Yurt Dışı Seyahatlerde Hayat Kurtaran Öneriler

Yurtdisi-Seyahatte-Dikkat-Edilmesi-Gerekenler

Yurt dışı seyahati kimileri için tamamen eğlence ve yepyeni bir coğrafyayı keşfetmek için bir fırsat kimileri için ise soru işaretleriyle dolu bir macera. Her yeni seyahat deneyimi seyahata dair soru işaretlerini ortadan kaldırmak için bir fırsat aslında.

Geriye dönüp baktığımda ilk kez tek başıma yurt dışına çıktığımda karşılaşabileceğim zorluklar hakkında çok da düşünme şansım olmamıştı. Birçok sorunu ve sorunlarla nasıl başa çıkacağımı yolda kendi kendime deneyimledim.

Seyahat sırasında yeni tecrübelerin tamamının olumlu ve güzel şeyler olmasını beklemek saçma. Bu yüzden her an sorunlarla karşılaşma ihtimalini göz ardı etmeyip hazırlıklı olmak en iyisi.

Yurtdisi-Seyahat-Kurallari

Yurt Dışı Seyahatlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Ulaşım biletinin tarih ve saatini kontrol edin

Yurt dışı seyahati yapmadan önce uçak, feribot, tren ya da otobüs biletinin kalkış saati ve tarihi ile kalkış noktasına son bir kez bakmakta yarar var. Birçok kişi kalkış saatine ya da terminaline dikkat etmediğinden son dakika ciddi stres yaşayabiliyor. Bu kadar stres yaşamaktansa kontrollü ilerleyin. Bilet kopyalarınızı telefonunuzda bulundurun.

Ulaşım biletlerinde en önemli detay kalkış saatinin yerel saatle olması. Özellikle birden çok, aktarmalı ve saat farkının olduğu destinasyonlar arası geçişlerde kol saatiniz ya da telefona bakmadan önce bulunduğunuz konumdaki yerel saati kontrol etmeyi unutmayın.

2. Pasaport geçerlilik tarihi önemli

Pasaport geçerlilik tarihi nedeniyle seyahatiniz başlamadan sona erebilir. Birçok ülke, ülkeden planlanan çıkış tarihinden itibaren en az 6 aylık daha geçerliliği olan pasaport istiyor.

Bu duruma dikkat etmeyen annem 4 ay geçerliliği kalan pasaportuyla Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Madrid’e giderken uçağa alınmamıştı.

3. Yurt dışında ilk kazıklanma deneyimi: Terminaller

Yurtdisi-Seyahatte-Dikkat-Edilmesi-Gerekenler

Yurt dışında yeni bir şehre seyahat edenlerin bu şehirle karşılaştığı ilk nokta terminaller. Bu havalimanı, tren istasyonu, otobüs terminali ya da liman olabiliyor. Bu noktalardan şehir merkezine ulaşım zaman zaman moral bozucu deneyimler yaşatabiliyor.

Herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak ve şehir merkezine ulaşımda kazıklanmamak için daha önceden terminal-şehir merkezi ulaşım alternatiflerine göz atmak yeterli. İnternette yeteri kadar bilgi yoksa yerel insanlardan ya da info center gibi noktalardan bilgi alarak en ucuz ulaşım yöntemini öğrenebilirsiniz.

Havalimanı terminali, tren istasyonu, otobüs terminali ya da liman gibi noktaların gelen yolcu salonundan çıkış yaparken heyecanlı bir turist görünümünden uzak durup mümkün olduğunca sakin hareket etmek en iyisi. Toplu ulaşım imkanının olmadığı noktalarda son çare olarak taksi kullanacaksanız bile tedbiri elden bırakmayın yüksek fiyat söyleme ihtimaline karşı pazarlık şansınızı koruyun.

4. Birden fazla banka kartı taşıyın

Seyahatler insana birçok şeyi yolda öğretiyor. Yanında fazla nakit taşımayı sevmeyenlerin imdadına yetişen banka ve kredi kartları birçok noktada para değiş tokuşu olmadan alışveriş yapmanızı sağlıyor. Ancak öyle zamanlar oluyor ki bankamatik kartınızın manyetiği bozulabiliyor ve yarı yolda parasız kalabiliyorsunuz.

Bu tip sorunlarla karşılaşmamak için alternatif kart taşımak önemli. Bazı ülkelerde Master Card ya da VISA kullanımında sıkıntılar olabiliyor. Bu tip kartınız varsa bir diğeri de yanınızda olmalı. Master Card’ın geçmediği yerde VISA, VISA’nın geçmediği yerde Master Card kullanma özgürlüğünüz olsun.

5. Kısa süreli seyahatlerde nakit para taşıyın

Yurt dışı seyahatiniz 5 günü aşmayacak şekilde planlandıysa paranızı nakit olarak taşımakta sakınca yok. Banka kartından para çekme işleminden komisyon alındığı için bu komisyonu ödemek yerine belirli miktar nakitle dolaşabilirsiniz. Sıkıştığınız noktada kredi kartıyla alışveriş yapabilirsiniz.

6. Durup dururken yardım etmeye çalışanlar

Bazı şehirlerde turist görünümünüz nedeniyle yerel halktan birilerinin yanınıza gelip sizi gezdirmek istemesi ya da rehberlik etmek istemesi gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Paranoyaya bağlamadan şüpheci olun, yardım isteklerini kibarca reddedin. Birçok ülkede yardım ettikten sonra para talep eden kişiler olduğu bir gerçek.

7. Pasaportun fotokopisini taşıyın

Pasaport yurt dışında hayatınızı kurtaracak ve kaybetmemeniz gereken birincil öncelikli belge. Her türlü çalınma ya da kaybetme ihtimaline karşı pasaportun kimlik sayfası ile vize ve giriş çıkış sayfalarının fotokopisini yanınızda taşıyın.

Fotokopi imkanınız yoksa bu sayfaların görüntülerini cep telefonunuzla fotoğraflayın. Şehri gezerken zorunlu haller dışında pasaportunuzu yanınızda taşımayın.

Seyahatte-Dikkat-Edilecekler

8. Seyahat uygulamaları telefonunuzda olsun

Akıllı telefonlar hayatımızı kolaylaştıran yardımcılarımız. Seyahate çıkmadan önce akıllı telefonunuzda olması gereken seyahat uygulamalarını telefonunuza yükleyin, üyelik gerektirenlerin üyelik işlemlerini yerine getirin. Harita, çeviri, otel, yeme-içme, gezilecek-görülecek yerler gibi birçok datayı ücretsiz sunan uygulamalar var.

9. Powerbank hayat kurtarır

Yurt dışı seyahatlerde en büyük yardımcımız olan akıllı telefonlar kullanıma bağlı olarak şarj sorunu ile karşı karşıya bırakıyor hepimizi. Bunun en iyi çözümü powerbank taşımak. Seyahate çıkmadan önce tam dolu bir powerbank taşımak şarj probleminin çözümü için en kolay yol.

10. Aşı ve sağlık gereksinimlerini araştırın

Yurt dışı seyahatlerde özellikle Afrika’ya yolculuk planı olanlar için bazı ülkelere gitmeden önce zorunlu bazı aşıların yapılması gerekiyor. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün Türkiye genelinde, yurt dışına çıkacaklara seyahat sağlığı hizmeti yetkili merkezlerde sunuluyor. Gitmeden Seyahat Sağlığı Merkezi‘nin web sitesine göz atın.

11. Türk temsilciliklerinin iletişim merkezlerini not edin

Tüm önlemleri eksiksiz yerine getirip yine de içiniz rahat etmiyorsa seyahat planı yaptığınız ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliği ya da konsolosluklarının iletişim bilgilerini not edin. Acil ve can sıkıcı bir durumda iletişime geçerek yardım talep edebilirsiniz.

Yurt dışına seyahat konusunda çekincesi olanlar birden çok çekinceyi ardı ardına sıralayabiliyor. Bazı basit uyarılara dikkat ederek seyahat boyunca sorun yaşamadan anın tadını çıkarmak mümkün.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

There are no posts to show right now.