız gerekiyor. Tur operatörü sizin adınıza Bhutan’ın başkenti Thimpu’daki Bhutan Turizm Konseyi’ne online olarak başvuru yapıyor. Konsey tur ücretinin ödenip ödenmediğini kontrol ettikten sonra tur operatörünü onay yazısı gönderiyor.
Tur operatörü onay yazısı ile birlikte Bhutan Dışişleri Bakanlığı’na vize başvurusunda bulunuyor. Herhangi bir form doldurmaya gerek olmayan bu süreçte vesikalık fotoğraf ve pasaportun kimlik sayfasını online ortamda tur operatörüne göndermek gerekiyor. Vizeniz onaylandıktan sonra ülkeye hava yoluyla giriş yapabiliyorsunuz.
3. Doğu Timor
Güneydoğu Asya ülkelerinden Doğu Timor, dünyanın en genç ülkelerinden. 2002 yılında bağımsızlığına kavuşan ülke Türk vatandaşlarına sınır geçişinde yapacakları başvuruyla 30 gün süreli vize veriyor. Doğu Timor’a direkt ulaşım imkanı bulunmadığından Endonezya üzerinden transit olarak yolculuk yapılıyor.
4. Dominik Cumhuriyeti
Dominik Cumhuriyeti, Türk vatandaşlarının kapı vizesi ile giriş yapabildiği ülkeler arasında. Ülkeyi turistik amaçla ziyaret etmek isteyen kişilerin giriş sırasında ülkeye giriş formu doldurması ve 10$ ücret ödemesi gerekiyor. Girişi onaylanan kişiye turist kartı veriliyor. Kapı vizesi almak için havalimanı ve limanlar kullanılabiliyor.
Dominik Cumhuriyeti’nde 8 adet uluslararası havalimanı bulunuyor: Las Americas Uluslararası Havalimanı (Santo Domingo) La Romana UluslararasıHavalimanı, Punta Cana Uluslararası Havalimanı, El Catey Uluslararası Havalimanı (Samana), Gregorio Luperon Uluslararası Havalimanı (Puerto Plata), Santiago Uluslararası Havalimanı, La Isabela Uluslararası Havalimanı (Santo Domingo).
5. Ermenistan
Ermenistan’ın Türk vatandaşlarına uyguladığı vize politikası diğer ülkelere göre farklı. Ermenistan ile Türkiye’nin diplomatik ilişkisi yok ancak bu durum iki ülke vatandaşlarının seyahatlerini engelleyecek bir konumda değil. Yeşil (hususi), gri (hizmet) ve siyah (diplomatik) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Ermenistan seyahati için Ermenistan online vize sistemi üzerinden vize başvurusu yapması gerekiyor.
Bordo (umuma mahsus) pasaport sahibi Türk vatandaşları ise Ermenistan’a kapı vizesi ile giriş yapabiliyor. 10$ ücret ödemek kaydıyla 21 güne kadar ülkede kalınabiliyor.
6. Güney Afrika Cumhuriyeti
Güney Afrika Cumhuriyeti’ne seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları ülkeye giriş sırasında 30 gün kalışlı turistik kapı vizesi alabiliyor. Kapı vizesi alabilmek için pasaportun seyahat tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliği bulunması ve pasaportta karşılıklı 2 adet boş vize sayfası bulunması gerekiyor.
7. Haiti
Haiti, bordo pasaportlu Türk vatandaşlarına 90 gün kalış süreli kapı vizesi veriyor. Bordo pasaport sahipleri 10$ ödeyerek turist kartı olarak adlandırılan giriş vizesini alıyor. Yeşil ve gri pasaport sahipleri ücret ödemeden kapı vizesi alabiliyor.
8. Kamboçya
Kamboçya’ya seyahat etmek için Türk vatandaşlarının vize alması şart. Kamboçya seyahatinden önce e-vize almak ya da ülkeye girişte kapı vizesi alma alternatifi bulunuyor. Kamboçya’ya e-vize başvurusunda 37$ ödeniyor. Kamboçya e-vizesi 30 günlük giriş hakkı tanıyor ve 3 iş gününde hazır oluyor.
E-posta adresinize gönderilen vizenin çıktısı ile ülkeye giriş yapabiliyorsunuz. Kamboçya kapı vizesi için de sınırda 37 dolar ve fotoğraf verip, başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. Kısa süre içerisinde verilen vizenin geçerlilik süresi 30 gün. Benim tavsiyem vizeyi kapıya bırakmadan elektronik ortamda almanız.
9. Meksika
Meksika’ya seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları ülkeye seyahat etmeden elektronik vize aracılığıyla vize başvurusu yapmak zorunda. Hususi (yeşil) ve hizmet (gri) pasaport sahiplerinin en yakın Meksika temsilciliğine başvurarak vize almaları gerekiyor. Vize ücreti 37$.
Elektronik vize alındığı tarihten itibaren 30 gün geçerli ve tek giriş hakkı sağlıyor. Bu vize ile Meksika’da 180 güne kadar kalınabiliyor. Elektronik vize başvurusu ücretsiz. Elektronik vize, yalnızca hava yoluyla yapılan seyahat ile Meksika’ya giriş hakkı veriliyor. Kara yolu ya da deniz yoluyla yapılan seyahatlerde Meksika konsolosluğuna vize başvurusu yapılması şart.
Uyruğu ne olursa olsun, geçerli bir çok girişli Schengen Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya, İngiltere Birleşik Krallığı ya da Kuzey İrlanda vizesi sahipleri, Meksika’ya Meksika vizesi almadan seyahat edebiliyor. Meksika vizesi için uğraşmaktansa herhangi bir ülkeden Schengen’e başvurmak daha mantıklı bence.
10. Mozambik
Türkiye ile Mozambik arasında vize muafiyeti anlaşması bulunmadığından Türk vatandaşları Mozambik’e yapacakları seyahat öncesi vize almak durumunda. Mozambik’in yurt dışındaki temsilciliklerinden vize alınabildiği gibi, Maputo Havalimanı’ndan ülkeye girişte 84$ ödeyerek giriş vizesi alınabiliyor.
11. Nepal
Nepal’e seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları Nepal’in İstanbul’daki fahri konsolosluğundan ya da Nepal’e giriş sırasında kapı vizesi almaları gerekiyor. Her iki başvuruda da 2 adet vesikalık fotoğraf, en az 6 ay geçerliliği bulunan pasaport ve başvuru formunun doldurulması gerekiyor. 25$ ücret ödeyerek Nepal vizesi alabilirsiniz.
12. Ruanda
Afrika ülkelerinden Ruanda’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının seyahat öncesinde e-vize başvurusu ya da konsolosluklara en az 6 ay geçerliliği bulunan pasaportla vize başvurusu yapması gerekiyor.
Transit yolcular için 3 gün geçerli transit vize 30$, tek giriş hakkı tanıyan ve ülkede en fazla 30 gün kalma hakkı veren Ruanda vizesi 50$, Doğu Afrika vizesi olarak adlandırılan ve 3 ay boyunca Ruanda, Uganda ve Kenya’ya sınırsız giriş hakkı tanıyan vize için 100$ ücret ödemek gerekiyor.
Ruanda’ya e-vize başvurularında mutlaka davetiye eklenmesi gerekiyor. Davetiye ülkeye sizi davet eden kişi ya da kurumlardan alınabiliyor. Davet eden kişi ya da kurum yoksa otelden talep edeceğiniz PDF formatındaki davetiyenin e-vize başvurusu sırasında sisteme yüklenmesi gerekiyor. E-vize başvurusunda tüm evraklar eksiksiz beyan edilmişse vize 3 iş günü içerisinde e-posta adresinize ulaşıyor. Ruanda’ya e-vize başvurusu için tıklayın.
13. Samoa
Güney Pasifik ülkelerinden Samoa’ya seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları ülkeye giriş sırasında en az 6 ay geçerliliği bulunan pasaport, 2 adet fotoğraf, gidiş-dönüş uçak bileti ve otel rezervasyonlarını kanıtlamak kaydıyla 35$ ödeyerek kapı vizesi alabiliyor.
14. Sri Lanka
Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları Sri Lanka’ya yapacakları seyahatlerinde e-vize ya da kapı vizesi ile Sri Lanka’ya giriş yapabiliyor. 30 gün süreli, iki giriş hakkı tanıyan Sri Lanka vizesi ücreti elektronik başvurularda 35$, gümrük kapısından yapılan başvurularda ise 40$. Sri Lanka e-vize başvurusu için tıklayın.
15. Sudan
Afrika ülkelerinden Sudan, Türk vayandaşlarına kapı vizesi veren ülkeler arasında. Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları Sudan’a girişleri sırasında Hartum Uluslararası Havalimanı’nda yapacakları başvuru ve ödeyecekleri 105$ bandrol ücretinin ardından 30 gün ve tek giriş hakkı tanıyan kapı vizesi alabiliyor.
16. Tacikistan
Tacikistan’a seyahat etmek isteyen umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının seyahat öncesinde elektronik vize başvurusu yapması gerekiyor. Tacikistan e-vize uygulaması üzerinden yapılan vize başvurularında 50$ ücret alınıyor. Tacikistan e-vizesi tek girişli ve 90 gün süreli düzenleniyor, ülkede bu vizeyle kalınabilecek maksimum süre ise 45 gün. Tacikistan e-vize başvurusu için tıklayın.
17. Tanzanya
Tanzanya’ya seyahat edecek bordo pasaportlu Türk vatandaşları ülkeye girişte kapı vizesi alabiliyor. Tanzanya havalimanlarından ülkeye girişte 50$ vize ücreti ödeyerek 90 gün kalış süresine sahip tek girişli vize alabiliyorsunuz. İş amaçlı seyahat eden kişilerin ise 200$ ücret ödemesi gerekiyor.
18. Tayvan
Tayvan’a seyahat etmek isteyen bordo, yeşil ve gri pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Tayvan vizesi alması gerekiyor. Tayvan, Türk vatandaşlarına ülkeye girişte kapı vizesi veriyor. Kapıda vize uygulaması ile Tayvan’a seyahat eden Türk vatandaşları ülkeye giriş tarihinden itibaren 30 gün kalma hakkına sahip oluyor. Bu süre uzatılmıyor. Kapıda alınan Tayvan vizesi turistik ya da ticari vize olarak düzenleniyor, bu vize ikamet vizesine çevrilmiyor.
Tayvan’a kapı vizesi almak için ülkeye havalimanından girme şartı aranıyor. Tayvan kapı vizesi ücreti 24$, vize ile ülkede 30 gün kalabiliyorsunuz. Tayvan kapı vizesi başvuru formu için tıklayın.
19. Zambiya
Zambiya, Türk vatandaşlarından vize isteyen Afrika ülkelerinden. Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları turizm ya da iş görüşmesi amaçlı seyahatleri için 30 güne kadar kalış süreli tek ya da çift girişli vizelerini e-vize başvurusu yaparak alabiliyor. Tek girişli 30 gün süre geçerli vize için 50$, çift girişli 30 gün süreli vize için 80$ ücret ödemek gerekiyor. Transit vize ücreti de 50$. Zambiya e-vize başvurusu için tıklayın.
Vize süreciyle uğraşmaktansa vizesiz ülkeler ve sınır kapılarında vize isteyen ülkelere seyahat ederek vize için yapacağınız masrafla seyahat bütçenize katkıda bulunabilirsiniz.