Yaratıcı Girişimcilik Köyü: Yeniçarohori

Kiraarthane-Kucukkoy

Yeni Nesil Kıraarthane; gençlerin oyuncu değil üretici olmasını desteklemek amacıyla Ayvalık Küçükköy’de kurulan Dijital Sanat Merkezi. Küçükköy bilim ve sanat Köyü olma yolunda ilerliyor.

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olan ve girişimcilik ruhuyla 10 yıl süresince Amerika’dan Asya’ya farklı ülkelerde eğitim, staj ve hayalindeki projeleri gerçekleştirmek için araştırma yapan Simay Dinç, Türkiye’nin ilk yaratıcı girişimcilik köyü Yeniçarohori projesini hayata geçiren isim.

Kiraarthane-Kucukkoy
Kıraarthane

Hayatını 30’a yakın ülkede geçiren Simay Dinç, ne yapsak da insanları güzel ülkemize getirsek, kültürümüzü korumak, gençleri yetiştirmek ve Türkiye’nin diğer bölgelerine örnek olmak için nasıl bir proje gerçekleştirsek diye düşünürken zihninde böyle fikir oluşmuş.

Çalışma ortağı ve dostu olan Ankaralı sanatçı Uğur Çalışkan, yönetmen ve dijital tasarımcı olan kardeşi Eray Dinç ile birlikte Yeniçarohori’yi bir sanat ve tasarım köyüne dönüştürme konusunda mutabakata varmış.

Tarihi, kültürü, doğası ve insanları çok değerli olan Küçükköy’ü canlandıracak bir proje düşünen Simay Dinç’in, köydeki 400 civarında tarihi Rum evinin sanatçılar tarafından alınıp restore edilerek ayağa kaldırılması ve bu kültürel değerlere sahip çıkılarak yenilenmesi fikri 2-3 sene öncesine dayanıyor.

Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Ticaret Odası başta olmak üzere Murat Reis Otel gibi Doğuş Grubu’nun da destek verdiği proje kapsamında geçen yıl köyün çıkışına Kültür Merkezi kurulmuş ve Teferiç Şenlikleri adı altında Boşnak şenlikleri düzenlenmiş. Bununla birlikte Zeytin Hasat Festivali’nde köy 5 bin ziyaretçiyi ağırlamış. Eskiden 200 kişinin gezdiği Köy Müzesini şimdi 4 bin kişi ziyaret ediyor.

Yurtdışındaki fonlara ve Avrupa Birliği’ne de ulaşarak köye kaynak sağlamak için özveriyle çalışan Simay Dinç, dışarıdan gelerek evleri alıp restore etmek isteyenleri kabul etmediklerini, burada yaşayacak, burada yaratıcı işler ortaya koyacak ve gençlere workshoplar düzenleyecek atölyeler düzenleyecek tasarımcıların gelmesi için çağrı yapıyor.

Önemli olan “creative mind” kişilerin, kendi değerini ortaya koyan ve köye değer katacak insanların buraya gelmesi, bu sosyal girişimcilik projesine gönül verenlerin burada yaşaması.

Kiraarthane-Ayvalik

Küçükköy’de, Uğur Çalışkan’ın kardeşi sanatçı Binnur Ersay gibi birçok değerli sanatçı atölyelerini açmış. Proje kapsamında bu tarihi evlerde, her yaştan ziyaretçiye tasarım eğitimlerinin verildiği, çocukların dijital ve robotik eğitimleri alabildiği, sanat ve bilimin birleştiği bir köy olacak şekilde örnek bir girişimcilik köyü olmasını istiyor.

Girişimcilerin buraya niye gelmesi gerektiğini ise şöyle yanıtlıyor: İstanbul’da her şeyin olduğunu fakat metropol yaşamının artık dayanılmaz bir noktaya geldiğini, burada doğa, deniz ve kültürle iç içe yaratıcılığın körüklendiğini anlatıyor.

Yavaş yavaş adım adım ilerlemesinin önemine dikkat çeken Simay Dinç, bilerek faaliyete geçirmedikleri internet sitesine rağmen, projenin daha şimdiden kulaktan kulağa yayılmasıyla bile yurt içi ve yurt dışından ziyaretçilerin köyü ziyaret etmek için gelmek istediklerini söylüyor. Köyün altyapısı “smartvillage” konseptine göre kuruluyor.

Dijital İnkübasyon Merkezi, Kıraarthane

Yaratıcı Girişimcilik Köyü projesinin mimarı Simay Dinç ve yönetmen Eray Dinç, hiçbir fondan destek almadan tamamen kendi imkânlarıyla köyde yer alan eski bir kıraathaneyi “dijital inkübasyon merkezi” olması amacıyla Kıraarthaneismiyle restore edip yeniden açmışlar. Eğer bir aplikasyon, oyun, uygulama, mobil oyun projeniz varsa veya dijital sanatla ilgileniyorsanız, projenizi buraya getiriyorsunuz.

Burada uzmanlar ve mentorlar tarafından incelenen ve seçilen projeniz hızlandırılıp uygulamaya koyuluyor ve tüm dünyaya buradan tanıtılıyor. Nasıl olacak diyenler için yapılmış örneği var: 2015’te Eray Dinç’in yönetmenliğini ve tasarımını burada yaptığı mobil oyun, 153 ülke içerisinde birinci olmuş ve Apple tarafından Türkiye’nin en iyi mobil oyunu seçilmiş!

Mobil oyunlarla ilgilenenlerin şıp diye adını söylediği Recontact: İstanbul, tamamı ile bu köyde yapıldı ise, siz neden yapmayasınız, ihtiyacınız olan tek şey bir bilgisayar ve internet ağı diyor Simay Dinç. Genç enerjileri köye çekmek istiyor.

Çocuklar için de pek çok projenin bulunduğu Kıraarthane’de, köyde bulunan bir ilkokul haricinde çevredeki 16 köyün çocuklarına da ulaşabilmek adına, sinema ve senaryo atölyeleri olacağını belirtiyor.

Köyde var olan minyatür sanatçıları, heykeltıraş ve ressamların da dahil olacağı çalışmalarda, Kıraarthane’nin içinde bulunduğu oyun endüstrisi ve mobil uygulamalarda multidisipliner bir yapıya ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. Dijital sanatçı ve girişimcilerin de bu şekilde köye çekilmek istediğini anlatan Simay Dinç şu sıralar köye fiber internet altyapı döşenmesi amacıyla bir internet firmasının sponsorluğu için görüşmeler yapıyor ve ekliyor “yurt dışında çok anlatıyorum hepsi gelmek istiyor, artık dünya buraya gelecek.”

Simay Dinç Kimdir?

Simay Dinç

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinden 2005 yılında mezun oldu. Girişimcilik ruhuyla 10 yıl süresince Amerika’dan Asya’ya farklı ülkelerde eğitim, staj ve hayalindeki projeleri gerçekleştirmek için araştırma yapma fırsatı buldu. 

Universal Studios Hollywood’da başlayan serüven Avustralya Sydney Opera House’a kadar devam etti. Türkiye’nin ilk yaratıcı girişimcilik köyü Yeniçarohori projesini oluşturdu. 

Türkiye’nin ilk Oyun Yapımcıları ve Geliştiricileri Derneği OYUNDER’in yönetim kurulu üyesi ve WOMEN in GAMES Turkiye’nin kurucusu, Apple tarafından 2015 yılı Türkiye’den en iyi mobil oyun seçilen Recontact: İstanbul’un yapımcısı, Kıraarthane Games’in Kurucu Ortağı, MIAD (Malatyalı İş Adamları Derneği) Yatırım ve Inovasyon Komisyonu Başkanı, Arya Women’s Investment Platform’un Medya lideridir.

  1. İki sene önce gitmiştim, o zamanlar daha yeni yeni atölyeler kuruluyordu. Hem mekanlar hem de insanlar çok sıcaktı.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like