Washington DC Gezi Rehberi

Amerika Birleşik Devletleri‘nin başkenti Washington DC, Maryland ve Virginia eyaletlerinin arasında, her yıl ortalama 20 milyon ziyaretçisiyle, Amerika’nın en çok ziyaret edilen şehirlerden. Amerika’nın bürokrasi kenti Washington, ülkenin diğer şehirlerden farklı olarak resmi statüye sahip. Gökdelenlerin yerini Neo-Klasik şehir anıtlarının aldığı, sayısız ulusal ikonları, muhteşem müze ve galerileri, şık otelleri ve dünya restoranlarıyla Washington DC, hem en çok hem de en az Amerikalı bir şehir. Amerikan ruhu ve ideolojisini yansıtmasına rağmen bir Avrupa şehri görünümünde.

Dünyanın Rüyalar Ülkesi olarak tanımladığı Amerika’nın bu güzel kenti, geniş meydanları ve düzenli sokakları ile düzgün bir şehir planına sahip. Neredeyse tüm yapıların görüntüyü bozmayacak yükseklikte olduğu Washington DC, kültürel, tarihi geçmişiyle önemli bir turizm destinasyonu. Yemyeşil park ve bahçeleri, müzeleri ve zengin koleksiyona sahip sanat evleriyle yerleşik bir kültürel yapının olduğu şehirde, hareketli yaşama barlarda, restoran ve kafelerde tanıklık edebilirsiniz.

Washington DC Gezi Rehberi

Yoktan var edilen, Amerika’nın kalbi konumundaki Washington DC, kongre binası, devlet başkanı konutu ve senato binasına ev sahipliği yapması için Başkan George Washington tarafından 1790’da kurulmaya başlanan bir merkez. Titizlikle hazırlanan şehir planında, geniş meydanlar, birbirine paralel geniş sokak ve caddeler ve şehrin görüntüsünü bozmayacak alçak binalar göze çarpıyor. Amerika’nın en popüler destinasyonu New York’un aksine hiç gökdelenin bulunmadığı DC, ismini unutulmaz Amerikan başkanı George Washington’dan alıyor.

DC kısaltmasının ‘District of Columbia’ (Kolumbiya Bölgesi) anlamına geldiği Washington, doğrudan federal devlete bağlı. ABD bürokrasinin en önemli kurumlarından Beyaz Saray, Dünya Bankası, Birleşik Devletler Federal Hükümeti’nin üç şubesi, Uluslararası Para Fonu, Amerikan Eyaletler Organizasyonu ve Inter American Development Bank ile dünya ülkelerinin büyükelçilikleri, diğer ulusal ve uluslararası kuruluşlar Washington DC sınırları içerisinde yer alıyor.

Washington DC Gezilecek Yerler

Washington DC, düzgün şehir planlaması, birbirine paralel geniş sokak ve caddelerinin buluştuğu geniş meydanları, aynı hizaya sıralanmış gibi duran alçak yapılarıyla Amerika Birleşik Devletleri’nin diğer şehirlerinden farklı bir siluete sahip başkenti. Amerika’nın tam anlamıyla kalbi olan şehir, ülkenin en popüler ve hiç uyumayan kenti kaotik New York’un aksine, yemyeşil parkları, şaşırtıcı koleksiyonlara sahip müzeleri ve sakin huzurlu günlük yaşamıyla öne çıkıyor.

Şehrin sembolü olan White House, Lincoln Anıtı, Washington Anıtı, Milli Portre Galerisi’ni dolaşmak, John F. Kennedy Sahne Sanatları Merkezi’nde canlı bir performans ve Lincoln Tiyatrosu’nda bir oyun izlemek Washington DC gezinizin ilk durakları olmalı.

Çok sayıda gezilecek, görülecek yere sahip olan Washington DC’de şehrin merkez noktası olarak kabul edilen Capitol, aynı zamanda ABD’nin de politik merkezi konumunda. Senato ile Temsilciler Meclisi’nin 200 yılı aşkın süredir toplantılarına ev sahipliği yapan bu yerde ABD siyasetinin kalbi atıyor.

The Mall’un doğu ucunda yer alan Capitol Binası’nda yuvarlak kubbeler dikkat çekici. 540 odalı ve 5 katlı yapı, ihtişamlı görüntüsüyle ziyaretçilerini etkiliyor. Ayrıca bu tepeden National Mall olarak isimlendirilen milli açık hava parkını da gözlemlemek mümkün.

Georgetown’ın taş örme caddeleri ve sevimli evleri günümüzde Washington’ın en huzurlu bölgesi.  Nefis lezzetlere sahip restoranların ve butik mağazaların yer aldığı, The Mall Bulvarı’nın bulunduğu Capitol’den Beyaz Saray’a kadar yürüyebileceğiniz çok hoş bir bölge. Burası, şehrin en meşhur mağaza zincirlerine ev sahipliği yapıyor.

Washington DC’de gezilecek yerleri bitirdikten sonra, arta kalan zamanınızı eğlenceli aktivitelerle geçirmek için pek çok alternatif var. Konserler, film gösterimleri, tiyatrolar ve sabahın ilk ışıklarına kadar açık olan barlar gezinize eğlence katarken, kentin genç ve dinamik atmosferine karışmanızı da sağlıyor.

1. National Mall

National Mall, içerisinde geniş yeşil alanlar, anıtlar ve heykeller bulunduran büyük bir açık hava parkı. İlgi çekici simgesel yapıların yer aldığı park çevresinde Washington AnıtıUlusal Sanat Galerisi, Ulusal Havacılık ve Uzay Müzesi, Birleşik Devletler Botanik Bahçesi, Ulysses S. Grant Anıtı, Lincoln Anıtı mutlaka görülmesi gereken değerlerden.

National Mall sınırlarında bulunan Ulusal Hayvanat Bahçesi ve 16 Smithson Müzesi (Smithsonian Institute) yer alıyor. Geniş bir alana yayılan müzeler, anıtlar ve resmî kurumların neredeyse tamamını National Mall’da görebiliyor. Tüm görülecek yerlerin yürüme mesafesinde olduğu yapılar topluluğu her yıl 20 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. Gezilip görülecek yerlerin çoğunun birbirine yürüme mesafesinde olduğu Mall’da yer alan müzeleri ücretsiz gezebilirsiniz.

2. Beyaz Saray

Tüm dünyada ABD ile ilgili bilinen en ünlü bina olan Beyaz Saray (White House), hükümet yönetiminin merkezi. ABD başkanlarından John Adams’dan bu yana tüm başkanlar sarayda yaşıyor. Bu listede yer almayan tek eski başkan ise George Washington. Yapımı George Washington tarafından başlatılan yapı, 8 yılda tamamlanmış.

Dünyanın en meşhur ikonlarından Beyaz Saray, Georgian tarzı mimarisi ve dışı beyaza boyanmış kumtaşı ile kaplı, Washington DC’nin en eski yapısı. 132 odası, 35 banyosu, bir tenis kortu, bir beysbol sahası, bir sinema salonu, bir yüzme havuzu ve göz alıcı güzellikte düzenlenmiş bahçesiyle Beyaz Saray, günde ortalama 5000 ziyaretçi ağırlıyor.

Washington DC’nin en eski yapılarından biri olan Beyaz Saray, başkan ve ailesinin ikâmet ettiği Executive Residence’dan, Oval Ofis’in, Kabine Odası ve Roosevelt Odası’nın bulunduğu West Wing’den ve First Lady’nin ve White House Social Secretary’nin ofisinin bulunduğu East Wing’den oluşuyor.

Yapının bir kısmı ziyarete açık ve en az 6 ay önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Ücretsiz olan tur kapsamında gezilebilecek bölümler White House’un günlük programına göre değişiklik gösterebiliyor.

3. Washington Anıtı

Şehrin en yüksek yapısı olan ve George Washington’a ithaf edilen Washington Anıtı (Washington Monument) Washington’ın simge yapılarından olmakla birlikte The Mall’un da en değerli yapısı. 169 metre uzunluğunda beyaz mermerden yapılmış Washington Anıtı her gün ziyarete açık ve giriş ücretsiz. Ancak anıtın içine girip müzeyi gezebilmek için randevu almanız gerekiyor. İşte sonrasında da asansörle en tepeye çıkarak The Mall’un muazzam düzenini ve muazzam Washington DC manzarasını seyre dalabilirsiniz.

Amerika tarihinin en başarılı başkanı olarak kabul edilen Washington’a ithaf edilen anıtın görkemi yapıya yaklaştıkça daha iyi anlaşılıyor. George Washington’a ithaf edilen anıt, ziyaretçilere açık ve ücretsiz olsa da içeri girebilmek için biletinizin olması gerekiyor. Biletler ise sabah anıt ziyaret saati başladığında sırayla dağıtılıyor. Anıtın içerisinde bulunan müzeyi de gezebilir ve asansörle en tepesine çıkarak The Mall’u ve DC manzarasını izleyebilirsiniz.

4. Lincoln Anıtı

16’ıncı Amerikan Başkanı olan Abraham Lincoln’ın anısına yapılan, devasa boyutlardaki Lincoln Anıtı (Lincoln Memorial), tamamlanması 13 yıl süren 6 m’lik uzunluğuyla kendinizi yanında küçücük hissedeceğiniz bir yapı. 5 Dolarlık banknotların arkasında da bulunan Lincoln Anıtı, Yunan tapınaklarını andıran 36 Dor sütuna sahip. Duvarlarında Lincoln’ın Gettysburg Hitabesi’nin yazılı olduğu anıt, akşam saatlerinde aydınlatılmasıyla oldukça dikkat çekici bir hâl alıyor.

13 yılda tamamlanan anıt üzerinde 6 m’lik oturan Lincoln heykeli de bulunuyor. Anıtın duvarlarında Lincoln’ın Gettysburg hitabesi ve ikinci kez başkan seçildiğinde yaptığı konuşması yazılı. Özellikle akşam saatlerinde aydınlatılmasıyla oldukça dikkat çekici bir hâl alan Lincoln Memorial, 7 gün 24 saat ziyarete açık.

5. Ulusal Hava ve Uzay Müzesi

Smithsonian Institute müzelerinden en önemlisi olan Ulusal Hava ve Uzay Müzesi (National Air and Space Museum), havacılık ve uzay bilimleri alanında dünyanın en kapsamlı müzesi. Aynı zamanda da bilimsel araştırmaların yürütüldüğü bir araştırma merkezi olan müzede, bugüne kadar kullanılmış pek çok hava ve uzay aracının orijinali sergileniyor.

Bunlara ek olarak pek çok roket, üniforma, uzay kıyafeti ve uçan balon da koleksiyonun parçaları arasında. Ayrıca müzede Ay’dan getirilmiş taş örneklerini de görmek mümkün. Rehberli turlarla da gezebileceğiniz müzeyi, 10.00-17.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

6. Ulusal Doğa ve Tarih Müzesi

Ulusal Doğa ve Tarih Müzesi (National Museum of Natural History) dünya üzerindeki canlı hayatının başlangıçtan bugüne kadar olan gelişimini gözlemlemek için ideal. 125 milyondan fazla bitki, hayvan, fosil, kaya ve meteor örneğinin sergilendiği müzede aynı alanlarda bir araştırma merkezi de bulunuyor.

125 milyondan fazla bitki, hayvan, fosil, yer altı madeni, kaya ve meteor örneğinin yanı sıra, müzenin Mücevherler ve Madenler bölümünde sergilenen The Hope Diamond (Umut Elması) ise, dünyaca tanınan ve aslında kötü üne sahip bir elmas. Bir dönem Sultan II. Abdülhamit’e de armağan edilen 45.52 karatlık elmasın müzeye getirilmeden önceki tüm sahipleri ekonomik sıkıntılar içine girip satmak zorunda kalmış. Müzeyi her gün 10.00-17.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

7. Ulusal Sanat Galerisi

Ulusal Sanat Galerisi (National Gallery of Art) 1938’den bu yana dünyanın en büyük Batı resim ve heykel sanatı koleksiyonuna sahip müzelerinden. Batı ve Doğu olmak üzere iki binadan oluşan ve dünyanın en iyi sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapan müze, Botticelli, Bellini, Leonardo da Vinci, Vermeer, Claude Monet ve Vincent Van Gogh gibi tanınmış ressamların çalışmalarıyla biliniyor.

1938’den bu yana sürekli yapılan bağışlarla büyütülen, Avrupalı sanatçıların eserlerinin bulunduğu Ulusal Sanat Galerisi (National Gallery of Art) günümüzde dünyanın en büyük Batı resim ve heykel sanatı koleksiyonuna sahip müzelerinden biri. Botticelli, Bellini, Leonardo da Vinci, Vermeer, Claude Monet ve Vincent Van Gogh gibi ressamların çalışmalarını keşfederken, Doğu Galeri ve Batı Galeri Binalarının arasındaki, ayak havuzunda ayaklarınızı serinletebilirsiniz.

Müzeyi, pazartesi ve cumartesi günleri arasında 10.00-17.00, pazar günleri ise 11.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık.

8. Ulusal Amerikan Tarihi Müzesi

Ulusal Amerikan Tarihi Müzesi (National Museum of American History), Amerika’nın sosyal, siyasal, kültürel, bilimsel ve askeri tarihine ışık tutuyor. 3 milyondan fazla parçanın sergilendiği ve üç katlı müzenin her katı kendine özgü bir konsepte sahip.

Smithsonian Institute müzelerinin en popüleri olan Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’nin (National Air and Space Museum) muhteşem hava ve uzay araçlarını görebilirsiniz. Dünya çapında da en çok ziyaretçi çeken müzelerden biri olan Uzay Müzesi’nin ilginç koleksiyonunun yanı sıra, sınırlı kişi sayısıyla düzenlenen hava ve uzay demonstrasyonlarına katılabilir, müzenin içinde yer alan sinema salonlarının dev ekranlarında uzay ve havacılıkla ilgili ilgi çekici filmleri de izleyebilirsiniz.

Reklamcılık, tarım, enerji, aile, sosyal hayat, gıda, spor, giyim, ulaşım, fotoğrafçılık gibi pek çok farklı kategori altında toplanan koleksiyonuyla DC’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden olan Amerikan Tarihi Müzesi, her gün 10.00-17.30 saatleri arasında ziyarete açıkken, yaz döneminde kapanış saati 18.30.

9. Capitol

19’uncu yüzyıl Neoklasik mimarisiyle, Washington DC’nin sembollerinden olan Capitol, ABD siyasetinin kalbinin attığı yer. Devasa yuvarlak kubbesi 1955’te eklenen Capitol’ün yapımı, kubbesine Özgürlük Heykeli’nin eklenmesiyle 1863’te tamamlandı.

Aynı zamanda ülkenin de sembollerinden olan Capitol’ün kubbesini ve altındaki Rotunda’yı görmeden DC’den ayrılmayın. Bir hatırlatma da Capitol’ün bahçesine dair: yüzlerce çeşit bitki ve çiçeğe ev sahipliği yapan, Amerika’nın en eski botanik bahçesi olan The US Botanic Garden da Capitol kompleksinin bir parçası. Yılın her dönemi görülmeye değer olan bahçede, yıl boyunca çeşitli etkinlikler ve konserler düzenleniyor.

Senato ve Temsilciler Meclisi’nin 200 yıldan bu yana toplantılarına ev sahipliği yapan Capitol, ABD siyasetinin kalbinin attığı yer. 19. yüzyıl Neo-Klasik akımıyla tasarlanan yapı, beyaz yuvarlak kubbesiyle Beyaz Saray’la karıştırılsa da aslında bu iki bina birbirinden çok farklı.

Bugünkü görkemli kubbesi 1955’te eklenen ve kubbesine Özgürlük Heykelinin eklenmesiyle 1863’te tamamlandı. Turlarla gezebileceğiniz Capitol ücretsiz olsa da, gelmeden önce tur rezervasyonu yapmanız gerekiyor. Bahçesi de çok güzel olan Capitol’de yıl boyunca, çeşitli etkinlikler ve konserler düzenleniyor. Ülke için önemli günlerde de burada kutlamalar yapılıyor.

10. Kentin alternatif bölgesi Georgetown

Potomac Nehri kıyısında, tek katlı tarihi yapılarının yanı sıra, dünyaca ünlü markaların mağazaları ile pek çok kafe ve restoranın yer aldığı Georgetown, kentin en hareketli ve renkli bölgesi. Amazon ormanlarının bire bir kopyası olan National Zoo’da pandalarla birlikte binlerce sevimli hayvanı da görebilirsiniz. Yine Georgetown’da görebileceklerinizden biri de 14. yüzyıl mimarisine sahip Washington National Cathedral.

Smithsonian Enstitüsü, Amerika hükümeti tarafından yönetilen dünyanın en önemli müze ve araştırma merkezi. Enstitü kapsamında Washington’un pek çok yerinde 15’ten fazla her gün açık ve ücretsiz olan müze ve sergilerini keşfe çıkabilirsiniz. Norman stili mimarisi nedeniyle şato olarak da adlandırılan Smithsonian Enstitü Binası (Smithsonian Institution Building) turist bilgi noktası olarak da hizmet veriyor.

1’inci ve 2. Dünya Savaşları, Kore, Vietnam ve Körfez Savaşı’nda ölen askerlerin anısına yapılan Arlington Ulusal Mezarlığı’nı (Arlington National Cemetery) dilerseniz rehberli turlarla da gezebilirsiniz. John. F. Kennedy’nin ve ülkenin diğer kahramanlarını ziyaret edebileceğiniz Arlington Ulusal Mezarlığı, saat başı nöbet değişiminin gerçekleştirildiği askerler tarafından korunuyor.

Dünyanın en büyük 6’ıncı katedrali olan Washington Ulusal Katedrali (Washington National Cathedral), resmi adıyla Aziz Peter ve Aziz Pavlus Katedral Kilisesi, Neogotik üslupta inşa edilen bir yapı. ABD’nin ikinci büyük katedrali olan Washington Ulusal Katedrali, yapımı 83 yıl süren59 dönümlük oldukça bakımlı bir Orta Çağ bahçesi içerisinde yer alıyor. Yılda yüz binlerce ziyaretçi ağırlayan katedralde müzikal organizasyonlar da düzenleniyor.

Tüm bu aktivitelerin haricinde, Washington DC’de, Amerikan Doları’nın nasıl ve nerede basıldığını görmek isterseniz Bureau of Engraving and Printing’i ziyaret edebilir, filmlerden tanıdığımız FBI Binası’nı görebilir veya Amerika’nın en eski akvaryumu olan National Aquarium’da 1200’den fazla balık türünü, köpekbalıkları ve piranaları izleyebilirsiniz. Washington Anıtı ve Lincoln Anıtı arasındaki Yansıtma Havuzu’nda (Reflecting Pool), Washington Anıtı’nın suya yansımasını ise mutlaka görün.

2008’de açılan ve Capitol’den çok uzakta sayılmayan interaktif bir haber müzesi olan Newseum, yüzyılların haber tarihini teknoloji ve dokunmatik sergilerle 60 bin metrekarelik bir alanda sergiliyor. Eğer Amerikan sanatıyla ilgileniyorsanız Ulusal Portrait Galerisi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Washington DC yeme ve içme

Tüm uluslararası siyasetçilerin ve milyonerlerin haftanın her günü buluştuğu ve kozmopolit bir nüfusun içinde yaşadığı bir şehirde elbette dünyanın her yerinden lezzetleri bulmak mümkün. Yaklaşık 2000 restoran bulunuyor ve her yıl yenileri katılıyor.

Meşhur şefler Amerika’nın başkenti olan bu şehre de şubelerini açmış olsalar da Georgetown en fazla seçeneğin bulunduğu yer. Ucuz atıştırmalıklar, fast-food ve lüks restoranların bir arada görülebildiği şehirde şehre özgü bir şeyler bulmak zor.

Türk, Afrika, Fas, Etiyopya, İtalyan, Brezilya, Tayvan, Hindistan mutfaklarının örneklerinin görüldüğü restoranlarda yemek yiyebilirsiniz. Hot dog’u half-smoke adıyla özgünleştiren Washington DC sosis üzerine eklenen chili sosla birlikte servis ederek bunu bir markaya dönüştürmüş. Half-smoke’un en meşhur olduğu yer ise U Street’teki Ben’s Chili Bowl olarak biliniyor.

Washington DC alışveriş

Georgetown’ın M Caddesi ve Wisconsin Bulvarı’nda birçoğunu bulabileceğiniz etkileyici butikler Washington’ın en iyi alışveriş deneyimini sunuyor. Burası dışında özel bir şeyler bulabileceğiniz yerler ise müzelerin hediyelik eşya bölümleri.

Yalnızca kitap değil birçok mücevher, sanat eserleri ve sanatçılardan esinlenerek yapılmış kıyafetleri bulmanın mümkün olduğu bölgenin yanı sıra alışık olduğunuz mağaza zincirleri için ise Connecticut Bulvarı’na gitmeniz gerekiyor.

Eğer el sanatlarıyla ilgili bir şeyler arıyorsanız Eastern Market’i ziyaret edebilirsiniz. Hafta sonlarının vazgeçilmez adreslerinden biri olan bit pazarında antika, etnik ürünler ve lezzetli yiyeceklere kadar her şey pazarlığa açık.

Washington DC’ye nasıl gidilir

Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanı’ndan haftanın her günü, yaklaşık 12 saat süren aktarmasız uçuşlarla Washington Dulles Uluslararası Havalimanı’na uçabilirsiniz. Bunun dışında diğer havayolu şirketleri ile aktarmalı olarak Amerika’ya uçabilirsiniz.

Şehir merkezine 43 km mesafede bulunan Washington Dulles Havalimanı’ndan taksiye binerek, yaklaşık yarım saatte şehir merkezinde olabilirsiniz. Washington Flyer Shared Van servisi veya ana terminalin 2’inci ve 6’ıncı kapı çıkışlarından hareket eden shuttle servislerini kullanabilirsiniz.

Washington DC’de 3 havalimanı bulunuyor. Washington Dulles Uluslararası Havalimanı, Baltimore-Washingon Uluslararası Havalimanı ve Reagan Ulusal Havalimanı. Şehir merkezine otobüs ya da taksi ile ulaşabilirsiniz. Reagen ise ayrıca metroya da bağlı. Washington’ın merkezi hemen hemen görülecek her yere yakın ve şehri yürüyerek keşfetmek mümkün.

Müzeleriyle, parklarıyla, düzenli şehirleşmesiyle, Beyaz Sarayı ile ve anıtlarıyla Washington DC Amerika’da görülmesi gereken en önemli şehirlerden biri.

  1. Figen Küçüktaş says:

    Gezinizi covid döneminde mi yaptınız, mekanlar açık mı, gezerken ve yeme içme sırasında sıkıntı yaşadınız mı?

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like