Yurt dışı seyahati, kimileri için çok bilinmeyenli, soru işaretleri ile dolu bir macera. Dilini, kültürünü, yaşamını, alışkanlıklarını bilmediğimiz bir coğrafyaya seyahat ederken kafamızda beliren soru işaretlerini çözmek aynı zamanda eğlenceli bir sürecin de habercisi.
Yurt dışı seyahate ilk kez çıkıyor olsak da çok yurt dışı deneyimimiz olsa da seyahat sırasında kontrolü kaybetmeden bazı durumlara karşı hazırlıklı olmak birçok konuda kısa sürede çözüm üretmeye yardımcı oluyor.
Seyahatlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
1. Seyahatin ilk adımı: Terminaller
Yeni bir ülke ya da şehre merhaba dediğimiz terminaller, seyahatin geri kalan kısmı için iyi ya da kötü anıların yaşandığı ilk nokta olma özelliğini taşıyor. Ulaşım yöntemine göre havalimanı, tren garı, otobüs terminali gibi o şehirle buluşulan ilk noktadan şehir merkezine ulaşım doğru bir planlama gerektiriyor.
Birçok şehirde daha terminal içinde başlayan yolcu kapma yarışının kurbanı olmadan en ekonomik ve hızlı yöntemle şehir merkezine ulaşma sanatı beceri gerektiriyor.
Google haritalar, blog yazıları ve terminallerdeki danışma ofisleri şehir merkezine ulaşım için başvurulacak kaynaklar arasında. Bu kaynakların hiçbirinde sağlıklı bilgi yoksa yerellerle kısa süreli bir soru-cevap bile çözüme ulaşmak için yeterli.
Gidilecek noktaya ulaşım için toplu ulaşım seçeneklerini gözden geçirmek, şehir ulaşım kartları ve indirimleri konusunda araştırma yapmak cebinizden fazla para çıkmasını engeller.
2. Akıllı telefon uygulamaları hayat kurtarır
Sık seyahat edenlerin cep telefonlarında olması gereken seyahat uygulamaları internet bağlantısı ile ya da offline olarak kullanılarak birçok soru işaretini çözmek için iyi bir yöntem. Şehir haritaları, döviz kuru çeviricileri, otel rezervasyon sistemleri gibi her an ihtiyaç duyulan alanlarda başvurulacak bu kaynaklar telefonunuzda bulunsun.
3. Nakit-kredi kartı dengesi
Dünyanın birçok noktasında nakit para taşıma ve kullanma oranları giderek azalıyor. Seyahat eden kişilerin kişisel güvenliği için de yanlarında temel ihtiyaçları karşılayacak miktardan daha fazla nakit para taşıması gereksiz.
Bu yüzden gidilecek şehir ya da ülkeye göre bir limit belirleyerek gün sayısı ile çarparak mümkün olan en az miktarda nakit para taşıyın. Yanınızda götüreceğiniz kredi kartı ya da banka kartını kullanarak birçok alışverişi sorunsuzca ve para hesabı yapmadan halledebilirsiniz.
4. Visa-Master Card alternatifi
Seyahatlerde kredi kartlarına güvenenlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar var. Öncelikle taşıdığınız kartın yurt dışında alışverişe ve para çekmeye onaylı olduğunu mutlaka teyit edin. Yurt dışı kullanıma açık olmayan bir kartla yurt dışına gittiğinizde kartı kullanıma açtırmak için bir dizi gereksiz işlemle yorulmayı kimse istemez.
Bazı noktalarda Visa-Master Card-American Express seçeneklerinin bazıları kullanılmıyor olabilir. Dünyada en geçerli kartın hala Visa olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Hırsızlık, kayıp ya da arıza gibi durumlarda alternatif kartınızı kullanarak sorunsuzca yolunuza devam edebilirsiniz.
5. Yardım etmek isteyenlere temkinli yaklaşın
Turistler dünyanın birçok noktasında kötü niyetli kişilerin hedefinde olabiliyor. Bu durum paranoyaya dönüşmemek kaydıyla bazı önlemleri almak için zihninizin bir köşesinde unutulmayacak bir not olarak durmalı.
Özellikle yanınıza gelip yardım etmek isteyen, bazı ürünleri denettirmeye çalışan ve ısrarla yanınızdan ayrılmayan kişilerden mümkün olduğunca uzak durun. Birçok şehirde kenti gezdirmek isteyenlerin daha sonradan rehberlik ücreti talep etmesi gibi can sıkıcı örnekler biliniyor.
6. Sağlık sigortasını ıskalamayın
Seyahat sırasında başımıza ne geleceği konusunda kimse garanti veremez. En kötü olasılıkları düşünüp seyahat edilen ülke ve coğrafyayı kapsayan sağlık sigortası ile kötü durumları en baştan tolere etme şansımız var.
Beklenmedik bir sağlık problemi sırasında hastaneye gitme ihtiyacımız doğduğunda ödemeleri yapıp faturasını aldığımızda ülkemizde sağlık sigortasından bu ödemeleri karşılama imkanımız var. Sağlık sigortası yaptırırken neleri kapsayıp kapsamadığına dikkat edin. Hırsızlık ve uçak kaçırma gibi durumları kapsayan seyahat sigortaları da alternatifiniz olsun.
7. Pasaportunuzun kopyasını bulundurun
Pasaportun fotoğraflı sayfası ile vizelerini içeren sayfalarının renkli fotokopisini taşımak ya da taranmış hallerini telefonda bulundurmak en kötü senaryolar için önemli bir önlem. Hırsızlık, pasaport yıpranması ya da kayıp gibi durumlarda kendinizi ifade edebilmek için pasaport görselleriniz size yardımcı olur.
8. Powerbank arkadaşınız olsun
Akıllı cihazlar seyahatlerde en büyük dostumuz. Birçok işi organize ederken yararlandığımız bu cihazların en büyük sorunu ise ihtiyaç anında şarjlarının bitme ihtimali.
Tam dolu bir powerbankle dolaşmak seyahat sırasında istenmeyen anlarda biten şarjı telafi etmek için en mantıklı çözüm. Seyahat sırasında gece uykusu sırasında powerbanki doldurun, cihazlarınızı şarj edin.
9. Türk temsilciliklerinin iletişim bilgilerini not edin
Güvenlik kaygısı taşımamak için gideceğiniz ülkede bulunan Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri ve konsolosluklarının iletişim bilgilerini yanınızda bulundurun. Acil bir durumda bu yerlere ulaşma ihtiyacı hissettiğinizde telefon ya da adresler üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
10. Şehir gezilerinde tedbiri elden bırakmayın
Şehir gezilerinden hoşlanıyor ve birçok yeri yürüyerek keşfediyorsanız şehrin bazı bölgelerinin daha az güvenli olduğunu unutmamanız gerekiyor. Bu tip yerlere gideceğiniz zamanlarda turist görüntüsünden uzaklaşıp elinizde fotoğraf makinesiyle ‘Ben yabancıyım’ mesajı vermeyin. Yanınızda fazla para taşımayın, üzerinizdeki değerli eşyaları belli etmeden dolaşın.
11. Bilet saatlerine dikkat edin
Seyahatin ilk ve son adımındaki ulaşım da dahil olmak üzere seyahat sırasındaki tüm ulaşım araçlarının hareket saatlerine dikkat edin. Yerel saatteki farklılıklar nedeniyle kullanacağı ulaşım aracını kaçıran çok sayıda kişi oluyor.
Tren, otobüs, uçak ve feribotların hareket ettiği terminallerin birden çok olması durumunda sizin aracınızın hangi terminalden hareket edeceğine özellikle dikkat edin. Bazen aynı alanda bazı peronlar çok daha uzak noktada olabiliyor.
12. Pasaport ve vize geçerlilik süresi ile tarihine dikkat
Pasaportun geçerlilik süresi seyahat etmek istediğiniz yere gitmenizi engelleyebilir. Birçok ülke, kendisini ziyaret etmek isteyen bir başka ülke vatandaşının pasaportunun en az 3 ya da 6 ay geçerliliği olmasını istiyor.
Pasaportunun geçerlilik süresi 3 aydan daha az kalan yolcuların Türkiye’den çıkışına bile izin verilmiyor. Ayrıca vizenin başlangıç ve bitiş tarihi ile tek seferli ya da çoklu giriş hakkına sahip olduğunun da mutlaka teyit edilmesi gerekiyor.
Yurt dışı seyahati yapmak, dünyayı ve kendinizi keşfetmek için eşsiz deneyimlerden biri. Süresi ne kadar olursa olsun seyahat sonrasında kendinize baktığınızda birçok şeyin eskisi gibi olmadığını fark edebilirsiniz.
Powerbank hayat kurtarır diyorum başka da bir şey demiyorum. Akıllı telefon iyi güzel de seyahatin yoğunluğuna ayak uyduramıyor.
Hakikaten hepsi hayat kurtarici. Ozellikle de Türk temsilciliklerinin iletişim bilgilerini not etmek hayati derecede onemli.