Türkiye’de butik otel konseptinin ilk örnekleri arasında yer alan, İzmir’in Selçuk ilçesi Şirince Köyü’ndeki Nişanyan Hotel’i Sevan Nişanyan ile birlikte kuran ve günümüzde otelin işletmeciliğini tek başına yapan Müjde Tönbekici, yenilikçi fikirleriyle turizm ve yerel kalkınma konularında öncü bir isim.
Rehber olarak Türkiye’yi gezerken 21 yaşında Şirince köyünü ziyaret eden ve Şirince’ye yerleşmeye karar veren Müjde Tönbekici, o günden bu yana Şirince için varını yoğunu ortaya koyarak çalışmayı sürdürüyor.

Şirince’nin dünya çapında markalaşması noktasında büyük emeği olan Tönbekici’nin mürver çiçeği içeceği hikayesi 1987 yılına uzanıyor. 1987 yılında İsviçreli arkadaşı Elizabeth’i ziyareti sırasında arkadaşının ikram ettiği nefis içeceğin ne olduğunu soran Tönbekici, ‘Mürver çiçeği şerbeti’ yanıtıyla birlikte bu bitkinin farkına varmış.
Nisan ayında 15 gün boyunca açan yaban çalısı mürverin dünyanın her yerinde, Norveç’ten Anadolu’nun uçlarına kadar geniş bir coğrafyada görüldüğünü anlatan Tönbekici, bitkinin halk tarafından pek sevilmediğini ve genellikle köklenerek ya da kesilerek temizlendiğini fark etmiş.

Arkadaşının ikram ettiği içeceğin benzerini yapabilmek için Şirince’de dağ, bayır dolaşarak mürver bitkisi toplamaya başladığını, 15 günlük kısıtlı sürede toplayabildiğinin en fazlasına ulaşarak çiçeğin özütünü çıkarmak için yoğun bir çalışmaya girişen Tönbekici, elde ettiği içeceği Nişanyan Hotel’e gelen misafirlerine ikram ettikten sonra çok olumlu tepkiler aldığını söylüyor.
‘Herkesin konuklarına çay ikram ettiği bir dönemde farklılaşmak istedim’ sözleriyle yeniliğe olan tutkusunu anlatan Tönbekici, ‘Mürver içeceğini flüt dediğimiz şampanya kadehlerine doldurduk. Mevsimine göre nar, çilek, nane ya da farklı bitki yapraklarıyla süsledik. Müthiş ferahlatıcı bu içecek konuklarımızın çok hoşuna gitti’ sözleriyle mürver çiçeği içeceğinin hikayesini özetliyor.

Tüm Şirince’ye yayıldı
Müjde Tönbekici’nin Nişanyan Hotel’in konuklarına ikram ettiği mürver çiçeği içeceği kısa sürede tüm Şirince’de konuşulan bir şeye dönüşmüş. ‘Müjde Hanım’ın sihirli bir içeceği, gizli bir ikramı varmış’ gibi sözlerle tüm Şirince’de konuşulmaya başlanan bu içeceğin formülünü uzun yıllar boyunca kimseyle paylaşmayan Tönbekici, mürver içeceğinin çok kötü kopyaları yapılmaya başlayınca daha fazla dayanamayıp özel reçetesini ‘Şirince’ye armağan olsun’ diyerek paylaşmaya karar vermiş.
Şirince’nin dört bir yanında servis edilen milli bir içeceğe dönüşen mürver çiçeği içeceği, Türkiye’de mutlaka yenilmesi-içilmesi gereken lezzetler listesine ‘Şirince’de Nişanyan’da mürver şerbeti için’ önerisiyle yer almış.
Geçmişte kimsenin yüzüne bile bakmadığı mürver bitkisi, günümüzde mürver çiçeği şurubu yapmak isteyenlerin ilgisiyle ekonomik değeri artan bir bitkiye dönüşmüş. Şirince’de mürver içeceği dışında, mürver bitkisi satan birçok işletme de bulunuyor.

Mürver şurubu nasıl yapılır?
Müjde Tönbekici’nin özel reçetesiyle mürver şurubu: Mürverleri çiçek çiçek ayırıp büyük bir kavanoza ekleyin. Mürver çiçeklerini, yapraklarını almadan toplayın. Bir kapta, 10 büyük boy çiçeğe, 1 litre denk gelecek kadar içme suyu ekleyin ve 24-30 saat arası fazla ışık almayan, serin bir yerde bekletin. Beklettiğiniz suyu tülbentle süzün. Her bir litre suya, 1 kg şeker olacak şekilde şeker ekleyin ve şekerin erimesi için biraz karıştırın. Tamamı erimeyecek ama su şeffaflaşıp, ağdalanacak. Bu şekilde bir gün daha bekletin. Gidip geldikçe, karıştırmaya devam edin. Kavanozlarken her 1 litrelik kavanoza 1 tatlı kaşığı limon tuzu ekleyip, kapaklarını sıkıca kapatın.
Kavanozları bir tencereye yerleştirin ve kapak boyunu geçecek kadar kaynar su koyup, 15 dakika kaynatın. Kullanacağınız zaman kavanozu açıp, bardağa 1 parmak şerbet koyup, üzerini su ile tamamlayarak, şerbetinizi içebilirsiniz. Açık kavanozu kullanırken, muhakkak buzdolabında muhafaza edin. Mürver şerbetiniz hazır.