Hususi pasaport ya da yaygın kullanılan ismiyle yeşil pasaport, kamuda çalışan ve belirli kadro derecesinde olan memurlara verilen bir pasaport çeşidi. Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkelerle birlikte yeşil pasaporta vize istemeyen ülkeleri de bir araya getirdiğimizde yeşil pasaportla 160 ülkeye vizesiz seyahat hakkı bulunuyor.
En fazla 5 yıl süreyle verilen yeşil pasaport başvurusu il nüfus müdürlüklerinden randevu alınarak yapılıyor. Yeşil pasaport başvurusu adımlarını okumadan önce Yeşil pasaport nedir, Kimlere verilir? yazısına göz atabilirsiniz.
Yeşil Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
1. Pasaport başvurusu randevusu alın
Yeşil pasaport başvuruları yalnızca il nüfus müdürlüklerinden yapılıyor. Pasaport başvurusunda bulunacakların Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün Pasaport Randevu Sistemi web sitesi ya da Alo 199 randevu hattı üzerinden randevu almaları gerekiyor.
2 Nisan 2018 tarihinden itibaren Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen pasaport işlemlerinde web sitesi ya da çağrı merkezinden yapılan başvurularda kimlik bilgileri talep edildiğinden başvuru sırasında elinizde kimliğinizin olması şart.
Sistemde hangi tip pasaporta başvuru yapacağınız, hangi nüfus müdürlüğünü tercih edeceğiniz sorulduktan sonra karşınıza çıkan uygun gün ve saatler arasından seçim yapabiliyorsunuz. Türkiye’nin her yerindeki nüfus müdürlüklerinden başvuru imkanınız var. Başvuruda ikametinizin nerede olduğu önemli değil.
2. Yeşil pasaport evraklarını hazırlayın
Yeşil pasaport başvurusunun ilk adımı yeşil pasaport için istenen evrakları hazırlamak. Yeşil pasaport başvurusunda istenen belgeler şunlar:
Nüfus cüzdanı ya da TC kimlik kartı aslı, 2 adet biyometrik fotoğraf, pasaport defter bedelinin ödendiğine dair dekont ya da makbuz, hususi damgalı pasaport talep formu (Emekli veya çekilme nedeniyle hususi damgalı pasaport başvurusunda bulunan hak sahiplerinden talep formu yerine bir defaya mahsus mensubu bulunduğu kurum tarafından düzenlenmiş unvanı ve kadro derecesini gösterir resmi belge istenir), öğrenimine devam eden çocuklar için öğrenci belgesi, ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi, varsa eski pasaport, engelli olan çocuklar için sağlık raporu.
3. Yeşil pasaport defter bedelini ödeyin
Yeşil pasaport için yalnızca pasaport defter bedeli ödeniyor, harç ücreti ödenmiyor. 2024 yılı pasaport defter bedeli 790,00 TL. Pasaport defter ücreti Maliye Bakanlığı’nın İnternet Vergi Dairesi’nin https://ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden banka ya da kredi kartı kullanılarak yatırılabiliyor.
Ayrıca anlaşmalı bankalardan Akbank, Aktifbank, Albaraka Türk, Alternatifbank, Anadolubank, Arap Türk Bankası, Citibank, Denizbank, Burganbank, Fibabanka, Finansbank, HSBC, ICBC, ING Bank, Kuveyt Türk, Odea Bank, Şekerbank, Turkishbank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans, Garanti Bankası, Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım bu ücretleri tahsil ediyor.
PTT şubelerinden de pasaport harcı ve defter ücreti yatırılabiliyor. Ödemeden sonra mutlaka makbuz ve dekont almak bu dekontu pasaport başvuru belgeleri arasına eklemek şart.
4. Randevu günü ve saatinde nüfus müdürlüğüne gidin
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesi ya da Alo 199 çağrı merkezi üzerinden aldığınız randevu günü ve saatinde ilgili nüfus müdürlüğünde hazır olmanız gerekiyor. Randevu saatiniz geldiğinde bankoya geçerek evraklarınızı, varsa eski pasaportunuzu teslim edip, parmak izinizi verdikten sonra işleminiz sona eriyor.
Başvuru sırasında pasaportunuzun teslim edileceği adres ve iletişim bilgileriniz isteniyor. Kendiniz dışında en fazla bir kişinin daha adını vererek pasaportunuzu teslim almaya yetkili kılabilirsiniz.
5. Yeşil pasaport teslimatı
İl nüfus müdürlüğünde yapılan başvuru işlemi online olarak Ankara’daki baskı merkezine gönderiliyor. Baskı merkezinde basılan pasaport PTT Kargo aracılığı ile başvuru sırasında verdiğiniz adrese gönderiliyor. Pasaport PTT’ye teslim edildiği anda cep telefonuna gönderi kodu ve tahmini teslim tarihi bilgisi iletiliyor. Başvuru ile pasaportun elinize geçtiği süre ortalama 2-3 iş günü sürüyor.
Yeşil pasaport yenileme işlemi nasıl yapılıyor?
Yeni nesil pasaport sistemine geçildiğinden bu yana pasaport yenileme diye bir işlem yapılmıyor. Süresi dolan ya da yıpranma nedeniyle yapılacak yeşil pasaport yenileme işlemleri için sıfırdan pasaport başvurusu adımları uygulanıyor. Önceden pasaportunuz olduğu için başvuru evraklarına eski pasaportunuzu da eklemeniz gerekiyor.
merhaba, zaten halihazırda yeşil pasaportum var. yeniden pasaporta başvuruda bulunurken, tekrar çalıştığım kurumdan yeniden pasaporta ilk kez başvuru yapar gibi mi form doldurtup onunla mı nüfus müdürlüğüne gideceğim? teşekkürler
İlk yeşil pasaport başvurusundan sonra kurumdan yeniden yazı almanıza gerek yok diye biliyorum. En sağlıklı bilgiyi Nüfusu Vatandaşlık İşleri Müdürlüğünden öğrenebilirsiniz.
merhaba, yeşil pasaportumu 2020 yılında aldım, o zaman 5 yıllık olarak basılıyordu , 2025 yılında süresi bitecek. benim yeni pasaporta başvuru için bu mevcut pasaportun süresinin bitmesini mi beklemem gerek? yoksa istediğim zaman süresinin bitmesini beklemeden gerekli evraklarla gidip yeni pasaport için başvuru yapabiliyor muyum?
Süresi bitmeden başvuru yapabilirsiniz. Güncel basım 10 yıl olarak veriliyor.
Merhaba, yeşil pasaport almaya hak kazananın kişinininin diğer aile bireyleri içinde pasaport başvusurunda pasaport defter bedeli dekontu sunması gerekiyormu? çocuklar içinde mufavvaktneme almadan direk nufüsta çocuğun nüfüs cüzdanı ile işlem yapılabiliyormu? Geri dönüş için teşekkür ediyorum şimdiden
Her bir pasaport için defter bedeli ödeniyor. Çocuklarınızla ve kimlikleriyle başvuru yapabilirsin ekstra bir belgeye ihtiyaç yok. (Aile bütünlüğünüz var ise)
istanbul üni ersitesinden cerrahpasadan emekliyim elimde yeşil pasaportum var yinede hizmet evrakı almalısınız nereden alicam
Son emekli olduğunuz kurumun personel müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor.
Merhaba:Emekli öğretmenim 10 yıllık vize alınmış pasaportumu suya düşürdüm.Sayfalar deforme oldu.Pasaportum değiştiğin de vize hakkım geçerli mi.Teşekkür ederim.
Vizeniz deforme olmadıysa yeni pasaportunuzla birlikte kullanabilirsiniz. Deforme olduysa büyükelçilikle görüşün lütfen.
Merhaba,18 Temmuzda başvurumu yaptim, 4 Ağustos günü için yurt dışı biletim var ,biletimi de ibraz ettim ,ancak gecikmeler yasaniyormus 🙁 Beklemeli miyim ? Yoksa Ankara’da basıldığı yerden alma gibi bir durum var mı ? Yakinlarim var Ankara da ,gitseler benim adıma işlemi hızlandırıp pasaportumu alabilirler mi ?
Ankara’dan alabiliyorsunuz. Bir de çağrı merkezini arayıp durumun aciliyetini bildirirseniz öncelikli de gönderebiliyorlar.
Merhaba yeşil pasaport için gerekli olan İç işleri bakanlığına hitap edilerek yazılan talep yazısı nasıl yazılır bilgi verirseniz sevinirim
Merhaba ben 17 yaşındayım yeşil pasaport alacağım talep formu gerekli mi ?
Evet.
Yeşil pasaport kullanım süresi 10 yıl oldu mu? Ben bu ay içinde alacağım pasaport 5 mi yoksa 10 yıl mı geçerli olacak
Yeşil pasaportlar 5 yıl süreli olarak veriliyor.
merhaba
babamın son görev yaptığı yer samsun jandarma il komutanlığı fakat şuan ıspartada yaşıyoruz ısparta jandarma il komutanlığından belgeyi temin edebilir miyiz?
Bulunduğunuz ilden yardımcı olabilirler. Telefonla bilgi alın.
selamlar yeşil pasaportum var 2. bir yeşil pasaport alabilir miyim? eğer alınabiliyorsa başvuru prosedürü yine yukarıda yazıldığı gibi mi?
Merhaba, aynı anda iki yeşil pasaport almak için gerekçenizi ifade eden bir dilekçe ile sıfırdan pasaport başvurusu yapıyormuş gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.