Sufle’nin Hazin Öyküsü

Fransız pastacı Joseph Gueyden‘in trajik öyküsü aslında Sufle. Gueyden, 1918 Kern City Fransız Fırını’nı satın alıyor. Karısı Lea ile birlikte yıllarca Paris’in en sevilen, en sıcak fırını haline gelen fırın bu özelliğini Gueyden’in acı dolu bir şekilde vefat etmesiyle, 1944 yılına kadar sürdürdü.

Gueyden, sıkı bir tiyatro hastasıydı ve aynı zamanda karısının ısrarıyla satın aldıkları o aile fırınında tatlı yapmaya devam ediyor, yeni deneysel tatlar keşfediyordu. Öyle ki tiramisuyu daha önce yemeden keşfettiği ve bunun daha önce keşfedildiğini öğrendiğinde çok üzüldüğü söylenir.

Sufle nasıl keşfedildi?

Sufle Nasıl Keşfedildi?

Gelelim suflenin nasıl keşfedildiğine? Yerel bir tiyatroda amatör suflörlük (Oyun esnasında replikleri unutulan sanatçılara fısıldayan kişi) yapan pastacı Gueyden, yine fırında vakit geçirirken çikolatalı bir kek denemesi yapar.

Keki fırından biraz erken alır, çünkü mutfaktaki kronometreleri bozulmuştur ancak bunun farkında değildir. Tatlının tadına baktığı anda yeni bir şey keşfettiğinin farkına varır. Denemesi için tiyatrocu dostlarına ikram eder. Onlar da tadına bayılır. (Nasıl bayılmasınlar sufle sevmeyen var mı?)

Suflenin Hikayesi

Adının sufle olmasının da aslında onurlu ama trajik bir hikayesi vardır. Tarih 20 Ağustos 1944’ü gösterdiğinde, Paris’te Nazi İşgali ileri bir safhaya ulaşmış durumdadır. Ancak Gueyden kötü günleri geçirmenin güzel tatlarla gerçekleşeceğine inanan biridir. Bir sabah Gueyden fırında kekler hazırlarken, bir Nazi subayı içeri girer. Bu subay, işgalin başındaki Dietrich von Choltitz’dir. Gueyden, Nazi subayını gördüğü gibi elindeki tepsiyi yere bırakır ve Choltitz’e kapıyı gösterir.

‘Asla bir nazi köpeğine hizmet etmeyeceğim, sizden bu güzel yeri lekelemeden terketmenizi istiyorum’ der.

Choltitz’e kafa tutmak zordur, her ne kadar ‘Paris’i Kurtaran Adam’ olarak bilinse de acımasızca yaptığı infazlarla bilinmektedir. Choltitz, silahını çeker ve Gueyden’e doğrultur.

‘Hemen sözünü geri al.’

Gueyden, kafa tutanlara yılmayan birisidir, Paris Komünü sırasında doğmuştur ve annesi ile babası sıkı direnişçidirler. Bu davranış, Gueyden’in orada öldürülmesine ve halk içinde yoğun bir anti-nazi yankılanmasına sebep olmuştur.

Onurlu duruşu onu unutulmazlar arasına almıştır .Tiyatrocu arkadaşları onun anısına keşfettiği ıslak keke Sufle adını vermiştir.

Sufle Tarifi

Peki bu şahane lezzetin yapılışı nasıl?

Sufle Malzemeleri 😋

3 adet yumurta
80 gram bitter çikolata
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı toz şeker
1/4 çay kaşığı tuz
1 paket vanilya

Pişirme kaplarını yağlamak için 🧈

1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un

Süslemek için 🧁

1 yemek kaşığı pudra şekeri

Suflenin hazırlanışı 🫕

Vanilyayı, eritilmiş tereyağı ve bitter çikolata soğuduktan sonra eklemeye; özellikle unu ekledikten sonra çırpma teli ya da mikser yerine tahta bir kaşık yardımıyla sufle harcını karıştırmaya dikkat edin.

Isıya dayanıklı porsiyonluk seramik kase, toprak güveç kabı ya da hazır satılan alüminyum folyodan yapılmış sufle kabı kullanabilirsiniz.

Tereyağı ve küp şeklinde kesilmiş bitter çikolatayı, kısık ateşte eritin. Eridikten sonra ılınması için 2 dakika kadar bekletin.
Yumurtaları, toz şeker ilave ettikten sonra bir mikser yardımıyla krema haline gelene kadar çırpın.

Çırpılmış yumurta karışımına eritilmiş tereyağı ve bitter çikolatayı ekleyin.
Elenmiş un, vanilya ve tuzu katın. Tüm malzemeyi bir spatula yardımıyla hızlıca karıştırın.

Porsiyonluk fırın kaplarını öncelikle tereyağı ile yağlayın. Üzerlerine un serpiştirin. Unun fazlasını silkeleyerek alın.
Sufle karışımını, kapların üzerinde iki parmak kalınlığında pay kalacak şekilde paylaştırın.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında akışkan kıvamını koruması için sufleleri, 8 dakika kadar pişirin. Fırında bekletmeden alın.

Oda sıcaklığında 1 dakika kadar beklettikten sonra ters çevirerek servis tabağına çıkartın. Pudra şekeri ilavesi ile bekletmeden servis edin. 
Afiyetle!

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like