Vize İçin Gerekli Evraklar

24
18443

Vize isteyen ülkelere seyahat etmeden önce vize için gerekli evrakları tamamlayıp vize başvurusu yapmak gerekiyor. Gidiş amacına ve başvurulacak ülkeye göre değişen vize evrakları, zaman zaman sancılı bir sürece dönüşse de sonunda keyifli bir seyahatin gerçekleşecek oluşu insanı motive ediyor.

Türkiye, son yıllarda ikili anlaşmalarla vizesiz seyahat konusunda önemli adımlar atsa da hala Türk vatandaşlarından vize isteyen çok sayıda ülke var. Vize isteyen ülkeye göre değişen ve çeşitlenen vize evrakları, bazı ülkeler için az sayıda ve kolay bazı ülkeler için ise detaylı bir hazırlık süreci gerektiriyor.

Vize-Evraklari

Vize İçin Gerekli Evraklar

Vize başvurusunda ilk ve en önemli adım vize için istenen evrakları tam ve doğru şekilde, istendiği biçimde hazırlamak. Seyahat edilecek ülkenin büyükelçiliği ya da konsolosluğuna başvuru sırasında ülkeye gidiş amacı, toplanacak evrakların sayısını ve niteliğini değiştiriyor.

Artan vize başvuruları nedeniyle birçok ülke vize başvurularını yetkilendirilmiş aracı firmalar aracılığı ile kabul ediliyor. Seyahat edilecek ülkeye gidiş amacına (turistik, eğitim ya da ticari) göre ödenecek başvuru ücreti ve toplanacak evrak listesi değişkenlik gösteriyor.

Göz At: Uzun Süreli Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Vize-Basvuru-Evraklari

Vize başvurusunda istenen evraklar

Türkiye’den vize isteyen ülkelerin tamamı, başvuru sırasında standart bazı evraklar talep ediyor. Seyahat amacını belirten ve imzalanmış dilekçe ilk adım. Bu dilekçede seyahatin ne amaçla yapıldığı, seyahat boyunca konaklanılacak yer ve seyahat rotası ile seyahat giderlerinin nasıl karşılanacağını açıklamak gerekiyor.

  • Pasaportun kimlik sayfasının ve önceki vizelerinin fotokopisi
  • Kimlik fotokopisi
  • Son altı ay içinde çekilmiş arka fonu beyaz olan vesikalık fotoğraf (genellikle 2 adet)
  • Seyahat süresi boyunca geçerliliği olan seyahat sağlık sigortası (Schengen ülkeleri için 30 bin Euro teminatlı)
  • Vize başvuru formunun eksiksiz ve kendi imzanızla doldurulmuş olması
  • Otel ve ulaşım (uçak, tren, otobüs, feribot) rezervasyonları
  • Pasaportunuzun en az 6 ay süreli ve yeterli boş sayfalara sahip olması
  • Son 3 aylık banka hesap dökümü
  • Varsa gayrimenkul tapusu ve araç ruhsat fotokopileri

Çalışanlar için vize başvuru evrakları

  • İşveren yazısı: Görevi, işe başlama tarihi, maaş tutarı, izin süresi ve işverenin çalışanın Türkiye’de görevine devam edeceğine dair taahhüdünü içeren antetli kağıda imzalı ve kaşeli belge.
  • Son 3 aya ait maaş bordrosu
  • SGK işe giriş bildirgesi
  • Son üç aya ait SGK hizmet dökümü
  • Ticaret ve Sanayi Odası kaydı
  • Vergi levhası kopyası
  • Ticaret Sicil Gazetesi kopyası
  • İmza sirküleri kopyası
  • Varsa gayrimenkul ve araç ruhsat fotokopileri

İşverenler için vize başvuru evrakları

  • Şirketin antetli kağıdına yazılı bir vize talep dilekçesi
  • Şirket vergi levhası fotokopisi
  • Şirket faaliyet belgesi fotokopisi
  • Şirket imza sirküleri
  • Şirket Resmi Gazete kopyası
  • Ticaret ve Sanayi Odası Kaydı
  • Varsa gayrimenkul ve araç ruhsat fotokopileri

Emekliler için vize başvuru evrakları

  • Emekli maaşını gösterir orijinal belge 
  • Son 3 aylık hesap dökümü (emekli maaşının yattığı hesap)
  • Varsa emekli kimliği
  • Varsa gayrimenkul ve araç ruhsat fotokopileri

Vize-Icin-Gerekli-Evraklar

Çiftçiler için vize başvuru evrakları

  • Bağlı olduğu ziraat odası tarafından verilen çiftçi belgesi
  • Son 3 aylık hesap dökümü
  • Varsa gayrimenkul ve araç ruhsat fotokopileri

Öğrenciler için vize başvuru evrakları

  • Yeni tarihli öğrenci belgesi. Öğrenim zamanında gidilecekse okuldan orijinal izin yazısı.
  • Sponsorun çalışma ya da emeklilik durumuna göre kendi durumuna uyan tüm belgeler
  • Sponsordan masrafların kendisi tarafından karşılanacağını belirten dilekçe
  • Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği. Sponsor olarak öncelikle ebeveynler, daha sonra birinci dereceden yakınların evrakları isteniyor. Bu kişilere ait bir evrak sunulamıyorsa farklı bir kişinin sponsorluğu kabul edilebiliyor)

Reşit olmayanlar için (18 yaş altı) vize başvuru evrakları

  • Kişi ebeveynleriyle birlikte seyahat etmiyorsa, ebeveynlerinin noter tasdikli izin belgesi (muvafakatname)
  • Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Öğrenci ise öğrenci belgesi
  • Giderlerini karşılayacak kişinin durumuna uyan diğer tüm belgeler

Vize-Evraki

 Vize başvurusu nereye yapılır

Vize başvurularını seyahat edilecek ülkenin Türkiye’deki büyükelçilik ya da konsoloslukları kabul ediyor. Bazı ülkeler yoğun başvuru nedeniyle doğrudan müracatı kabul etmiyor. Bu ülkelerin yetkilendirdiği aracı firmalardan randevu alarak, evrakları bu ofislere teslim etmek gerekiyor.

Randevu alma, evrak toplama ve başvuru sürecinde risk almak istemeyen ve danışmanlık hizmetinden yararlanmak isteyenler için seyahat acenteleri en doğru adres. Bu acenteler sizin adınıza başvuru evraklarını toplayıp, form ve diğer gerekli işlemleri yürütüp, vize süreciniz tamamlandığında pasaportunuzu size teslim ediyor. Acente hizmet bedeli başvurulacak ülkeye göre değişmekle beraber en az 100₺’den başlıyor.

Vize sürecinin en önemli aşaması olan evrak toplama kısmında toplanan evrakların güncel, doğru ve tartışmaya mahal bırakmayan net bilgiler içermesi gerekiyor. Bazı ülkeler başvuru sırasında ücreti önceden ödenmiş otel ve ulaşım belgesi talep ediyor. Ayrıca işyeri ve resmi kurumlardan alınan belgelerin tamamının kaşeli ve ıslak imzalı olması gerekiyor.

İstenen evrakları eksiksiz ve doğru bir biçimde hazırlayıp, başvuruyu yaptıktan sonra vize almama gibi bir durumla karşılaşmak mümkün değil. Keyifli bir seyahatin ilk adımı olan vize başvurusunu sorunsuz hallettikten sonra, seyahat planınınızın diğer detaylarıyla keyifle uğraşabilirsiniz.

24 YORUMLAR

    • Seyahat amacınıza ve hazırladığınız belgelerin geçerliliğine göre uzun süreli Schengen vizesi almak mümkün. Düzenli Schengen bölgelerine seyahat ediyorsanız, 2-3 yıllık, 90 gün kalış süreli Schengen vizesi alabilirsiniz.

  1. Yunanistan Schengen turıst ogrencı vizemden red yedım. Ziyaret amacı ve şartları karşılanmadığından işaretlenmiş. Kendı hesabımı gostermıstım, aılemden bırını gostermedım ve hesabımda 11bin lira vardı. İtiraz dilekçesi yazmalı mıyım? Ne yapabilirim?

  2. Merhaba bır konuda bılgı almak ıstıyorum. Ben ısten 4 ay once ayrıdım ve yurt dısına cıkmam gerekıyor. Vıze alabılıyor muyum? Genelde calısan emeklı gıbı vıze evrakları yazıyor. Bunun ıcın ne yapmalıyım? Çalısmadan yurt dısına dolasmaya gıdemez mıyım?

  3. Merhaba ben Edirne’de yasiyorum. Pasaportumu ve Schengen vizemi aldiktan sonra İstanbul’dan Munihe ucakla gitmek istiyorum. 2 yada 3 gun kalacagim otelde. Orada alirlar mi herhangi bir sıknti cikar mi? Şimdiden tesekkurler

    • Uçak biletini almadan veya rezerve etmeden, otel rezervasyonu olamdan Schengen vizeni alamazsın zaten. Vizeni aldıktan sonra otel rezervasyonunu yazdır ve yanına al, pasaport kontrolde sorulabilir.

  4. Merhaba 1 sene önce kuzenım bana Çek Cumhuriyeti’nden davetiye gönderdi ve öğrenci olarak baş vurdum. Ankara’ya konsolosa gittim ve vizemi aldım. Kendim bir sorundan dolayı gidemedim bana yine bu sefer Almanya’dan davetiye gönderilecek ve akraba ziyareti yapacağım. Konsolosta sorun yaşar mıyım?

  5. Merhaba
    Sırbistanda 6 aydır firmam var. Oturma iznimde var. Avrupa Birliği Ülkeleri’ne sürekli olarak hem karayolu hem havayoluyla gidip gelmek istiyorum.
    – Shengen vizesi ilk olarak en uzun ne kadar süreli alınabilir?
    -Başvuruyu Sırbistan’dan mi Türkiye’den mi yapmalıyım?

    Teşekkürler.

    • İlk olarak hangi ülkeye gitmek istiyorsanız o ülkeye Schengen başvurusunda bulunabilirsiniz. Başvurunuzu Türk vatandaşı olduğunuz için Türkiye’den yapmanız süreci hızlandıracaktır. Daha önceden vizeniz yok ise ilk başvuruda 3-6 ay arası vize alabilirsiniz.

  6. Ben Avusturya’da akrabalarimi ziyaret etmek istiyorum. Bunun icin ne tür bir basvuru yapmam lazim?

    30 bin euro sigortaya para mi yatirmak gerekiyor?

  7. Merhaba. Bir arkadaşımla öğrenciyiz ve önce İtalya’ya ve sonra İspanya’ya gitmek istiyoruz. İki ülke için de ayrı vize mi almamız gerek? Turist olarak mı başvuracağız? Teşekkürler.

  8. Merhabalar, Avusturya’ya erasmus C vizesi(90 gunden kisa sureli seyahatler icin ) basvurusunda bulunacagim. Vfs globalden babamin calistigi yerle ilgili belgeleri istediler. Bu belgeleri sirketten talep ettim fakat imza sirkülerinin verilemeyecegini soylediler bana. Çağrı merkezinden ise buna dair bir dilekçe yazmami konsoloslugun ona gore degerlendirme yapacagini soyleder. Ama ben bu durumdan com tedirginim acaba vize alma surecinde bu durum problem olur mu ? Bir de hesapta ortalama ne kadar para gostermemiz gerekiyor ?

  9. Merhaba Kemal bey. Bordo pasaportum var ve Avusturya’ya arkadaş ziyareti için gideceğim. Arkadaşım davetiye gönderecek konsolosluğa. Davetiyenin ne gibi avantajı olabilir? Bir de Malatya’da ikamet ediyorum. Vize işlemlerini online mı yapacağım yoksa konsolosluğa bizzat gitmem mi gerekiyor ?

  10. Merhabalar ben öğrenciyim ve Almanya’ya akrabalarimi ziyarete gitmek istiyorum.Pasaportumu aldim vize içinde bir araci kuruma basvurdum.Tam olarak nekadar ücret ödeyecegim konusunda bir fikriniz var mi ? Mesela belirtilen teminatu odemeden alamazmiyim?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here