Yunanistan Vizesi Nasıl Alınır?

46
43747

Ege‘nin karşı kıyısındaki komşumuz Yunanistan, Türk vatandaşlarının en çok tercih ettiği ülkelerden biri. Etkileyici kumsalları, doğal yapısı bozulmamış adaları, insanlık tarihi ile yarışan ören yerleri, müzeleri, lezzetli yemekleri ile öne çıkan Yunanistan’a gitmek için vize almak gerekiyor. Avrupa Birliği’ne üye olan Yunanistan, Schengen Bölgesi’ne dahil. Geçerli Schengen vizesi olanlar Yunanistan vizesi almadan ülkeye giriş yapabiliyor.

Yunanistan Vizesi Nasıl Alınır?

Hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik (siyah) pasaport taşıyan Türk vatandaşları, Yunanistan’a yapacakları ziyaretlerinde vizeden muaf. Bu muafiyet 180 günlük dönemde 90 günü aşmamak kaydıyla geçerli. Standart (bordo) renkli pasaport sahibi vatandaşlarımız ise vize almak zorunda. Avrupa Birliği (AB) üyesi olan ve Schengen vize rejimine dahil olan Yunanistan’da, vize başvurusu yapacakların Schengen vize başvuru sürecini takip etmeleri gerekiyor.

yunanistan-vize-belgeleri
Samos, Yunanistan

1. Geçerli pasaportunuz olmalı

Yunanistan’a seyahat edecek Türk vatandaşlarının bu ülkeye vize başvurusunda bulunabilmesi için pasaport sahibi olmaları gerekiyor. Yunanistan vize işlemlerini, Yunanistan hükümeti adına İstanbul’da Kosmos Vize Hizmetleri; İzmir, Ankara, Gaziantep, Marmaris, Bodrum, Antalya, Edirne, Bursa illerinde ise VFS Global Vize Başvuru Merkezi yürütüyor.

Vize başvurusu için adım atmadan önce Yunanistan’a seyahat sebebinin netleştirilmesi gerekiyor. Turistik, aile ziyareti, ticari, şoför, kültürel, sportif, konferans, kısa süreli eğitim kursu ya da transit yolculuk türüne göre vize başvuru evrakları da değişiyor.

2. İkamet yerine göre başvuru

Vize başvuru merkezlerinin sorumlu olduğu iller farklı. İstanbul’da bulunan Kosmos Vize Hizmetleri, Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Çanakkale, Düzce, Giresun, Gümüşhane, İstanbul, Karabük, Kastamonu, Kocaeli, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Trabzon, Yalova, Zonguldak şehirlerine hizmet veriyor. VFS Global Vize Başvuru Merkezi ise diğer illerde yaşayanlara 8 farklı (ikamet edilen ile en yakın) hizmet noktasında (İzmir, Ankara, Gaziantep, Marmaris, Bodrum, Antalya, Edirne, Bursa) destek veriyor.

yunanistan-vizesi-schengen-belgeleri

Yunanistan Vizesi Evrakları

1. Pasaport geçerlilik kriterleri

  • Pasaport geçerlilik tarihi seyahat edilecek ülkeden ayrılınacak tarihten en az 3 ay daha uzun olmalı. (Örnek: Yunanistan’dan ayrılış tarihi 1.06.2016 olan kişinin pasaportunun en az 01.09.2016’ya kadar geçerli olmalı)
  • Vize giriş-çıkış kaşelerinin vurulması için pasaportta en az iki boş sayfa olmalı
  • Pasaportun ilk veriliş tarihi 10 yıldan eski olmamalı
  • Pasaportta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) ait giriş çıkış damgası bulunmamalı
  • Pasaport bu kriterlere uygun değilse, başvuru yapılmadan değiştirilmeli
  • Emniyet Müdürlüğü’nden Pasaport Protokol Belgesi almak zorundasınız
  • E-devlet sisteminden yurda giriş-çıkış belgesi (barkodlu olmak zorunda)

2. Vize başvuru tarihi

Vize başvurusu için Yunanistan’a gerçekleştirilecek seyahat tarihi önemli. Vize başvurusu seyahat tarihinden en erken 60 gün önce, en geç de 15 gün öncesine kadar yapılmalı.

yunan-vizesi-evraklari
Samos, Yunanistan

3. Yunanistan vizesi için istenen temel evraklar

  • Eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış Schengen vize başvuru formu
  • Geçerli pasaport (son 10 yıl içinde alınmış, en az 2 sayfası boş)
  • Mevcut pasaportun ilk sayfa ve işlenmiş sayfalarının fotokopileri. (Eski pasaport var ise son 3 yıla ait Schengen vizelerinin fotokopileri, giriş çıkış kaşeleri dahil)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (arka fonu beyaz 3,5 cmX 4,5 cm boyutunda, son 6 ay içinde çekilmiş, gözlüksüz
  • Seyahat süresini kapsayan en az 30.000€ ya da 50.000$ teminat limiti olan ve Schengen ülkelerinde geçerli seyahat sağlık sigortası
  • Gidiş-dönüş uçak-tren-otobüs-feribot bileti rezervasyonu
  • Turla gidilecekse tur programı, ulaşımın gerçekleşeceği araç sigortası ruhsatı, B2 belgesi, şoförlerin sürücü belgesi ve geçerli vize fotokopileri, tüm yolcuların listesi ve otel rezervasyonları
  • Seyahat otomobil ile yapılacaksa ruhsat fotokopisi, uluslararası ehliyet, ruhsat sahibinin seyahat amacını açıklayan dilekçe
  • Seyahat tekne ile gerçekleşecekse bağlama kütüğü ya da tonilato belgesi, teknenin geçerli sigortası, tekne sahibinden davet yazısı, kaptana veya tekneyi kullanacak kişiye ait kaptanlık belgeleri ve vize kopyası. Tekne kiralık ise ayrıca kira sözleşmesi
  • Otel rezervasyonu

 3a. Sigortalı çalışanlar için Yunanistan vizesi evrakları

  • Şirketin antetli kağıdına yazılmış kişinin pozisyonu, işe başlama tarihi, maaşı, izinli olduğu süre ve dönüşünde işine devam edeceğine dair mektup (ıslak imzalı)
  • Son 3 aylık maaş bordrosu, işe giriş bildirgesi, 4A hizmet dökümü (e-devletten barkodlu ya da SGK’dan ıslak imzalı) İşe yeni başlayanlar için önceki işyeri bilgileri ve bordro sunulabilir
  • Çalışılan işyerinin güncel ticaret odası kaydı, sicil gazetesi kopyası, vergi levhası, imza sirküleri ve faaliyet belgesi (tüm evrakların son 6 ay içinde alınmış olması lazım)

3b. Kamu çalışanları için Yunanistan vizesi evrakları

  • Çalışılan resmi kurumun antetli kağıdına yazılan seyahat amacı, ne kadar zamandır bu kurumda çalışıldığı, maaşı, izin tarihi ve bu iznin ücretli ya da ücretsiz olduğunu belirten ıslak imzalı yazı, kurum kartının fotokopisi

3c. Şirket sahipleri için Yunanistan vizesi evrakları

  • Şirketin ticaret odası kaydı, sicil gazetesi kopyası, vergi levhası, imza sirküleri, faaliyet belgesi
  • Şirket son 2 yıl içerisinde kurulmuş ise 4a ya da 4b hizmet dökümleri
  • Şirketin antetli kağıdına yazılmış seyahat sebebini açıklayan dilekçe

3d. Çiftçiler için Yunanistan vizesi evrakları

  • Ziraat odası tarafından verilen güncel çiftçi belgesi

3e. Emekliler için Yunanistan vizesi evrakları

  • Emekli maaşını gösteren son 3 aya ait banka hesap özeti
  • Varsa emekli kimliği

yunan-vizesi-nasil-alinir

3f. Öğrenciler için Yunanistan vizesi evrakları

  • Yeni tarihli öğrenci belgesi. Öğrenim zamanında gidilecekse okuldan orijinal izin yazısı.
  • Sponsorun çalışma ya da emeklilik durumuna göre kendi durumuna uyan tüm belgeler
  • Sponsordan masrafların kendisi tarafından karşılanacağını belirten dilekçe
  • Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği. Sponsor olarak öncelikle ebeveynler, daha sonra birinci dereceden yakınların evrakları isteniyor. Bu kişilere ait bir evrak sunulamıyorsa farklı bir kişinin sponsorluğu kabul edilebiliyor)

3g. Çalışmayanlar ya da ev hanımları için Yunanistan vizesi evrakları

  • Ev hanımları için masrafların eşi tarafından karşılanması durumunda evlilik cüzdanı fotokopisi, vukuatlı nüfus kayıt örneği ve sponsorun durumuna göre talep edilen tüm diğer belgeler
  • Çalışmayanlar için çalışan eş, ebeveyn, yakına ait mesleki ve maddi belgeler ve masrafların karşılanacağına dair dilekçe. Yakınlık varsa nüfus kayıt örneği ile belgelenmesi zorunlu

4. Yunanistan vizesi maddi durum belgeleri

  • Ekonomik durumu belirten son 3 aylık güncel banka dökümü, kaşeli ve imzalı
  • Başvuru sahibi tarafından yazılan seyahat amacını belirten dilekçe (Masraflar başkası tarafından karşılanıyor ise karşılayan kişi tarafından yazılan dilekçe)
  • Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Var ise araba, gayrimenkul, tapu ve ruhsatları

5. Vize başvuru merkezinden randevu alma

Vize başvuru evraklarını eksiksiz tamamladıktan sonra ikamet edilen ile en hizmet veren başvuru merkezinden randevu almak gerekiyor.

Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Çanakkale, Düzce, Giresun, Gümüşhane, İstanbul, Karabük, Kastamonu, Kocaeli, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Trabzon, Yalova, Zonguldak illerinde yaşayanlar Kosmos Vize Merkezi’nden online randevu alarak randevu tarihi ve saatinde merkeze belgeleriyle gitmek zorunda.

Adana, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır,Karaman, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Siirt, Sivas, Şırnak, Tokat, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Yozgat illerinde ikamet edenler VFS Global Vize Merkezi’nin Ankara ofisine başvurabiliyor.

İzmir, Afyon, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Denizli, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak illerinde yaşayanlar VFS Global Vize Merkezi’nin İzmir, Antalya, Marmaris ve Bodrum’daki VFS Global Vize Başvuru Merkezi’ne başvuru yapabiliyor.

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde yaşayanlar ise VFS Global Vize Merkezi’nin Edirne ofisine başvurmak durumunda. VFS Global Vize Merkezi’nden online randevu almak için tıklayın.

6. Yunanistan vize ücreti

Vize randevusu alınan gün ve saatte hizmet veren aracı kuruma belgelerle gitmek gerekiyor. Yunanistan vize ücreti 420 TL konsolosluk, 140 TL de hizmet bedeli olmak üzere toplam 560 TL. (2018 yılı fiyatı, euro kuruna göre güncelleniyor)

yunan-vize
Yunanistan vizesi ve giriş çıkış mühürleri

7. Parmak izi verme

İlk defa Schengen vizesine başvuran ya da son 3 yılda parmak izi vermemiş herkes vize başvurusu sırasında parmak izi örneği vermek zorunda. Parmak izi alma işlemi de vize başvuru merkezlerinde gerçekleştiriliyor.

8. Evrakların konsolosluğa gönderilmesi

Başvuru evrakları, pasaport ve parmak izinin teslim edilmesinin ardından aracı kurum tüm belgelerinizi sizin adınıza konsolosluğa ya da büyükelçiliğe ulaştırıyor. Vize ile ilgili sürecin sonunda işlem gören pasaport aracı kuruma geri gönderiliyor ve teslim edilmeyi bekliyor. Tüm bu süreç aracı firmaların internet sitesinde takip edilebiliyor.

9. Yunanistan Vizesi Değerlendirme Süresi

Yunanistan vize başvuruları pasaport ve belgelerin tesliminden itibaren 10-15 gün içerisinde sonuçlanıyor. Resmi tatil, bayram gibi vize başvurularının yoğun olduğu dönemlerde bu süre biraz daha artabiliyor. Kişiye ve konsolosluktaki iş akışına göre sürelerde artma ya da azalma yaşanabiliyor.

10. Vize ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler yunanistan-vizesi

Yunanistan vizesi gerekli belgeler tam ve eksiksiz verildiğinde sorunsuz alınabilen bir vize. Ülkeyi ziyaret etme sebebinize bağlı olarak dolduracağınız form ve toplayacağınız belgelerde farklılıklar olabilir. En güncel bilgiler için Yunanistan Ankara Büyükelçiliği ve aracı kurumların web sitelerini kontrol etmeyi unutmayın.

46 YORUMLAR

  1. Evrakları eksiksiz teslim ettiğinizde kısa sürede alabiliyorsunuz. Özellikle İzmir bu konuda daha şanslı. Ancak bayram ve resmi tatil öncesine denk getirmeyin başvurunuzu. O zaman işler oldukça yavaş ilerliyor yoğunluktan dolayı.

  2. Merhaba biz şu an vfs global den bir türlü randevu alamıyoruz. Yaklaşık bir haftadır her gün neredeyse sürekli arıyoruz açan yok, siteden de turistik vizeye başvuramıyoruz yer yok diyor. Ne yapmamız gerek bilemedik.

  3. Merhaba, öncelikle gerçekten gayet bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler.
    Seyahat tarihi ve başvuru tarihi arasında en erken 45 ve en geç 90 gün olmalı diyorlar, randevu tarihim 8 Ağustos benim ve 1 eylülde yola çıkıcam bu sorun olur mu?

  4. Merhaba,ben akademisyenım. Bordo pasaportla hafta sonu Yunan adası Midilliye gitme gibi bir planım var. Kapı vizesi alacagım. universiteden yazı almam gerekirmi? kapı vizesinde unıvden ızın belgesi almak gerekıyor dıye soluyorlar ama ben bordo pasaportluyum. bordo pasaporta da gerek var mı bılıyormusunuz?

  5. Selam ben kasim 15’te gitmek istiyorum. Daha once Fransa’ya shengen vizem var. Ama vize basvurumu Ekim 20’de yapacagim. O zamana kadar 45 gunluk sigortali oluyorum. Yunan tatil vizesi sizce sorun olur mu?

  6. Merhabalar ben öğrenciyim yunanistan a gitmek İstiyorum schengen vizem felan yok burdaki şartlara bakınca çok zor görünüyor 30 bin euro falan yunanistan da arkadaşım var bana davetiye yollarsa işim kolaylaşır mı ne kadara mal olcağı hakkında bi fikriniz var mıdr ayyrıca sicilim var bunu sorun ederler mi

    • Merhaba 90 günlük vize başvurusu normal şartlarda uzun süreli vizeye giriyor. O yüzden uzun süreli vize başvurusu yapmanız gerekiyor. Daha önceden Schengen vizeniz var ise 1-2 ay içerisinde farklı tarihlere rezervasyonlar göstererek multi vize başvurusu yapmayı deneyin. 6 ay süreli ve 90 gün kalış süreli vize alma ihtimaliniz yüksek. Ancak direkt 90 gün kalma amacınız var ise bu turist vizesi yerine uzun süreli vizeye giriyor. O zaman başvuru yöntemi değişiyor.

  7. Selam, annem,ben ve çocuklarımla başvuru yapi caz.annem emekli ben ise sigortalı çalışan çok girişli multi vizeyi nasıl ne şekilde bi başvuru ile alabiliriz?Belki davetiye ihtimali de olabilir yunanistan dan.Teşekkürler.

  8. merhaba,
    kolay vize alınabilen bir avrupa ülkesine turist vizesi alarak gidip (mesela bulgaristan ), orda bulunulan süre içerisinde başka bir avrupa ülkesine vize başvurusu yapılırsa ( 6 ay veya 1 senelik ) olumlu sonuçlanma ihtimali nedir ?
    Şimdiden teşekkürler

    • Geçerli vizeniz varken ve ve bu vizeyle seyahat ederken başka bir ülkeden yeni vize başvurusu yapmak bir hayli zor bir süreç. Umarım sorunuzu doğru anladım.
      Bulgaristan Schengen rejimine dahil değil ancak Schengen vizesiyle bu ülkeye gidebiliyorsunuz. Bulgaristan’dan vize alırsanız bu o ülkenin ulusal vizesi oluyor. Yeni Schengen başvurunuzda bu vizenin faydası olmaz. Ancak bir Schengen aldıktan sonra yeni Schengen vizesine başvurursanız faydasını görürsünüz.

  9. Merhaba, ben ve eşim balayı tatili için yunanistan santorino adasına gitmek istiyoruz. otel uçak bileti herşeyimiz tamam sadece vizemiz kaldı. ben sigortalı çalışıyorum yukarıdaki evraklar bölümünde işe dönüşünde devam edeceğine dair mektup diye belirtmişsiniz ancak ben evlilik nedeniyle düğünden 1 ay önce ayrılmayı düşünüyorum bununla alakalı bir sorunla karşılaşır mıyım acaba?

  10. Merhaba,
    Mayis 2018 de işten ayrıldım. Temmuz için Yunanistan vizesi almak istiyorum. Sponsor olarak banka paramı veya kardeşimi gösterme şansım var mıdır. Sponsorun Ebeveyn olması zorunlu mudur

  11. Merhaba, daha önce kimliğimle KKTC’ye giriş çıkışlar yaptım ama hiç pasaportumu kullanmadım. Şimdi yunanistan vizesine başvuracağım. Başvuru belgeleri arasında yurtdışı giriş-çıkış belgesi de isteniyor. Bu belgeden kktc giriş çıkışlarım tespit edilebilir mi? Vize işlemlerinde bir sorun yaşar mıyım? Teşekkürler.

  12. Merhaba
    Ben daha önce almanya için schengen vizesi aldım bundan 8 yıl önce fakat almanyaya gittikten sonra dönmedim kaçak durumuna düştüm ve yakalandım türkiyeye geldim sanırım 5 yıl AB ülkelerine girme yasağı verildi şimdi Yunanistan için vize başvurusu yaparsam sizce veirirmi ?
    Cevabiniz için simdiden teşekkür ederim

  13. Merhaba,
    1 yıldır oğlumuz Atina’da büyük bir şirkette çalışıyor ve önümüzdeki hafta oturma izninine sahip mavi kartı alacak.Onu kısa süreliğine ziyaret etmek istiyoruz.Vize alırken faydası dokunur mu ?Ayrıca schengen vizesinin uzun süreli ( 1 yıl gibi) olmasını istiyoruz, neler gerekiyor?

  14. Merhaba
    Ben çalışmıyorum ve bankalarla ilgili borçlarımdan dolayı Sıkıntılı yım. Sizce turist olarak yilbasinda Yunanistanda geçirmek istesem ne olur. Ne önerirsiniz şimdiden teşekkürler.

  15. Merhaba,cevabını bildiğim bi soru soruyorum ama kabullenmek istemiyorum.. şimdi biz,eşim ve 3 yaşındaki kızımla yunana gitmek istiyoruz,640₺x3 mü vize ??

  16. Merhabalar. Düne kadar vize ile ilgili internette ne var ne yok okuduğum için yardımı dokunur birilerine diye yazıyorum. Bugün Edirne’den başvurdum. Güncel fiyat 520 tl. Ben otel rezervasyonu da eklemiştim ancak vfs global çalışanına sorduğumda Edirne sınır olduğu için otel ve bilet rezervasyonu istemediklerini söyledi. Vfs’nin sitesinde kamu görevlileri için izin yazısı yazmıyor ancak o da gerekiyor. Yani kurumda çalıştığınıza dair bir belge ve belirlemiş olduğunuz tarihlerde yurt dışına çıkmasında bir mahsur yoktur vb yazılı ikinci bir belge. Kurumdan aldığınız ıslak imzalı maaş bordrosu yeterli oluyor, ayrıca e-devletten sgk hizmet dökümü almanıza gerek yok.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here