Sınır komşumuz Gürcistan’ın başkenti ve en büyük şehri olan Tiflis, özellikle son yıllarda Türk turistler için popüler destinasyonlar arasında yer alıyor. Köklü bir geçmişe sahip olan tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile Tiflis’te gezilecek pek çok turistik yer bulunuyor.
Türk vatandaşlarının vizesiz, pasaportsuz, kimlikle seyahat edebildiği yurt dışı destinasyonlarından biri olan Tiflis, hareketli gece yaşamı, Sovyet ruhunu hissettiren mimari yapıları, tanıdık lezzet durakları ve eşsiz doğal güzellikleriyle keşfetmeye değer.
Tiflis Gezilecek Yerler
1. Tbilisi Old Town (Tiflis Eski Şehir Merkezi)
Kentin en gözde turistik yerlerinden olan Tbilisi Old Town, tarihi mimari yapılarıyla dikkat çekiyor. Bölgede bulunan ve birçoğu Sovyetler döneminde inşa edilen sivil yapılar oldukça büyüleyici ve nostaljik görünüyor.
Tbilisi Old Town Tiflis Özgürlük Meydanı’ndan Barış Köprüsü’ne kadar olan alanı kapsıyor. Tbilisi Old Town, Tiflis’i keşfetmek için en iyi yerlerin başında geliyor.
2. Parlamento Binası
Tiflis’de mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılar arasında yer alan Parlamento Binası, gösterişli mimarisi ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Yüksek kemerlere sahip olması sebebiyle dikkat çeken yapının iç kısmı ne yazık ki gezilemiyor.
1938 ile 1953 yılları arasında Sovyet Hükümetinin kullanması amacıyla inşa edilen Parlamento Binası, Sovyet ruhunu hissettiren mimari dokusuyla Tiflis kent merkezinin en çok fotoğraflanan yapılar arasında.
3. Eğik Saat Kulesi
Tiflis’in en ilginç ve sembol yapıları arasında bulunan Eğik Saat Kulesi, Rezo Gabriadze Kukla Tiyatrosu’na bitişik durumda. 2010 yılında tiyatrosunun kurucusu olan ünlü kuklacı Rezo Gabriadze tarafından yapılan yapının bu şekilde inşa edilmesinin nedeni; ruhsuz modernleşmeye karşı sanatsal bir tepki olarak gösteriliyor.
Saat başı saatin gövdesi açılıyor ve kukla gösterisi yapılıyor. Gösteride kadın ve erkek kuklaların, tanışmaları, evlilikleri, çocuk sahibi olmaları ve ölümleri simgeleyen yaşam döngüsü anlatılıyor. Özellikle saat başlarında kulenin önü oldukça kalabalık oluyor.
4. Baratashvili Köprüsü
1965 yılında Mimarlar Shota Kavlashvili ve Vladimer Kurtishvili tarafından tasarlanarak inşa edilen Baratashvili Köprüsü, 150 metre uzunluğa sahip. Baratashvili Köprüsü, Şehir merkezi ile tarihi noktaları birbirine bağlıyor.
Oldukça ilgi çekici korkuluklara sahip olan köprünün etrafı keyifli vakit geçirebileceğiniz cafe ve restoranlara sahip. Köprüyü ziyaretiniz sırasında çevrede bulunan çok sayıda tarihi ve turistik noktayı görme şansı elde edebilirsiniz.
5. Narikala Kalesi
Sarp bir tepe üzerinde kurulan Narikala Kalesi, 4. yüzyılda inşa edildi. Kalenin üst kısmında St. Nicholas Kilisesi bulunuyor. Tüm şehre uzaktan bakan Narikala Kalesi, şehrin eski sembollerinden biri. Günümüzde Tiflis eski kent merkezini ziyaret eden turistlerin uğrak noktalarından.
Savunma amaçlı inşa edilen kale, misafirlerine Tiflis’in en güzel manzarasını sunuyor. Ancak teleferik yardımıyla ulaşılabilen kalenin çevresinde yürüyüş yapabilir, manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
6. Sachino – Kraliçe Darejan Sarayı
1776 yılında II. Erekle’nin eşi Kraliçe Darejan için yaptırılan Sachino – Kraliçe Darejan Sarayı, Urbnisi Caddesi’nde bulunuyor. Tiflis’in önemli tarihi ve kültürel yapısı olan saray, mimarisiyle de göz dolduruyor.
Şehirdeki etkileyici duraklardan biri olarak gösterilen Sachino – Kraliçe Darejan Sarayı’nın balkonu ziyaretçilerine muhteşem bir manzara sunuyor.
7. Barış Köprüsü
2010 yılında yapımı tamamlanan Barış Köprüsü, İtalyan mimar Michel De Lucchi tarafından tasarlandı. Bugün Gürcistan’da barışın en güçlü sembolü olarak kabul edilen köprü 150 metre uzunluğa sahip.
Köprünün çatısı dalga biçimine sahip ve bir deniz hayvanını andırıyor. Şehrin ortasından geçen Kura Nehri’nin üstünde, iki yakayı birleştiren Barış Köprüsü’nde fotoğraf çekebilir, manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
8. Kartlis Deda Heykeli
Kentin sembolü olan Kartli’i konu alan Kartlis Deda Heykeli, Tiflis’te en çok fotoğraflanan yapılardan biri. Tiflis’in kuruluşunun 1500. yıldönümünde Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti döneminde 1958 yılında Sololaki tepesine dikildi.
20 metre yüksekliğindeki Kartlis Deda Heykeli Tiflis sokaklarında her yerden görülebiliyor. Geleneksel Gürcü kadınını temsil eden heykelin bir elindeki şarap misafirperverliği, diğer elindeki kılıç ise savaşçılığını temsil ediyor.
9. Tiflis Tarih Müzesi
1910 yılında kurulan Tiflis Tarih Müzesi, 50 binden fazla esere ev sahipliği yapıyor. MÖ 4. yüzyıldan başlayarak günümüze kadar Tiflis şehrinin tarihi ve gelişimi hakkında önemli bilgiler sunan Tiflis Tarihi Müzesi’nde arkeolojik, etnografik, sanatsal ve bölgesel nesneler yer alıyor.
Tiflis’in tarihine ışık tutan müze, özellikle tarih meraklıları tarafından ziyaret ediliyor. Tiflis’te en azından bir tane müzeyi ziyaret edeyim diye bir düşünceniz varsa Tiflis Tarih Müzesi o müze olabilir.
10. Aziz Trinity Katedrali
Mimar mimarı Archil Mindiashvili tarafından Elia Tepesi’nde bulunan Aziz Trinity Katedrali, dünyadaki en yüksek üçüncü Ortodoks katedrali olarak biliniyor.
1995 ile 2004 yılları arasında inşa edilen katedral, halktan toplanan bağışlar ile tamamlandı. Tiflis tarihinde ve yerel halk üzerinde önemli bir konumda olan ve çok özel bir yere sahip olan Aziz Trinity Katedral, şehirde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında gösteriliyor.
11. Gürcistan Milli Botanik Bahçesi
1845 yılında kapılarını açan Gürcistan Milli Botanik Bahçesi, Güney Kafkasya’nın en büyük botanik bahçesi olma özelliğine sahip. İçinde binlerce bitki türünü barındıran Gürcistan Milli Botanik Bahçesi, aynı zamanda ziyaretçilerini çok sayıda tarihi yapıyla da buluşturuyor.
12. Mtatsminda Park
Tiflis’in en popüler tema parklarından olan Mtatsminda Park, Tiflis’e bakan Mtatsminda Dağı’nın tepesinde yer alıyor. Dağın kenarında şehrin muhteşem manzarasını ayaklar altına seren Mtatsminda Park, eğlenmek ve rahatlamak isteyenlerle dolup taşıyor.
100 hektardan fazla bir alanı kapsayan Mtatsminda Park içinde kafeler, dükkanlar, eğlence merkezi, piknik alanları da bulunuyor. Kışın karlar altındaki şehir manzarasını izlemek şahane. Yaz ve bahar aylarında ise alan cıvıl cıvıl oluyor.
13. Özgürlük Meydanı
Sovyet döneminden günümüze kadar ulaşmayı başaran Özgürlük Meydanı, Tiflis’te şehrin nabzının attığı yerler arasında bulunuyor. Şehrin ana meydanı olarak kabul edilen Özgürlük Meydanı, 19. ve 20. yüzyıla ait mimari unsurları barındırıyor.
Meydanın ortasında bulunan Zurab Tsereteli tarafından tasarlanan Aziz George Anıtı, 2006 tarihinden bu yana meydanın en önemli parçalarından biri.
1991-1992 yılları arasında gerçekleşen Tiflis Savaşı sırasında tamamen yok edilen meydan, 2000’li yıllarda yeniden can buldu. Şehrin tarihi yüzünü görebileceğiniz meydan aynı zamanda çok önemli yapılara da ev sahipliği yapıyor.
14. Rustaveli Caddesi
Tiflis’in ana caddesi olan Rustaveli Caddesi, kentin çok önemli mimari yapılarını barındırıyor. 1,5 kilometre boyunca uzanan cadde üzerinde Eski Parlamento Binası, Ulusal Opera Tiyatrosu başta olmak üzere pek çok tarihi ve karakteristik yapıyı görebilirsiniz.
Keyifli zaman geçirebileceğiniz pek çok kafe ve restorana da sahip olan Rustaveli Caddesi, aynı zamanda şehirde alternatif konaklama seçenekleri de sunuyor.
15. Tiflis Büyük Sinagogu
Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki en önemli dini yapılardan biri olan Tiflis Büyük Sinagogu, kırmızı tuğlalı mimarisi ile dikkat çekiyor. 19. yüzyılın sonlarında Ahalzikhe’den Tiflis’e yerleşmiş olan Yahudiler tarafından kurulan Tiflis Büyük Sinagogu, en hareketli dönemde 120 bin kişilik bir cemaate sahipti. Bugün giderek azalan cemaate hala ibadete açık.
16. Sülfür Hamamları
Antik çağlardan kalan tarihi bir bölge olan Sülfür Hamamları, dünyanın pek çok yerinden turistlerin dikkatini çekiyor. 13. yüzyılda 60’dan fazla hamamın kullanıldığı Sülfür Hamamları’nda Çarlık zamanında zengin ailelerin gelip tedavi oldukları ve tatil yaptıkları rivayet ediliyor. Günümüzde sadece 7 tanesi açık olan hamam, mozaikleriyle de ilgi çekiyor.
17. Opera Binası
Etkileyici binası ile fark yaratan Tiflis Opera Binası, 1847 yılında inşa edildi. İtalyan Mimar Shudieri tarafından inşa edilen Opera Binası, 1874 yılında çıkan yangınla zarar gördü.
Alman asıllı mimar Viktor Schröter’in tasarımı ile 1896 yılında yeniden ayağa kaldırılan Opera Binası, Neo-Mağribi tarzına sahip. Avrupa tarzından esintilerin de görüldüğü Opera Binası, sanat severleri ağırlıyor.
18. Georgian Stonehenge
1985 yılında Zurab Tsereteli tarafından yapılan anıtsal yapı Georgian Stonehenge, ülkenin tarihi açısından önemli bir konumda. Gürcü krallarının, kahramanlarının ve kraliçelerinin tasvir edildiği anıt, Tiflis merkeze 20 kilometre mesafede bulunuyor. Georgian Stonehenge, Gürcü tarihini incelemek isteyenler tarafından ilginç bir ziyaret rotası.
19. Tiflis Açıkhava Etnografya Müzesi
Tiflis Açık Hava Etnografya Müzesi, tam adı Giorgi Çitaia Açık Hava Etnografya Müzesi, 1966’da Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti döneminde kuruldu. Kafkasya’daki ilk etnografya müzesi olan Tiflis Açıkhava Etnografya Müzesi, Kaplumbağa Gölü’nün batısında, Tiflis’in Vake semtine yukarıdan bakan bir tepe üzerinde yer alıyor.
Çoğunlukla ahşap evlerden oluşan koleksiyonda, geleneksel mobilyalar, kilimler, mutfak eşyaları yer alıyor. Müze geleneksel Gürcü yaşamından 70’in üzerinde bina 8 binden fazla alet ve esere ev sahipliği yaparken, Gürcü etnolojisini yakından tanıma fırsatı sunuyor.