Türkiye’nin iki keskin kutba doğru yol aldığı günlerde tanıdık o ismi. Eskişehir’de Gezi Direnişi eylemlerinde bulunuyordu. Yaşanan olaylardan kendine pay çıkaran, eli sopalı kişilerin şiddeti sonucunda beyin kanaması geçiren Ali İsmail Korkmaz, 38 gün kaldığı komada 10 Temmuz 2013 tarihinde hayata veda etti.
Onun hayallerinden yola çıkan bir avuç insanın, Antakya’da kurduğu Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV), O’nun vasiyetini yerine getirme mücadelesi veriyor.
Antakya’nın en merkezi yerinde, iki katlı bir binada kurulan vakıf, günün her saati zamanını değerlendirmek isteyen genç, yaşlı birçok insanla dolup taşıyor. Özgür dünya, özgür bir gençlik anlayışıyla müzik, drama, satranç, halk oyunları kursları, toplumsal cinsiyet, fotoğrafçılık ve farklı STK’ların buluştuğu atölye çalışmalarının gerçekleştirildiği Ali İsmail Korkmaz Vakfı, Antakya’nın soluk aldığı bir merkeze dönüşmüş.
Hak temelli gazetecilik atölyesi sayesinde tanışma fırsatım olan Ali İsmail Korkmaz Vakfı’nın rengarenk binası, o binayı anlamlı kılan onlarca ziyaretçi, kitaplar, gazeteler, ödevini yapan ilkokul çocukları, özgürce dolaşan sokak kedileri derken hayal mahsulü bir ortamda kendime gelmeye çalıştım.
Avlusu, gökkuşağı renklerine boyanmış merdivenleri, kütüphane ve atölye odaları ile ziyaretçilerinin her birine ayrı bir pencere açan ALİKEV’in önemsediği en önemli değerlerin başında yaratıcılık, çok yönlü bakabilme, sosyalleşme ve planlı hareket edebilme geliyor.
Toplum yararına faaliyetler yaparken, üretken gençlerin desteğini almayı başaran ALİKEV’in 10 bin kitaplık kütüphanesi ve hayata geçmeyi bekleyen onlarca projesi var. Amatör ruhu kaybetmeden, nice kurumlara taş çıkartır derecede profesyonelce hareket eden ALİKEV, bu ülkede gelecek için umut var dedirten oluşumlar arasında.
Vakfın kurucuları arasında Ali İsmail Korkmaz’ın en yakınında olan isimler bulunuyor. Emel Korkmaz, Şehap Korkmaz, Aylin (Korkmaz) Taktuk, Gürkan Korkmaz ve Melike (Korkmaz) Çakırkaya hem kurucu hem de mütevelli heyet üyeleri.
Vakıf gerçekleştirdiği etkinliklerle toplumun tüm kesimlerine, doğaya ve dünyaya dokunmak istiyor. Ali İsmail Korkmaz’ın yarım kalan düşlerinin bambaşka zihinlerde harekete geçebilmesi için yol arkadaşlarını bekliyorlar. Vakfın web sitesi oldukça doyurucu bilgiler sunuyor.
Lezzetli yemekleriyle gurme turlarına konu olan, son dönemde iç savaş mağduru Suriyeli sığınmacılar nedeniyle sıkça adını telaffuz ettiğimiz Antakya’ya gitmek için güzel bir nedenimiz var.
Artık ALİKEV yok yıkılmış 🙁