Avrupa Birliği uyum süreci çerçevesinde Türk ehliyetleri 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilmeye başlandı. Geçmişte yabancı ülkelere kendi araçlarıyla gitmek isteyenlerin uluslararası ehliyet almasına neden olan eski tip sürücü belgeleri, bu süreçte değiştirildikten sonra Türk ehliyeti 184 ülkede geçerli olacak.
Yeni tip çipli ehliyetlerin eski ehliyetlerden en önemli farkı sınıfa bağlı olmak üzere 5 ya da 10 yıllık periyotlarda belgelerin sağlık raporu alınarak yenilenme zorunluluğu olması. Bir başka deyişle ehliyeti bir kez aldıktan sonra ömür boyu araç kullanmak tarih oldu. Sağlık durumu değişen, görme ya da fizyolojik sorunları bulunan sürücülerin ehliyetleri yenilenmeyecek.
Yeni Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır?
Mevcut ehliyetini değiştirmek isteyenlerin öncelikle istenilen evrakları hazırlaması ve değiştirme işlemini yapacağı trafik tescil birimine karar vermesi gerekiyor. Surucurandevu.egm.gov.tr adresine girerek başvurunun yapılacağı trafik tescil şubesi, tarih ve saat seçiliyor.
Randevu tarihi ve saatinde seçilen birime gidilerek parmak izi verip, eski ehliyeti iade etmek gerekiyor. Yeni ehliyet başvuru sırasında verilen adrese PTT Kargo aracılığıyla 15 gün içerisinde ulaştırılıyor. 15 günlük sürede geçerli olacak geçici sürücü belgesi başvuru sahibine teslim ediliyor.
Ehliyet Yenilemek İçin Gerekli Belgeler
1. İnternetten randevu alın
http://surucurandevu.egm.gov.tr/ internet sitesinde randevu almak ehliyet yenilemenin ilk adımı. Randevu kaydını oluşturmak için başvurunun yapılacağı trafik tescil birimi, kimlik bilgileri ve geçerli bir e-posta adresine sahip olmanız gerekiyor.
2. Evrakları hazırlayın
Yeni tip sürücü belgesi alabilmek için istenilen evrakları hazırlamak gerekiyor. Evraklar arasında nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, eski ehliyet, aile hekimi ya da özel sağlık kuruluşundan alınacak sürücü olabilir raporu (rapor için 2 vesikalık fotoğraf isteniyor), 2 adet biyometrik fotoğraf (5×6 ebadında arka fonu beyaz), kan grubu beyanı (sözlü de kabul ediliyor) bulunuyor.
3. Ödemelerinizi yapın
Ehliyet yenileyebilmek için 13 TL değerli kağıt bedeli ile 2 TL’lik Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfının payını ödemek gerekiyor. Bu ödemenin bankalar aracılığıyla yapılması ve her iki ödemenin ayrı dekontlarla ibraz edilmesi gerekiyor.
Her iki ücretin tamamını da tahsil eden bankalar: Akbank, Aktif Yatırım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Anadolubank, Finansbank, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Şekerbank, Tekstilbank, Türkiye Finans Katılım Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Türk Ekonomi Bankası (TEB).
Vakıfla anlaşması olmayıp yalnızca 13 TL’yi tahsil edebilen bankalar: Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Garanti Bankası, HSBC, Denizbank, Citibank, Ziraat Katılım Bankası, Alternatifbank, Arap Türk Bankası, Burgan Bank, Fibabanka, Odea Bank AŞ, Turkishbank, Turkland Bank.
4. Randevu günü yaşananlar
Randevu günü ve saatinde seçilen trafik tescil şubesine evraklarla birlikte giderek başvuru yapılabiliyor. Parmak izi alma işleminin ardından, eski ehliyet ve tüm evraklar teslim ediliyor. A4 kağıdına basılan geçici ehliyet 15 gün süreyle kullanılabiliyor. Yeni ehliyet 2 hafta içerisinde başvuru sırasında belirtilen adrese PTT Kargo aracılığı ile ulaştırılıyor. Ehliyetin ulaştırılacağı adreste sürekli bulunulmuyor ya da ehliyeti başka biri teslim alacaksa onun bilgilerini de (TC kimlik no ve ad soyad) belirtmek gerekiyor.
Sürücü belgelerinde değişen sürücü sınıf kodları
Eski tip sürücü belgelerinde 9 ehliyet sınıfı varken, Avrupa standartlarındaki yeni tip sürücü belgesinde 17 sınıf karşılığı bulunuyor. Eski tip sürücü belgelerinin yeni tip sürücü belgelerindeki karşılıkları şu şekilde:
Eski Tip -> Yeni Tip
A1 sınıfı→ M ve A1 sınıfı sürücü belgesi,
A2 sınıfı → M, A1, A2, A ve B1 sınıfı sürücü belgesi,
B sınıfı → M, B1, B, D1 ve F sınıfı sürücü belgesi,
C sınıfı→ M, B1, B, D1, C1, C ve F sınıfı sürücü belgesi,
D sınıfı → M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E ve F sınıfı sürücü belgesi,
E sınıfı→ (28.4.1997 tarihinden önce alınanlar) M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve F sınıfı sürücü belgesi,
E sınıfı →(28.4.1997 tarihinden sonra alınanlar) M, B1, B, C1, C, D1, D ve F sınıfı sürücü belgesi,
F sınıfı→M ve F sınıfı sürücü belgesi,
G sınıfı →M ve G sınıfı sürücü belgesi
Eski tip sürücü belgeleri ne zamana kadar geçerli?
Tüm eski tip sürücü belgelerinin 31 Aralık 2020 tarihine kadar yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilmesi gerekiyor. Bu süreye kadar değişiklik yapmayanların ehliyetleri geçersiz olacak. Yeni tip sürücü belgelerini alanların en büyük kazancı Türk ehliyeti ile Yunanistan’a geçerken uluslararası ehliyete para ödememek olacak.
Ben de işlemlere başladım, malum önümüz bahar yaz, Yunanistan’a gidilir, yurtdışına çıkılır, araç kiralanır… İşimizi son güne bırakmayalım 🙂
Allahtan çok kolay bir şekilde hallediliyor. Şimdiden yeni seyahat planları yapılsın 🙂