Tembel Hayvan Hakkında Bilgiler

Orta ve Güney Amerika’daki Yağmur Ormanları’nda yaşayan miskin hayvan, dünyadaki en yavaş memeli olarak biliniyor. Tembel hayvan olarak da isimlendirilen miskin hayvanın 2 ve 3 parmaklı olmak üzere toplam 6 türü bulunuyor. Tembel hayvan adı Bradypus Torquatus ve günün 15 ile 18 saatini uyuyarak geçiriyor

Yapılan araştırmalarda hız kabiliyetinden yoksun, hareketleri yavaş olan bu hayvanların, dakikada en fazla yarım metre yürüyebildikleri gözlemlenmiş. Günün yarısından fazlasını dinlenerek geçiren tembel hayvanlar, kas dokularının zayıf olması nedeniyle çok çabuk yoruluyor.

Orta büyüklükte memeliler sınıfında yer alan miskin hayvanın kulakları küçük olmasından dolayı belirgin şekilde görünmüyor. Bacak ve kolları sıska ve uzun, burunları küçük, gözleri büyük olan tembel hayvanlar, kısa ve kalın kuyruğa sahip.

Hayvansal ve bitkisel besinlerle beslenen bu tür, Cecropia ağaçlarından beslenmekten keyif alıyor. Yaprak dışında tomurcuk, böcek ve küçük canlıların ölü bedenlerini de yiyorlar. Sindirim sistemlerinin farklı olması nedeniyle yedikleri besinleri sindirmeleri 25 günü aşabiliyor.

Genellikle ağaçlarda ters şekilde asılı durarak ve çok ağır şekilde hareket ederek zaman geçiriyorlar. Bu sebeple kıllarının yönü diğer memelilerden daha farklı olarak zıt yönde çıkıyor. Kılların bu şekilde çıkıyor olması, vücut sıcaklığının korunması, rüzgardan ve yağmur suyundan daha az etkilenme konusunda avantaj sağlıyor.

Düşmanlarıyla mücadele ederken, kendilerine has tırnaklarının gücü ve uzunluğundan etkin bir şekilde yararlanan bu hayvanlar, düşmanları üzerinde ciddi yaralanmalara sebep olabiliyor. Tembel hayvanın doğadaki en büyük düşmanı jaguar ve harpy kartalı olarak biliniyor.

Yaşam süreleri 40 yılı bulan, yetişkinlerinin vücut uzunluğu 50 ile 60 cm arasında değişen tembel hayvanın, gebelik dönemi 6 ay sürüyor. Doğumdan sonra yavruları için güvenli yer arayışına giren bu miskin hayvan için palmiye ağaçları en ideal sığınaklar arasında. Doğumdan sonra en az 1,5 ay gibi bir süre annelerine sarılarak yaşayan yavrular, anneleri tarafından ağaca tırmanma denemeleri ile hayata alıştırılmaya çalışılıyor.

İnsan tehdidi altında olan doğal alanların giderek azalması ve ormanların özelliğini kaybetmesi, miskin hayvanın geleceği önündeki en büyük tehlike. Sayıları hızla azalan bu hayvan türü, dünyada bilinirliğini de kaybetme noktasında. Bu yüzden Brezilya’da çevre örgütlerinin öncülüğünde bu türü koruma çalışmaları ve kampanyaları sürdürülüyor.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like