Dünya nüfusunun hızla artması ve artan nüfusun büyük çoğunluğunun şehirlerde yaşamaya başlamasıyla birlikte sağlıklı gıdaya olan talep her geçen gün artıyor. Birçok kişi tükettiği gıdaların kaynağını sorgulamaya başlarken, paketli ve hazır gıda ürünlerinin yerine ekolojik gıda arayışı yerel üretici kooperatiflerini öne çıkarıyor.
Sağlıklı beslenmek, küçük üreticiyi desteklemek ve mevcut üretim sistemine itirazı güçlendirmek için yerel üretici kooperatifleri hayati önem taşıyor. Üretici ile tüketici arasındaki aracıları ortadan kaldırarak üreticinin ekolojik koşullarda ürettiği gıdayı doğrudan sağlıklı beslenmek isteyen tüketiciye ulaşma imkanı sağlayan yerel üretici kooperatiflerinden öne çıkanlar bu listede.
Sağlıklı Beslenmek İsteyenlere Yerel Üretici Kooperatifi Önerileri
1. Tire Süt Kooperatifi
İzmir‘in Tire ilçesinde 1967 yılında kurulan Tire Süt Kooperatifi, 2 binin üzerindeki süt üreticisinin birlikteliğiyle kendi alanında Türkiye‘nin en büyük kooperatifi unvanına sahip.
Kaynakları doğru kullanarak ürettiği projelerle Küçük Menderes Havzası’ndaki üreticilere düzenli gelir modeli oluşturan Tire Süt Kooperatifi bu özelliğiyle Birleşmiş Milletler tarafından da Dünyanın Örnek Kırsal Kalkınma Modeli seçilme gururunu taşıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Süt Kuzusu projesiyle 1-5 yaş grubunda çocuğu olan ailelere verilen süt desteği, Tire Süt Kooperatifi üreticilerinin sütlerinden. Tire Süt Kooperatifi’nin ürettiği ürünler arasında çiğ süt, organik süt, pastörize süt, yoğurt, ayran, organik ve pastörize tereyağı, et döner, Tire şiş köfte ve Tire sucuk bulunuyor.
Tire Süt Kooperatifi’nin ürünleri Türkiye’nin dört bir yanında 3 binden fazla satış noktasında tüketiciyle buluşuyor. Başlıca satış noktaları arasında Migros, Kipa, Kim, Pehlivanoğlu gibi marketlerle mahalle bakkalları bulunuyor.
2. Ovacık Doğal
Tunceli Ovacık Belediyesi’nin sürdürdüğü doğal tarımsal üretim çalışmalarının örgütlenmesi ile kurulan Ovacık Doğal Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, ülkemizde en çok tanınan yerel üretici örgütlerinden. Gıda üretimindeki endüstriyel modele karşı çıkan Ovacık Doğal, geleneksel üretimi savunarak sistemin merkezine üretici ve tüketiciyi koyuyor.
Ovacık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin örgütlenmesiyle geçmişte arazilerinin yüzde 10’unda üretim yapan köylüler artık arazilerinin tamamında üretim yapıyor. Ovacık’ta başlayan üretim hamlesi Tunceli’nin Pertek, Pülümür, Nazimiye, Hozat, Çemişgezek ve Mazgirt ilçelerine de yayıldı.
Ovacık Doğal’dan alabileceğiniz ürünler arasında organik kuru fasulye, organik nohut, polen ve organik bal çeşitleri, doğal kaynak tuzu, dut kurusu ve dut pekmezi bulunuyor. Ovacık Doğal’ın web sitesi üzerinden kapıda ödemeli sipariş verebileceğiniz gibi İstanbul, Ankara ve İzmir’deki Ovacık Doğal satış merkezlerine giderek de alışveriş yapabilirsiniz. Kooperatifin gelirleri ile öğrencilere burs verildiğini de hatırlatayım.
3. Seferipazar
İzmir’in Seferihisar ilçesinde ‘Seferihisar’ın Seferipazar’ı’ mottosuyla üretim yapan Seferipazar, Seferihisarlı kadınların kurduğu Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin markası. Zeytinyağından bala, şevketi bostandan yöresel Armola peynirine kadar onlarca farklı ürünü kooperatiften alabilirsiniz.
Seferipazar web sitesinden 150 TL ve üzeri siparişlerde kargo ücreti ödemiyorsunuz. Kooperatifin ürettiği ürünler arasında erişte, reçel çeşitleri, sabun, zeytinyağı, baharat, bal çeşitleri, ekmek çeşitleri, meyve sebze çeşitleri, ot çeşitleri, turşu ve yumurta bulunuyor. İzmir’in Seferihisar bölgesini keşfetme niyetiniz varsa Hıdırlık Kooperatifi ile Sığacık‘ı da listenize ekleyin.
4. Hopa Çay Kooperatifi
Artvin Hopa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ya da kısa adıyla Hopa Çay Kooperatifi, 1959 yılında ortaklarının çay üretimine katkı sunmak ve ürünü en iyi şekilde değerlendirmek amacıyla kurulan bir kooperatif.
Hopalı üreticilerin ürettiği çayları paketleyen kooperatif, Çoruh Harmanı, Livane Çiçeği, Kafkas Filizi isimli siyah çay çeşitlerini satışa sunuyor. ‘Halk üretiyor, halk kazanacak’ mottosuna sahip olan kooperatif ürünleri Türkiye’nin farklı illerindeki bayilerde satışa sunuluyor. İnternet üzerinden sipariş vermek için tıklayın.
5. Vakıflı Köyü Kooperatifi
Hatay’ın Samandağ ilçesine 4 km uzaklıkta yer alan ve Türkiye’nin tek Ermeni köyü unvanını taşıyan Vakıflı Köyü’nde 2005 yılında kurulan Kadınlar Kolu, köydeki göçü azaltmak, köydeki kadın istihdamını artırmak amacıyla yola çıktı.
Tamamı Vakıflı köyü kadınları tarafından üretilen yöresel reçeller, konsantre şuruplar, nar ekşisi, zeytinyağı, salça, pul biber, bal ve zeytinyağlı sarma gibi ürünler Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Kooperatifle iletişime geçmek ve sipariş vermek için tıklayın.
6. Ova Antakya
Ova Antakya, UNESCO tarafından gastronomi şehri seçilen Hatay’da kadın çiftçi ve kadın üreticilerin doğal ürünlerini sosyal medya hesapları üzerinden tüketiciyle buluşturan bir örgütlenme.
Ova Antakya’dan alabileceğiniz ürünler arasında tereyağı, süt, zahter, zeytinyağı, defne sabunu, peynir çeşitleri ve bakliyat çeşitleri bulunuyor. Ova Antakya’nın Instagram hesabı için tıklayın.
7. Kadıköy Kooperatifi
İstanbul‘un Kadıköy ilçesinde kurulan ve tüketim faaliyetlerini dönüştürmeyi hedefleyen Kadıköy Kooperatifi, doğrudan küçük üreticiden alınan doğal, sağlıklı, adil ve ekolojik yöntemlerle üretilen ürünleri satıyor.
Kadıköy Kooperatifi’nin sattığı ürünler arasında zeytinyağı, çam balı, biber salçası, kahvaltılık salça, bulgur, keçi peyniri, eski kaşar, taze kaşar, siyah zeytin, nar ekşisi, kiraz kurusu, kuru fasülye, nohut, çay, reçel gibi gıda ürünlerinin yanısıra yüzey temizleyicisi, sabun gibi temizlik ürünleri de bulunuyor.
Kadıköy Kooperatifi’nin web sitesinde kooperatif çalışmaları hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
8. Dayanışma Kooperatifi
İstanbul’da kurulan Dayanışma Kooperatifi’nin merkezi Sefaköy’de. Endüstriyel tarımsal üretim ve pazar koşullarında küçük üreticinin tasfiye olması sorununa çözüm üretmek için yola çıkan Dayanışma Kooperatifi, küçük üreticinin ayakta kalması ve tüketicinin de sağlıklı ucuz gıda ihtiyacını karşılayacak üretici-tüketici birliği olarak faaliyet sürdürüyor.
Dayanışma Kooperatifi, Türkiye’nin dört bir yanından ekolojik üretim yapan yerel üreticilerden tedarik ettiği ürünleri web sitesi üzerinden satışa sunuyor.
Dayanışma Kooperatifi web sitesinde satışa sunulan ürünler arasında bal, çay, bakliyat çeşitleri, meyve sebze çeşitleri, kuruyemiş çeşitleri, zeytinyağı, tarhana, zeytin çeşitleri ve peynir çeşitleri bulunuyor.
9. Dokuma ve Kültür Ürünleri Geliştirme Derneği
Mersin’in Bozyazı ilçesinde kurulan Dokuma ve Kültür Ürünleri Geliştirme Derneği’nin (DOKÜDER) ‘hobiden kobiye’ anlayışı ile yöreye ait geleneksel ürünleri markalaştırma çabası yörede yaşayanlar için umut kaynağı.
Bölgede gerçekleştirilen bir sosyoloji projesi sırasında keşfedilen Bozyazı kavutu, DOKÜDER’in hobiden kobiye anlayışında yer bulan en önemli ürünlerinden biri. Bozyazı kavutunun (gavut) diğer kavutlarda ayrılması için Çoban Helvası olarak isimlendirilmesinin ardından ürünün tanıtımı Çoban Helvası ismiyle yapılıyor.
Kavut, Bozyazı ve çevresinde yörüklerin kullandığı, çobanların uzun yürüyüşlerde ve dağda hayvanlarını otlatırken günlük enerji ihtiyacını karşılamak için tercih ettikleri değerli bir besin. Yörede yetişen organik keçiboynuzu, fıstık, susam ve ak darının helva kıvamına gelinceye kadar dibekte dövülerek elde ediliyor.
Uzun süre bozulmadan saklanabilen kavut’un 50 gramı günlük besin ihtiyacını karşılayacak nitelikte. DOKÜDER’in Cankat Çoban Helvası web sitesi üzerinden bu geleneksel ürünü satın alabilirsiniz.
Ne kadar güzel bir paylaşım. Emeğinize sağlık, artık siparişadreslerimi belli oldu.
Teşekkürler iyi dilekleriniz için.