Sırt çantalı gezgin denildiğinde birçok kişinin aklına kısıtlı bütçe ile ekonomik seyahat eden kişiler canlanıyor. Otel yerine çadırda konaklayan, kamp alanı bulamadığında hosteli tercih eden bu kesimin diğer turist gruplarına göre seyahat ettikleri yerlerde çok daha az harcama yaptıkları söylenir hep. Tüm bu algı ise aslında bir önyargıdan ibaret.
2012 yılında, toplam 1 trilyon doların üzerinde olan turizm endüstrisinin 217 milyar dolarlık kısmı genç sırt çantalı gezginler tarafından domine edildi ve bu rakam Amsterdam’da bulunan World Youth Student and Educational Travel konfederasyonunun yaptığı bir araştırmaya göre diğer tüm uluslararası seyahatleri kapsayan grupları geride bıraktı. Sırt çantalı gezginler artık bu dev piyasanın yüzde 20’lik bir kısmına sahip olduklarından oldukça önemli bir ekonomik güç oluşturuyor.

Sırt Çantalı Gezginler Daha Çok Harcıyor
World Youth Student and Educational Travel Konfederasyonunun 2002 yılından beri üzerinde çalıştığı ve 2013 yılı eylül ayında sonuçlarını açıkladığı araştırma 137 farklı ülkeden 34,000 genç gezginin katkılarıyla hazırlandı.
WYSE konfederasyonu Genel Direktörü David Chapman araştırma sonuçlarıyla ilgili, ‘Araştırmalarımız gösteriyor ki genç nüfusun seyahat alışkanlıkları son 10 yılda inanılmaz bir şekilde değişti. Bugünkü gençler, her zamankinden daha fazla kültürleri tanımak, deneyim kazanmak, yerel insanlarla bütünleşmek ve evlerine geri döndüklerinde vizyonu genişlemiş, daha dolu biri olarak kendi iş bulma olanaklarını daha da yükseltmek istiyorlar.
Daha uzun süreli seyahat eden, daha fazla harcayan, dünyanın geri kalanı ile daha fazla iletişim halinde olan bu genç insanlar, endüstrinin hiç görmediği kadar hızlı bir şekilde gelişmesini sağlıyorlar’ sözlerini kullandı.
Sırt Çantalı gezginler raporunda önce çıkan detaylar
İşizliğin ve global ekonomik sıkıntılar neticesinde genç nüfusun daha fazla seyahat edip iş, eğitim ve kültür tecrübesi kazanıp kendisini geliştirmeye başladığı şu anki dönemde, 2007 yılında sadece zevk için seyahat edenlerin yüzdesi %75 iken şu anda bu rakam %47’ye kadar gerilemiş durumda.
Genç nüfus artık CV’lerini güçlendirmek adına geleneksel ‘Deniz, Kum ve Güneş! üçlüsünden oldukça uzakta seyahat ediyor. Rapora göre, bu gençlerin %22’si yeni bir dil öğrenmek, %15’i iş tecrübesi kazanmak ve %15’i de eğitim alabilmek için seyahat ediyor ve bu rakamlar 2007’den bu güne oldukça yükselmiş durumda.
Sırtçantalılar harcama verileri
- Öğrencilerin harcamaları, global kriz yüzünden düşen harcamaların aksine genç gezginlerin daha fazla ve farklı hizmetler talep etmeleri üzerine %40 yüksedi.
- Kendilerini genç gezginler (backpacker, Sırtçantalılar, Sırtçantalı gezgin) olarak tanımlayan insanların sayısı oldukça arttı
- Yurt dışında geçirilen zaman uzadı. 60 günden uzun süre kalan genç nüfus sayısı son 5 yılda inanılmaz şekilde arttı.
- Genç gezgin denilince akla sadece en ucuz yerlerde kalan düşük bütçeli backpacker’lar gelmesin. Artık ‘flashpacker’ denilen, yanlarında laptoplar, akıllı telefonlar ve birçok son teknoloji ürünle gezen ve nispeten daha yüksek bütçeli gezginlerin sayısında oldukça büyük bir artış var.
- Hosteller artık otellerin yerini almaya başladı. Modern genç nüfusun istekleri karşısında daha esnek olabilen ve günden güne artan hizmet olanaklarıyla bu yeni topluluğa da kolayca adapte olabiliyorlar.
- Bu genç insanların seyahat alışkanlıklarıyla beraber gittikleri yerler de değişiyor. Bilinen büyük şehirlerde daha az vakit geçiriyor ve artık daha az bilinen uzak yerleri keşfediyorlar.
- Daha fazla genç insan yurt dışında yaşıyor.
- Gittikleri yerin kültürüne daha hızlı adapte olabilmek için ‘yerel halk gibi yaşamak’ ilkesini benimsiyor.
- Anketin sonuçlarına göre %14’den %24’e yükselen suç oranı seyahat etmenin önündeki en belirgin engel olarak gözüküyor.
David Chapman’a göre, ‘Genç nüfusun seyahat alışkanlıklarını değiştirmesi bu sektörün son 5 yılda gördüğü en büyük değişiklik olduğu aşikar. Bunca ekonomik belirsizlik ve çalkantılı iş hayatı karşısında insanların seyahati bu denli hayatlarının bir parçası yaptığını görmek gerçekten muhteşem bir şey.’
Oldukça ilgi çekici bilgiler paylaşmışsınız. Sırt çantalı gezginler genelde turizm camiasında ucuzcu turist olarak görülür ve önem verilmez. Anlaşılan bu algı da zamanla değişecek.
Yeni yerleri gezmeyi cok severim. Gezdiğim ve beğendiğim yerleri kendimce tanıtmaya calışırım. Tebrik ederim çok güzel yazılaıinız. Beğenerek okudum.
Karadağ’da da benzer bir araştırma yapıldığını duymuştum. Ortalama bir sırt çantalı gezgin turistlere oranla daha çok vakit geçirmekte, uzun vadede daha çok para harcamakta ve yerel ekonomiye daha çok katkıda bulunmakta. Bu sebepler sonucu Karadağ turizmini büyük oranda sırt çantalı ve bisikletli gezginlere göre düzenlemiş ve bundan büyük avantajlar sağlamış.
Sırt çantalı gezginlerin kimisi 3 ay kimisi 2 yıl geziyor. Bu açıdan baktığımızda toplamda harcadığımız para, ortalama bir tatilcinin hacadığından daha fazla.
Dünyaca ünlü büyük tur şirketleri artık bu tarz seyahat programlarını listelerine alıyorlar.
Doksanlı yıllarda İzmir Selçuk ve Şirince de backpackerleri görürdüm. İmrenmemek mümkün değil. Sırt çantasıyla dünyayı gezen gezginler. Selçuk’ta ailelerin yanında, pansiyonlarda kalırlardı. Sakin, huzurlu tipler, bazıları uzun süre kalırdı Selçuk’ta, arkadaş olurduk.
Oysa turistleri daha çok Efes Antik kentinde görürdük. Onlar gemiyle gelir, hızlıca gezer ve fotoğraf çeker giderlerdi. Demem o ki katılıyorum, gezginler gittiği yerde genelde daha uzun kalıyor ve daha çok para harcıyor. Zengin turist gelmiş lüks gemiyle, kalmadan gitmiş ne faydası var esnafa.
Ben de sırtçantalı gezgin olmak istiyorum ve böyle gezen gezginlere hayranım. Üniversite bittikten sonra işe girmeden en az 3 ay gezmek istiyorum.
Merhaba Gülhan Hanım. Aslında gerçekten içinde var ise, doğayı macerayı ve de yürümeyi seviyorsun sana tavsiyem bir an önce bu işe koyulmandır. Bak o zaman kendini maceranın hayatın içinde bulacak, dünyayı gezeceksin. Hayallerini kesinlikle erteleme bence…