Yurtdışında Bir Şehri Nasıl Geziyorum?

2
3129

Yurt dışı seyahat planı yapanların seyahat edecekleri şehri keşfetmek ve o şehri tanımak için kullandığı birbirinden farklı yöntemler var. İlgi alanı, beklenti, birlikte seyahat edilen kişi sayısı, bütçe, seyahat süresi ve seyahatte kullanılan ulaşım aracı bile gidilecek destinasyondaki gezme planına etki ediyor.

Bana da zaman zaman sorulan ‘Yurt dışında bir şehri nasıl geziyorsun’ sorusuna kendi deneyimimden yola çıkarak yanıt aramaya çalıştım. Daha seyahat planı yaptığım ilk andan evime dönene kadar olan tüm süreyi kapsayan bu süreç özellikle ilk kez yurt dışı seyahati yapacaklar için fikir verebilir.

Yurtdisinda-Nasil-Gezilir
Adelaide, Avustralya

Yurt Dışı Seyahatimde Bir Şehir Nasıl Geziyorum

Yurt dışı seyahati yapacağım şehirle ilgili gezme sürecim seyahat öncesindeki planlama aşamasıyla başlıyor. Planlamanın ardından, seyahat sırası ve sonrasında eve dönüş adımlarıyla birlikte 3 aşamalı bir gezme sürecine sahibim.

1. Ön hazırlık süreci

Gideceğim ülke ve şehirle ilgili ön hazırlık sürecinde şehrin hava durumu, ulaşım alternatifleri, uçak, feribot, otobüs bileti fiyatı karşılaştırmaları, otel fiyat ve konumları ile gidilecek şehrin yakın çevresinde gidilebilecek alternatif şehir araştırmasını yapıyorum.

Örnek: Gitmek istediğim şehir Yunanistan‘ın başkenti Atina ise Atina’ya gitmek istediğim zaman aralığını belirliyorum. Bu zaman aralığındaki otel, uçak, feribot bileti alternatiflerine göz atıp, Atina’da kalacağım sürede yakın çevrede ziyaret edip edemeyeceğim şehirler var mı diye ön araştırma yapıyorum.

2. Şehre haritadan bakmak

Seyahatle ilgili tüm detaylara girmeden önce gideceğim şehre Google Haritalar üzerinden uzun uzun bakıyorum. Harita incelemek çocukluğumdan beri keyif aldığım bir eylem. Yurt dışı seyahati öncesinde harita incelemesi yapmak otel seçimi başta olmak üzere gitmek ve görmek istediğiniz yerlerin birbirine olan uzaklığı, havalimanı-otel ulaşım süresi, şehrin hareketli noktalarının daha iyi anlaşılması ve şehirde geçirilecek sürenin daha iyi kullanılması açısından büyük önem taşıyor. Bu yüzden harita incelemesini seyahat ön hazırlık sürecinin en önemli bölümlerinden biri olduğunu söylemek istiyorum.

Yurtdisi-Seyahati
Budapeşte, Macaristan

3. Mutlaka görmek istediğim yerler listesi

Gideceğim şehirle ilgili Trip Advisor ve farklı bloglardan mutlaka görmem gereken yerler listesi hazırlıyorum. Bu listedeki yerlerin sayısını belirlerken şehirde geçireceğim süreyi baz alıyorum. Müzeler, anıtlar, meydanlar, park ve bahçeler ile önemli turistik sembol yerleri tek bir listede bir araya getirip olmazsa olmaz listemi oluşturuyorum.

4. Konaklama, ulaşım ve diğer detayları halletmek

Ön hazırlık sürecinde genel olarak baktığım otel, ulaşım alternatifleri konusunda harekete geçme vakti. Gidiş-dönüş tarihlerinde netleştikten sonra uçak, feribot, tren ya da otobüs biletini alıp, konaklanacak yer rezervasyonunu da yapıp seyahat planını kesinleştiriyorum.

Yurtdisi-Kolay-Gezmek
Louvre Müzesi, Paris

5. Şehirle tanışma zamanı

Yurt dışı seyahatinin gerçekleştiği gün plan yapılan şehre ilk adımı attıktan sonra öncelikle eşya ve fazlalıklardan kurtulmak gerekiyor. Önceden rezervasyon yaptırılan hostel ya da otele eşyaları bıraktıktan sonra açlık durumuna göre yemek yemek ya da yememek kişisel tercih. Zaman dilimine göre mutlaka görülmesi gereken yerler listesinden bir şeyleri azaltmak için şehri yürüyerek tanıma zamanı.

6. Yakın yerleri arka arkaya koymak

Şehri gezmeye başlarken iki şeyi akıldan çıkarmamak gerekiyor. Birincisi eğer bulma imkanı varsa şehrin kağıt haritası ile birlikte telefon navigasyonu üzerinden şehirde anlık olarak nerde olduğumuzu tespit edebilecek donanımımız olmalı. Bunun için de ilk maddeler arasında saydığım harita okuma ve inceleme kısmını önceden tamamlamış olmalıyız. Aklımızdan çıkarmamamız gereken ikinci şey de şehri tanımanın en güzel yöntemi yürümek. Mümkünse toplu ulaşım ve taksi gibi araçları zorunda kalmadıkça kullanmamak.

Mutlaka görmemiz gereken yerler listesinden birbirine yakın olan noktaları işaretleyip sıraya koyarak kısa sürede listedeki birçok yeri görebiliyorum. Bu yerlere giderken şehrin önüme çıkardığı sürpriz noktalar da ayrı bir mutluluk kaynağı oluyor.

Yurtdisi-Sehir-Gezisi
Güney Avustralya

7. Açılış ve kapanış saatleri ile mesafelere dikkat

Müze, sanat galerisi ya da kapalı mekana sahip ziyaret noktaları haftanın belirli günleri belirli zaman diliminde ziyaret edilebiliyor. Listemde yer alan bu tip mekanların açılış-kapanış saatlerini önceden kontrol edip, günlük rotamı buna göre belirliyorum. Hava çok sıcak ya da yağmurluysa bu saatlerde müzeye gidip listeden bir yeri eksiltiyorum. Google Haritalar yürüme, toplu ulaşım ve özel araçla ulaşım konusunda mesafeleri doğru tespit ediyor. Gidilecek noktalar ile bulunduğum konum arasındaki mesafeyi kontrol edip, bir sonraki durağı da hesap ederek rotamı güncelleyebiliyorum.

8. Yerellerle konuşmak zihin açar

Gittiğim şehirde ne yapıp edip orada yaşayan birine ‘Bu şehirde mutlaka görülmesi gereken yerler nereler’ sorusunu soruyorum. Bu soru bazen görmezden geldiğim, önemsiz gördüğüm bazı yerleri görmemi sağlıyor. Birçok Avrupa şehrinde turistik hareketliliğin olduğu meydanlarda küçük info kioskları var. Bu masalara danışarak da listede güncelleme yapmak mümkün.

Bir-Sehir-Gezisi
Bratislava, Slovakya

9. Planın değişmesinden korkma

Bu ana kadar tüm adımlar çok planlıymış gibi gözükse de anlık fikir değişiklikleri ile tüm rota ve günlük akış değişebiliyor. Bu yüzden yapılan planın esiri olmamak, esnek ve rahat davranabilmek önemli.

10. Görülecekler listesi tamamlandıysa…

Mutlaka görülecek yerler listesi tamamlandıysa, şehir sokaklarında rota ve son durak kaygısı olmadan dolaşmak yeni kapıları açmak için güzel fırsatlar yaratıyor. 1-2 saat ulaşım mesafesindeki yakın şehirler, kasabalar vakit kaldıysa gidilebilecek alternatif yerler arasında.

11. Tembellik yapmadan dönme

Her anı dolu dolu, koşturarak geçirilen bir yurt dışı seyahati insanın yorulmasına ve stres yaşamasına neden oluyor bu yüzden bazı günler en az yarım günlük zaman diliminde bir park, bahçe, meydan, kafe ya da restoranda oturarak tembellik yapmak, şehirdeki hayatın akışına tanık olmak tercihim. Bu tembellik vakitleri şehirdeki yaşantıyla ilgili deneyimi artırıyor ve şehirle ilgili birkaç söz söyleyebilecek bir olgunluğa ulaştırıyor beni.

Nasil-Gezilir
Bratislava, Slovakya

12. Alınacaklar listesini tamamlama

Gittiğim şehirlerden hatıra ve küçük hediyeler alma alışkanlığım var. Bunun için yeterli vaktim varsa asla aceleci davranmam. Eğer bir şehirde 3-4 günlük kalma planına sahipsem genellikle alışveriş kısmını son güne bırakmayı tercih ediyorum. Şehri keşfettiğim günler boyunca yerel market ve hediyelik eşya dükkanlarına uğrayıp fiyatlara göz gezdiriyor, ne alabileceğim konusunda ön araştırma yapıyorum. Dönmeden önceki son gün netleştirdiğim ürünler için hedef bazlı ziyaretler yapıp hediyeliklerimi alıyorum. Mutlaka alınacaklar listemde magnet, kupa, ülke bayrağı, kar küresi ve yerel içki bulunuyor.

13. Döndükten sonra her şey bitmiyor

Mutlaka görülecek yerler listemde görebildiğim tüm yerleri eve döndükten sonra vakit buldukça internet kaynakları üzerinden okuyup bu yerler hakkında daha detaylı bilgi sahibi oluyorum. Ziyaretler sırasında her nokta hakkında detaylı okuma yapamadığımdan bu bölüm seyahatimin en verimli anlarından oluyor. Hem yazacağım blog yazılarına ilham olması hem de gezdiğim gördüğüm yerler hakkında detaylı bir şeyler öğrenme fırsatı taşıdığından eve döndükten sonra yaptığım okumalar benim için önemli.

Yurtdisinda-Nasil-Geziyorum
Eyfel Kulesi’nden Paris, Fransa

Bonus Bilgi: Seyahat bütçesine katkı sağlamak

Yurt dışı seyahat bütçesini oluştururken yıl boyu gündelik harcama kalemlerinden elde ettiğim tasarrufla seyahatime katkıda bulunabiliyorum. Türkiye’de binlerce kullanıcısı olan Artıway, seyahat bütçesine katkıda bulunmak için en etkili yöntemlerden biri. Artıway üyesi olup, Artıway’e kayıtlı mağazalar üzerinden yapacağınız alışverişlerde bu harcamalarınızın bir kısmını nakit para olarak geri alabiliyorsunuz.

Artıway’e kayıtlı mağazalar arasında Booking.com, Hotels.com, hotelscombined.com, tatil.com, D&R, Nike, Beymen, GittiGidiyor, Hepsiburada, TeknoSA, Markafoni, Aliexpress, Trendyol, Lidyana, Mediamarkt, Atlasglobal, Qatar Airways gibi markalar bulunuyor. Keşfetsek’in şu linki üzerinden üye olanlar için 10 TL bonus da mevcut.

Yurt dışı seyahati birçok kişi için göz korkutucu bir şey olsa da ne istediğinizi bildiğiniz ve kendinizi tanıdığınız sürece istediğiniz her şeyi yapabilme şansınız var. İstediklerinizi gerçekleştirmek ve yurt dışında bir şehri hakkını vererek gezebilmek için biraz planlı olup benim önerilerimi uygulamanız yeterli.

2 Yorumlar

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz