Vize Mülakatında Sorulan Sorular

Vize-Mulakati

Vize başvurusu yapan kişiyi en çok kaygılandıran adımlardan biri vize mülakatı. Bazı ülkeler vize başvurusu yapan kişileri mülakata çağırmadan vize sürecinin tamamlarken, bazı ülkeler vize mülakatını vize başvuru adımlarından biri olarak uyguluyor.

Amerika Birleşik Devletleri‘ne vize başvurusu yapan her kişi vize mülakatı sürecine girerken, Schengen vize başvurularında ise Schengen ülkeleri zaman zaman başvuru yapan kişiyi mülakata çağırabiliyor.

Vize-Mulakati

Vize Mülakatında Sorulan Sorular

Vize mülakatı, vize başvurusunu yetkili aracı kurumlardan da yapsanız konsolosluklara doğrudan da başvursanız tarafınıza bildirilen gün ve saatte vize başvurusu yaptığınız ülkenin büyükelçilik ya da konsolosluğuna bizzat giderek sonuçlandırmanız gereken bir adım.

Vize evraklarınızın incelenmesinin ardından, vizenize olumlu ya da olumsuz karar verilmesi için final aşaması olarak kullanılan vize mülakatında mülakatı gerçekleştiren görevli sizin sunduğunuz belgelerle, seyahat amacınızı bir kez daha sizinle görüşerek netleştirmeye çalışıyor.

Mülakata girdiğiniz an kesinlikle heyecanlanmaya gerek yok. Sorulan sorulara panik ve heyecan yapmadan net, anlaşılır ve doğru cevaplar vermeli, sunduğunuz belgelerde yazan bilgilere göre seyahat amacınızı anlatmalı ve seyahatinizi tamamladıktan sonra Türkiye’ye döneceğinize inandıran bir tavırla konuşmayı sürdürmeniz önemli. Sorulan sorulara kısa ve net cevaplar verip, sorulan soru dışına çıkmadan, gereksiz bilgi ve detay vermekten kaçınarak şüphe uyandırmamanız gerekiyor.

Vize-Gorusmesinde-Sorulan-Sorular

1. Türkçe mi İngilizce mi konuşmak istersiniz?

Vize başvurularında sorulan sorulardan biri Türkçe mi yoksa İngilizce mi konuşmak istersiniz? Türkiye‘de çok sayıda ülkenin konsolosluk ve büyükelçiliklerinde Türkçe bilen çalışanlar var. Vize mülakatı yapan çalışanların önemli bir kısmı da Türkçe, İngilizce ve o ülkenin yerel dilini bilen kişilerden seçiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri vize başvurularında İngilizce bilmek ve İngilizce mülakat yapmak avantaj. Ancak bu durum sizin İngilizce’ye hakim olmanız ve sorulan soruları anlayarak kendinizi İngilizce olarak rahat bir şekilde ifade etmenizle doğru orantılı.

İngilizceniz iyi değilse ve stres altındaki durumlarda İngilizce iletişim kurmanız zorsa Türkçe konuşun. Work and Travel ya da temel seviyede İngilizce bilmenin şart olduğu eğitim programlarına katılıyorsanız İngilizce mülakatı yapmanız gerekiyor. Schengen vize mülakatlarında ise genellikle Türkçe konuşuluyor.

2. Ne için seyahat etmek istiyorsun?

Vize mülakatlarında sıklıkla sorulan sorulardan biri de ülkemize ne amaçla seyahat etmek istiyorsunuz? Bu sorunun yanıtı vize başvuru evraklarında sunduğunuz gerekçe ile örtüşmeli. Turist vizesine başvuruyor ve birkaç şehri kapsayan bir seyahat programınız varsa bu seyahat programınızın detaylarından bahsedebilir, konaklayacağınız yerler ve talep ettiğiniz vize süresi konusunda bilgi verebilirsiniz. Bu sorudaki dikkat edilmesi gereken nokta konuştuğunuz kişiye Türkiye’ye döneceğinizi hissettirmek.

3. Ne iş yapıyorsun, öğrenci misin?

Vize başvuru evraklarında çalışan ya da öğrenci olup olmadığınıza dair detaylar isteniyor. Mülakatta da önceden beyan ettiğiniz bu bilgiyle ilgili tekrar eden sorular sorulabiliyor. Çalışma durumunuz ya da öğrenci olup olmadığınızla ilgili bilgiyi kısa, net ve anlaşılır olarak verdikten sonra seyahatinizin ardından Türkiye’ye döneceğinizi, Türkiye’de kurulu düzeniniz olduğunu vurgulayın.

4. Anne babanız ne iş yapıyor, aileniz nerede yaşıyor, ailenizle mi yaşıyorsunuz?

Anne babanızın ne iş yaptığı, kardeşlerinizin meslekleri, ailenizle birlikte yaşayıp yaşamadığınız ve ikamet ettiğiniz yer ile ilgili sorular vize mülakatında sorulan sorular arasında. Aile ve yaşadığınız yer ile ilgili sorulara hiç beklemeden, düşünmeden, tereddütsüz cevaplar vermeniz şart.

Vize-Mulakatinda-Sorulan-Sorular

5. Ne zaman seyahat edeceksin?

Vize başvurusu yaptığınız ülkeye ne zaman seyahat etmek istediğiniz sorusu, teslim ettiğiniz evraklar ve seyahat belgeleri arasında net olarak görülen tarihleri bir kez daha teyit etme amacı taşıyor. Önceden bildirdiğiniz seyahat tarihlerini üzerinde düşünmeden, açık bir şekilde ifade ederek güven kazanabilirsiniz.

ABD vize başvurularında ise ülkeye yapmayı planladığınız seyahatle ilgili zaman dilimini mülakatta beyan ediyorsunuz. Burada kendinizden emin olmanız gerekiyor.

6. Gideceğiniz ülkede tanıdığınız var mı?

Vize mülakatındaki tuzak sorulardan biri gideceğiniz ülkede tanıdığınız var mı sorusu. Ülkeler vize başvurusu yapan kişilerin o ülkeye seyahat ettikten sonra Türkiye’ye dönüp dönmeyeceği ihtimalleri üzerinden vize başvurusunu sonuçlandırıyor.

Vize başvurusu yaptığınız ülkede tanıdık, akraba ya da arkadaşınız olması o ülkeden geriye dönmeyeceğiniz anlamında değerlendirilebilir. Bu yüzden vize başvurusu yaptığınız ülkede tanıdığınızın olmaması olumlu. Tanıdığınız varsa bile bu soru karşısında net bir şekilde tanıdığım yok demelisiniz.

7. Size verilen vize süresi sonunda geri döneceğinizi nereden bileceğiz?

Vize mülakatların temel amacı sizin seyahat sonunda Türkiye’ye döneceğinizden emin olmak. ‘Verilen vize süresi sonunda ülkeye döneceğinizi nereden bileceğiz?’ sorusunun yanıtı da evlilik, iş ya da eğitim gibi gerekçelerle Türkiye’ye dönüp, hayatınıza devam edeceğiniz konusunda izlenim yaratmak olmalı.

8. Seyahat sigortanız var mı?

Özellikle Schengen bölgesine yapılan vize başvurularında seyahat sigortası hakkında soru soruluyor. Başvuru evrakları arasında da yer alan zorunlu seyahat sigortası, vize başvurusunda talep ettiğiniz seyahat süresi boyunca geçerli olmalı. Seyahat sigortasını uzun süreli yaptırmak alacağınız vizenin geçerlilik süresinin daha uzun olmasını sağlayabiliyor.

9. Yurt dışına biriyle mi çıkacaksınız?

Yurt dışı seyahat planınızı bir arkadaşınız, aile üyeniz ya da akrabanızla yaptıysanız bu soruya mutlaka ilgili kişiden söz ederek, net cevap vermeniz gerekli. Seyahat planınız tek başınaysa yanıtınız kısa ve net bir şekilde yalnız olmalı. Burada soru sorulduktan sonra tereddüt etmeden yanıt vermeniz değerlendirme konusu.

  1. Merhaba Yunanistan turistik seyahat edeceğim annemle tur ile gideceğiz 3 gün. İlk vizem olucak çıkarsa, öncesinde 3 reddim var. Konsolosluk görüşmeye çağırdı acaba ne tür sorular çıkar ayrıntılı olarak. Çalışıyorum 27 yaşındayım bekarım.

  2. master için Almnayaya gideceğim. expatriodan bloke hesap açtıracağım. expatrio TK Health Ensurance da alacağım. takıldığım konu vizede sorulan “ne zaman gitmeyi planlıyorsunuz sorusuna ne cevap vermem gerektiği. en hızlı şekilde gitmek ve giderken de sigortamı başlatmış olmam gerekiyor. bu sigorta başlangıç tarihimle vize onay tarihimi nasıl tutturacağımı çözebilmiş değilm. bir önerisi olan var mı arkadaslar teşekkür ederim.. ve son sorum ((( bu sağlık sigortası = seyahat sigortası ? ))) anlamına mı geliyor

  3. Vize alırmıyım henüz bir cevap yok evrakları da 22 haziranda gidişim var 27 sinde dönüş yapacam bu tarıhler arasın cıkmazsa Red geliermı yada onay alırsam bu tarihlerden sonrada gidebilirmiyim

  4. Ben 15 haziranda mülakata girdim ve başarılı olduğumu söyleyebilirim mülakat sonucu nezaman belli olur yardımcı ulurmusunuz

  5. Menes_1453 says:

    merhabalar
    Ben yabacı dil eğitimi için eylül 2022 ye vize için randevu aldım ama çalıştığım esnada Vize müraccatı yapmıştım ama bir süre sonra işten çıkartıldım başka yerde işe başaldım ama çalıştığım iş yeri amerikaya gideceğimi bilmiyor söyleme gereği duymadım Evli ve 3 çocuğum var ev ve araba kendime ait kesinlikle dönmem lazım vize mülakatında sorun yaşamam inşALLAH iş yerinden kağıt isterlerse ne gibi kağıt göstermemiz laızm

  6. Merhaba .avusturya ya işçi daveti ile başvuru yapmak istiyorum.ingilizce ve qlmanca kursu aldim. Belwgelerim mevcut .fakat konuşma iyi değil konaoloaluk yabancı dil ile mi sorular sorur veya mülakata çağırır mi .aşçı olarak gidecehim

      1. Ahmet Çelik says:

        Hocam ben Fransa vizesi için başvurdum, ama Fransızcam neredeyse yok denicek kadar az ama öğrenmeye çalışıyorum. Sizce istesem orda bana Türkçe sorarlarmı?

  7. Merhaba ben lise mezunu 19 yasindayim amcam hollanda da ben de onun yanina gitmek istiyorum hollandaya turist olarak gidebilmem icin bana istek gonderecek ancak vize basvurusu sirasinda bir tanidik olmasi olumsuz sonuclanabilir diyor ne yapmam gerekir fotogracilik belgem vs de var

  8. ALmanya vizesi için garntör olması vize için olumlu mu olumsuz mu sizce? (tanıdık olursa olumsuz bir durum yazıyor yukarda. Ben garantör olması vize alınması için kolaylık sanıyordum.)
    Vize almak için seyahat sigortasını bir yıllık yaptıracağım. 2 yıllık yaptısam daha mı kolay vize çıkar yoksa burada kalmaya gelmişsin düşüncesiyle red olasılığımı artar?
    Cevaplarsanız çok memnun olurum.Kafamı çok karıştırdı bu sorular.
    Üstteki bilgiler ve cevabınız için şimdiden Teşekkürler.

    1. Merhaba, yakın olması konusu her zaman olumlu olarak değerlendirilmiyor. Almanya’da ablası olan bir arkadaşım davetiye rağmen 7 gün, tek girişli aldı. Halihazırda işiniz varsa, önceden yurt dışına çıktıysanız zaten her şekilde vize alabiliyorsunuz. Garantör olması otel rezervasyonu gerekmemesi açısından mantıklı. Seyahat sigortasını 1 yıl yaptırmanız yeterli bence. Abartmayın.

      1. hocam biraz detay vermeyi unutmuşum .bulgaristanda öğrenciyim 8 ay dil kursuna gideceğim almanca öğrenmek için.başvuruyuda bulgaristantan yapacağım.garantör olan kişi ise dayım.

  9. merhaba. Romanya vizesi alacağım ve Ankara’da yaşıyorum. Fakat ikametgahim Zonguldak. Online başvuru yaparken beni İstanbul’a yönlendiriyor. Hemen ikametjm Ankara’ya aldirsam ve öyle başvuru yapsam sorun olur mu acaba ?

    1. Merhaba, bazı konsolosluklar yakın zamanda yapılan adres değişiklikleri konusunda sıkıntı yaratabiliyor. Yunanistan özellikle yerleşim yeri belgesi talep ediyor. Bu konuda risk alıp almama konusunda karar sizin. Benim önerim mevcut ikametinizle İstanbul’dan başvuru yapmanız. Ankara’ya ikametinizi taşıyıp oradan da başvuru yapabilirsiniz.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like