İzmir’de Karaburun, Urla, Çeşme ve Seferihisar’ı içine alan Yarımada bölgesinde kendine has özellikleri ile öne çıkan köyler özellikle hafta sonları şehir hayatından uzaklaşmak isteyenlerin buluştuğu birer çekim merkezine dönüşüyor. Türkiye‘de Slow Food (Yavaş Gıda) hareketine katılan ilk yerleşim yeri unvanını taşıyan Germiyan Köyü, İzmir‘in Çeşme ilçesi sınırlarında. Germiyan, beyaz badanalı köy evlerinin duvarlarındaki çiçek figürleriyle tanınıyor.
Bembeyaz badanalı köy evlerinin çiçek figürleriyle renklendirilmesi fikri köy sakinlerinden Nuran Erden’e ait. Güzel sanatlara ilgisi olan Erden, aynı zamanda organik tarım üreticisi. Başta birkaç küçük çizimle başlayan desenler ilginin artmasıyla birlikte tüm köye yayılmış. Köyün ana caddesinden ilerlerken özenle çizilmiş çiçek desenleri ve beyaz badanalı evler kendine hayran bırakıyor. Bu baş döndüren güzellik birçok tur şirketiyle birlikte özellikle hafta sonları yeni yerler keşfetmek isteyenleri Germiyan’a çekiyor.

Slow Food ne demek?
İtalya’da 1986’da başlayan katkısız ve temiz gıda sloganı, Slow Food’da (Yavaş Gıda) hayat bulmuş. Hızlı yemek tüketimine karşı bir tepki hareketi olan Slow Food, insanoğlunun özüne dönüşünü ifade ediyor. Doğal ve organik ürünlere yönelerek, üretim sürecinin sertifikalandırılmasıyla tamamlanan bu hareketle yerel üreticilerin korunması amaçlanıyor. Ağzında zeytin dalı taşıyan salyangoz simgeli işletmeler mevsim dışındaki hiçbir ürünün satışını ve bu ürünlerle hazırlanan yemekleri bulunduramıyor.
Mayıs 2016’da Türkiye’de Slow Food hareketine ilk katılan yerleşim yeri olan Germiyan Köyü, o tarihe kadar zaten geleneksel ve organik yöntemlerle üretim yapan köylüler için yeni bir adım olmuş. İyi, temiz, adil olarak yetiştirilecek ürünlerin yaşatıldığı bu adımla köyde turizm hareketliliği de başlamış durumda. Özellikle gastronomi kültürü gelişen ve bu akımın takipçisi olan hatırı sayılır bir kitle var.

Germiyan’ın doğal ekşi mayalı yerel ekmeği ve köye özgü kopanisti peyniri köyün Slow Food ilan edilmesiyle birlikte ticari olarak satışa sunulan ilk ürünler arasında. Köyün tanıtımı için ot ve geleneksel yemek festivali de düzenlencek. Endüstriyel üretime karşı küçük üretici ve doğal gıdayı ön plana çıkaran hareketi desteklememek mümkün değil.
Germiyan Köyü’nde geziye köy kahvesinden başlanıyor. Köyün ara sokakları tezgah kuran köylülerin güler yüzüyle selamlıyor konukları. Öyle saatler sürecek bir tur olmasa da doğal ürünler, çiçek figürlü ev duvarları ve güleryüzlü insanlar derken birkaç saatlik küçük bir mola için ideal bir durak Germiyan.

Germiyan Köyü nerede
Germiyan Köyü’ne Nasıl Gidilir?
Germiyan Köyü Çeşme’ye 23, İzmir’e ise 70 km uzaklıkta. İzmir-Çeşme Otoyolu’nu kullanarak köye ulaşmak için otoyoldaki Zeytinler çıkışından çıkılıp Çeşme yönüne ilerlemek gerekiyor. Köyün girişi, İzmir-Çeşme devlet yolu üzerinde Zeytinler’i geçip Çeşme’ye doğru ilerlerken Nohutalan Köyü’nü geçer geçmez karşınıza çıkıyor. Çeşme-Urla arasında yolcu taşıyan minibüsler ve 760 numaralı Urla-Çeşme ESHOT otobüsü ile köyün girişinde inmek mümkün.

Özüne dönen, yerel değerlerini geleceğe taşımaya kararlı olan Germiyan Köyü, İzmir çevresinde gezilecek yer alternatifi arayanlar için not edilmesi gereken yerlerden. Alaçatı-Çeşme rotasında birkaç saat ayrılabilecek Germiyan Köyü, pazar alışverişi için de ideal.
Ne hos bir köymüs burasi, dogrusu slow food kavrami ile de yazi sayesinde tanistim. Baharda Germiyan Köyü’nu ziyaret etmek sart oldu.