Yunanistan’la İlgili Şaşırtıcı 10 Bilgi

Yunanistan-Bayragi

Ege‘nin karşı kıyısındaki komşumuz Yunanistan, birlikte yaşanmış geçmiş günlerin hala hissedildiği bir ülke. Tüm politik gelişmeler ve siyasi söylemlere rağmen Yunanistan’ın neresine giderseniz gidin Türk olduğunuzu söylediğinizde size gülümseyerek bakan bir çift gözle karşılaşabiliyorsunuz.

Tarih kitaplarına sığdırılan onlarca ezbere bilginin yanında belki de çok da yakından tanımadığımız bu ülkeye dair her yaptığım seyahatin ardından yeni bir şeyler öğreniyor olmak bana heyecan ve mutluluk veriyor. Yunanistan ile ilgili ilk duyduğumda şaşırdığım ve muhtemelen daha önceden sizin de duymadığınız bilgileri bir araya getirdim.

Yunanistan’la İlgili 10 Şaşırtıcı Bilgi

1. Yunanistan’ın 3 binden fazla adası var

Yunan-Adalari-Kos
İstanköy (Kos), Yunanistan’ın en güzel adalarından

Sayıları tam olarak bilinmese de 3 tarafı denizlerle çevrili Yunanistan’ın 3 bin 100’e yakın ada ve adacığı var. Bu adalardan yalnızca 300 kadarında insan yaşamı bulunuyor. Tüm adaların toplam yüzölçümü 25 bin kilometrekareyi buluyor. Ege Denizi, Akdeniz ve İyon Denizi’nde bulunan adaların birçoğu turizm, balıkçılık ve tarımla geçiniyor.

2. Adalarda motor ve bisiklet sayısı tüm araçlardan fazla

Yunanistan-Motosiklet
Motosikletler yol kenarlarındaki benzin istasyonlarından yakıt alıyor

Adalarda ulaşımın belkemiği olan taşıt motosiklet ve bisiklet. Neredeyse tüm Yunan adalarında motosiklet ve bisiklet sayısı otomobil ve diğer motorlu araçlardan daha fazla.

Dar ve çoğu zaman engebeli olan ada yollarında en sık rastlanan şeyin motosiklet ve bisiklet olması hem ekonomik hem de kolay kullanımı ve park yeri gibi sorunları önlemek için tercih ediliyor. Bazı adalarda eşek sayısının yerleşik insan nüfusundan daha fazla olduğunu da söylemeden edemeyeceğim.

3. Makedonya sizin sandığınızdan değil

Kavala-Trakya
Kavala, Yunanistan’ın Makedonya Bölgesi’ne ait bir şehir

Yunanistan seyahatinde herhangi bir sohbet sırasında ‘Makedonya’ sözcüğünü duyarsanız sizin sandığınız Makedonya’dan söz edilmediğine emin olabilirsiniz.

Makedonya Yunanistan’ın Selanik’i de içine alan bir coğrafi bölgesi. Yunanlar Makedonya sözcüğünü kendilerine ait bu bölgeyi betimlemek için kullanıyor. Ülkede Batı Makedonya, Orta Makedonya, Doğu Makedonya ve Trakya ismiyle anılan 3 farklı coğrafi bölge bulunuyor.

Yunanlar bizim Makedonya Cumhuriyeti olarak bildiğimiz ülkeye ise Üsküp (Skopje) diyor. İki ülke arasında bu ismin kullanımı ile ilgili siyasi sorun 2019’da Makedonya’nın ismini Kuzey Makedonya olarak değiştirmesiyle sakinledi.

4. Siparişle birlikte fiş geliyor

Yunanistan-Fis
Sakız Adası’nda Citrus Müzesi’nin kafesinde siparişimizle birlikte masaya yapıştırılan yazar kasa fişi

Yunanistan vergi konusunda oldukça hassas. Ülkede yapılan denetimler, caydırıcı cezalar ve uygulamaların başarısı herhangi bir kafeye oturduğunuzda kendini belli ediyor. Sipariş verir vermez masaya getirilen yiyecek-içeceğinizle birlikte yazar kasa fişi de beraberinde geliyor.

Her yeni sipariş için bir fiş daha kesilip masadaki küçük kaba konuyor ya da bantla masanın bir köşesine yapıştırılıyor. Kafe ya da restorandan ayrılırken kesilen fişlerin tamamını bir araya getirip, toplayıp hesabı ödeyebiliyorsunuz. Böylece her adımı devlet vergilendirmiş oluyor.

5. Su müesseseden

Yunanistan-Su-Servisi
İstanköy’de (Kos) oturduğumuz bir kafede masaya getirilen ücretsiz suyun şişesini çok beğenmiştim

Ülke olarak ambalajlı su konusunda bir hayli yol almış durumdayız. Hangi mekana gitsek gelen cam ya da plastik ambalajlı su için ücret ödüyoruz. Yunanistan genelinde bazı mekanlar haricinde genellikle suya ücret ödeme gibi bir gelenek yok.

Daha siz restoran ya da kafeye oturur oturmaz cam sürahi ya da özel kaplarla suyunuz masanıza yanında kişi sayısı kadar bardakla getiriliyor. Her ne kadar damak tadımıza çok uygun olmasa da her oturduğunuz mekanda kana kana ücretsiz su içme şansınız oluyor. Ülke genelinde ambalajla satılan suların birçoğu da bizim damak tadımıza uygun değil.

6. Dört çocuk ve fazlasına özel plaka

Yunanistan-Ozel-Plaka-Arac

Sakız Adası‘nda trafikte giderken bir arabanın plakasının kırmızı harflerle yazıldığını görünce adada turizm acentesi bulunan arkadaşım Deniz Uyanmaz‘a ‘Bu plakanın anlamı ne?’ diye sormuştum. Deniz, belli bir çocuk sayısını aşan ailelerin alacağı bir araca özel plaka verildiğini söyleyince şaşkınlığımı gizleyememiştim.

Deniz’in eşi Aleka’ya da sorunca benzer bir yanıt aldım. Yunanistan’da 4 ve daha fazla çocuğunuz varsa belirli vergilerden indirim kazanıp araç satın alabiliyorsunuz. Aldığınız bu aracın plakası da kırmızı karakterlerle yazılıyor. Ne kadar ilginç değil mi?

7. Adım başı küçük kilise

Yunanistan-Kilise
Olimpi Köyü, Sakız Adası

Küçücük Yunan adalarında bile kısa mesafede yolculuk yaparken adım başı küçük kilise maketleriyle karşılaşıyorsunuz. Kimi bir kavşağın yanında, kimi bir uçurumun kenarında birbirinden farklı tasarıma sahip olan bu maketler geçmişte yaşanan trafik kazalarını unutmamak adına genellikle kaza mağdurları ya da aileleri tarafından yaptırılıyor.

İçerisinde kazada ölen ya da yaralanan kişinin fotoğrafı, mum ve ziyaret edenlerin sunduğu küçük armağanların bulunduğu mini kilise bazen geçmişte yıkılan bir kilisenin üzerine de yerleştirilebiliyor.

8. Bayrak sevgisi bambaşka

Yunanistan-Bayragi

Yıllar önce ülkemize gelen yabancı bir arkadaşımla İzmir sokaklarında gezerken birçok ev ve binanın balkonlarında Türk bayrağı gören arkadaşım ‘Siz Türkler neden bu kadar milliyetçisiniz’ diye sormuştu. O soru gelene kadar İzmir‘de o kadar çok Türk bayrağı taşıyan yer olduğunun farkında değildim.

Yunanistan’a her gidişimde İzmir sokaklarından çok daha fazla bayrakla karşılaşıyorum. Özellikle adalarda birçok müstakil evin dış cephesinde bayrak direği bulunuyor. Her adımda Yunan bayrağı görünce Yunanlarla Türklerin birbirine ne kadar benzer olduğunu bir kez daha anlamış oluyorum.

9. Mercedes taksiler her yerde

Yunanistan-Taksi
Sakız (Chios) Adası

Yunanistan’da taksilerin büyük çoğunluğu Mercedes araçlardan. Taksilerin renkleri Türkiye‘deki gibi sarı değil. Ağırlıklı olarak gri ve kırmızı renkli taksiler kullanılıyor. Bazı Yunan adalarında şehir içi ulaşımda standart taksi tarifesi geçerli. Onun dışındaki tüm güzergahlardaki ücretler ise taksi durakları ve taksi bekleme noktalarında yazılmış durumda.

10. Kiralık ve satılık ilanları meydanlarda

Yunanistan-Ilan
İlan panosu, Sakız (Chios) Adası

Yunanistan genelinde halkın yoğun olarak kullandığı meydanlarda herkesin yararlanabileceği ilan panoları bulunuyor. Bu panolara kırtasiyelerde satılan boş kiralık ya da satılık afişlerinden alıp üzerini doldurup asmak yaygın bir gelenek.

Gazeteye ya da internete ilan vermek yerine ev satan, kiralayan, ev arkadaşı arayan, ikinci el eşyalarını satışa sunan herkes bu ilanlar üzerinden haberleşiyor.

Bonus: Sadece kimlikle ülkemize gelebiliyorlar

Yunan-Kimlikle-Giris
Çeşme Deniz Hudut Kapısı, Pasaport Kontrol Noktası, İzmir

Yunan vatandaşları kimlik kartlarıyla Türkiye’ye herhangi başka bir belge ihtiyacı olmadan giriş yapabiliyor. Yunanlar ilk giriş tarihinden itibaren 90 güne kadar ülkemizde kalabiliyor. Türk vatandaşları Yunanistan’a yapacakları seyahatlerde Kapı Vizesi ya da Schengen Vizesi almak zorunda.

Geçmişten gelen bağlar, kolay ulaşım imkanı, doğal ve tarihi güzellikleri, bir de hoş sohbet dostlar nedeniyle sık sık ziyaret ettiğim Yunanistan, her ziyaretimde beni şaşırtmaya devam ediyor. Ege’yi birlikte paylaştığımız komşumuz önyargıların çok ötesinde muhteşem bir dost.

  1. Ayrıca daha önce KKTC girişiniz varsa ve bu pasaportunuzda görünüyorsa Yunanistan’a ya da herhangi bir adasına giremiyorsunuz

  2. Gökçe Kırtıloğlu says:

    Yunanistan vatandaşlarının vize sorunu yaşamadan Türkiye’ye girebildiklerini geçen yaz öğrenmiştim. Umarım gelecek günlerde biz de eşit şartlara sahip olabiliriz. Seyahati kolaylaştıran her uygulamaya ihtiyacımız var. Bilgilendirici bir içerik, eline sağlık.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like