Tac Mahal, kuzey Hindistan‘ın Agra kenti, Uttar Pradesh bölgesinde 1632-1653 yıllarında inşa edilen Hindistan’ın en tanınan mozolesi. 73 metrelik yüksekliği ile İslâm türbe mimarisinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Tac Mahal, ‘Terlerin Tacı’ anlamına geliyor.
Babür İmparatorluğu hükümdarı Şah Cihan tarafından, 14 çocuğunun annesi ve doğum sırasında ölen sevgili eşi Mumtaz Mahal anısına yaptırılmış bir aşk mimarisi olan Tac Mahal, aşkın sembolü olarak Hintlilerin ve yabancıların kalbinde özel yere sahip.
Tac Mahal Hakkında Bilgiler
2007 yılında 100 milyon oyla dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Tac Mahal’in mimarları Mimar Sinan’ın talebelerinden Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi. Beyaz mermerden yapılan dört minaresi ile çok sayıda zümrüt, yakut, inci ve pırlanta gibi değerli taşlarla süslü.
Yapımı 22 yıl süren bu mimari şaheser Tac Mahal büyük bahçe, havuz, mescit ve diğer mozolelerden oluşuyor. Dört tarafının birbirini kusursuz tamamladığı Tac Mahal, adeta aynadaki görüntüyü her yana yansıtıyor.
Mumtaz Mahal’in mezarı üzerindeki yazılar ona atfedilmiş ve onu öven yazılardan oluşuyor. Mekânın içi ve dışı Mumtaz Mahal anısına dönemin önemli hattatları tarafından yazılar yazılmış yazılar arasında Yasin Suresi yer alıyor.
İç mekânda uygulanan geleneksel dekoratif öğelerin yanı sıra, Mumtaz Mahal ve Şah Cihanın sandukaları ana odada üst katta, asıl lahitler ise alt katta bulunuyor. Odanın güney girişinden alt türbeye giden merdiven, sivri bir varil ile kaplı ve ziyaret edenler için erişebilir değil. Tamamı mermerden yapılan dikdörtgen odanın tavanında ise süsleme bulunmuyor. Odanın merkezinde yer alan benzer iki mezar, fakat farklı motiflerle süslü.
Yapıldığı dönemde yaklaşık 1 milyar Amerikan Dolar karşılığında 32 milyon Hindistan Rupisine mal olan bu etkileyici yapıyı inşa etmek için işçiler, ressamlar, hattatlar, taşçılar, nakışçılar ve diğerleri toplam 22 bin kişi ve binden fazla fil çalıştırıldı.
Mermer yapının üzeri 28 çeşit kıymetli ve yarı kıymetli taşlarla süslü. Turkuaz Tibet’ten, yeşim Çin’den, binanın inşasında esas malzeme olan mermer ise Rajasthan’dan getirilerek inşa edildi. Ne yazık ki 1857’de Hintlilerin isyan sırasında çok sayıda kıymetli taş Britanyalılar tarafından bulundukları yerlerinden söküldü. 19. yüzyılın sonunda ise Hindistan’ın eski valisi Lord Curzon anıt mezarın restorasyonunu başlattı ve 1908’de tamamladı.
Tac Mahal’in beyaz mermeri, sabahları pembe, gündüzleri beyaz, geceleri ise altın sarısı renklerde görünüyor, günün farklı zamanlarında farklı renklerle yansıyor. 1983’te UNESCO Dünya Miras Listesine dahil edilen yapı, yılda 3 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.
Şah Cihan’ın anıt mezarını siyah mermerden yapılmasını istediği şeklinde efsaneler bulunsa da buna dair hiçbir kanıt bulunamadı. Yüksek ihtimalle Avrupalı seyahatçi Jean-Baptiste Tavernier’in hayali yazıları bu efsanelerin temelini oluşturuyor.
Dünyanın en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından Tac Mahal, aynı zamanda Hindistan’ın en çok ziyaret edilen turistik ve simge yapılarından biri. Yapımı 20 yılda tamamlanan Tac Mahal, Hindistan’ın gizemli atmosferini hissetmek için muhteşem bir yapı.
Hindistan’a gidip bir ay kalmıştım. İş seyahati olduğu için Mumbai dışında bir yer görme fırsatım olmadı. Hindistan gezilecek yerler bakımından çok zengin. Sadece Taç Mahal’i görmek için bile Hindistan’a gidilir. Muhteşem bir eser.
İşiniz ne
Bende büyüyünce hem çalışıp hem de farklı şehirler görmek istiyorum