Bir önceki yıl Kamboçya’ya yaptığımız seyahatten sonra Asya benim için özel bir yere yerleşti. Türkiye’de doğmuş, büyümüş ve uzun yıllardır özel sektörde “batı” kurallarına göre yaşamını sürdüren biri olarak stres, hırs, baskı ve acele gibi kavramlar lugatımın en başında geliyor malum.
“Duran düşermiş” hayatımızın mottosu iken Siem Reap’de karşılaştığımız dünya tüm ezberimi bozmuştu, etkisinden uzun süre de çıkamadım zaten. Karşısındakini rahat ettirmek, her daim ama abartısız her daim güleryüzle dolaşmak, alçak gönüllü hareket etmek, sinir bozacak derecede “bir şeye ihtiyacınız var mı” diye sormak, alçak sesle huşu içinde konuşmak- ki buna bir süre alışamadım, tamamen farklı bir dünyaya adım atmış hissettirmişti ve oradan aldığımız feyzle de neden bu kültürü daha çok teneffüs etmeyelim diyerek bir Sri Lanka planı yaptık.
İnternet üzerinden 35 dolar karşılığında bir vize alıyorsunuz, uçak biletlerinizi de önceden temin ettiğinizde ekonomik seçenekleriniz olabiliyor. Bizim uçuşumuz Maldivler aktarmalı oldu, yaklaşık 11 saatin ardından İstanbul’dan Colombo’ya vardık.
Sri Lanka hakkında bilgiler
Sri Lanka, Hindistan’ın güneyinde yer alan 20 milyon nüfuslu bir ada ülkesi. Geçimini ağırlıklı olarak tarım ve turizmden sağlıyor. Meşhur Seylan çayı en kıymetli ürünlerinden, ülkenin eski adı olan “Ceylon” dan geliyor.
Türkiye ile arasında 2.5 saatlik bir zaman dilimi farkı var, bizim seyahatimizi gerçekleştirdiğimiz haziran ayında muson yağmurlarını da tecrübe ettik ama bu sizi korkutmasın, hava sıcaklığı ortalamada 30 derece civarındaydı ve yağmur sürekli yağmadığından güneşin tadını da çıkartabildik. Ülke para birimi Sri Lanka Rupisi, yanınızda dolar bulundurarak yerel para birimine çeşitli yerlerde çevirebiliyorsunuz. İngilizce ile iletişiminizi sağlayabilirsiniz, ben konuşmayanına rastlamadım.
İnsana dair izlenimim burada katlanarak devam etti ve hatta mutluluklarının ve dinginliklerinin sebebini bizzat sordum, Tangalle’da tanıştığımız Jeva ile minik bir röportaj yaptım, onu da ilerleyen zamanlarda paylaşıyor olacağım.
Sri Lanka halkının yüzde 70’i Budist
Budizmi sindirmenin etkisi var mıdır ayrı bir merak konum zira ülkenin yüzde 70’inden fazlası Budist, sıklıkla Budist tapınakları göze çarpıyor. Hinduizm ve Müslümanlıkta yaygın ve tüm din mensupları hoşgörü içinde yaşıyor, ilk akşamımızda otelin bahçesinde yere serilen beyaz örtüler üzerinde namaz kılan müslümanları gördüğümde bunu yerinde gözlemlemiş oldum.
Ülke eyaletlerden oluşuyor, hangi eyaletlerde karar kılacağınız arzu ettiğiniz tatil konseptine göre değişebilir. Biz başkent Colombo’da bir gece geçirdikten sonra, arabayla merkeze, Cultural Triangle bölgesine; Anuradhapura, Dambulla ve Sigiriya’ya ilerledik. Bu bölgedeki yüksek kayalıkların üzerindeki Rock Temple etkileyici ve görülmesi gereken tapınaklardan.
Giriş ücreti 1500 Sri Lanka Rupisi. Maymunlara dikkat etmenizi öneririm, eşyalarınızı koruyarak ilerleyin. Sonraki durağımız olan Kandy’ye ilerlerken bir baharat bahçesinde durakladık, tarçın, karabiber, sandal ağacı gibi bitkileri yerinde inceleyerek doğal sağlık çözümleri hakkında bilgi aldık, şanslıysanız bir masaj da kapabilirsiniz, mutlaka ziyaret edin derim.
Kandy’de 1 gece konakladık, şehir hayatını gözlemlemek istiyorum derseniz görebilirsiniz ancak ben bir daha gitsem listeden çıkartırım. Sonraki durak olan Tangalle sahilleri ve doğası ile en etkilendiğim yerlerden oldu.
Kandy ve Tangalle arasında ziyaret ettiğimiz Fil Yetimhanesi zihinlerimize bebek filleri ile kazındı. Burada zor şartlardan geçmiş filleri rehabilite ediyorlar, gözlem teraslarından keyifle seyrediyorsunuz. Yüzmeyi severim, güçlü okyanus dalgaları ile baş etmek benim için keyif diyenler Tangalle’de mutlaka yüzmeyi de denesinler.
Son durak Galle Fort ise en beğendiğim yeri oldu tüm adanın. Tüm şehir surlarla çevrili, Çin, Portekiz ve Hollanda sömürgesi olmuş tarihinde ve şehrin mimari yapısında tüm bu milletlerin etkisi var. Bu surlar tsunami felaketinden de korumuş bölgeyi. Şirin sokakları, sanatkarları ile yürüyerek keşfedilmesi gereken bir yer.
Sri Lanka yemekleri
Sri Lanka yemekleri genel olarak bol baharatlı, köri sık kullanılan baharatlardan. Lokal yemek istemiyorum diyenler için fast food seçenekler de mevcut. Gittiğiniz yere göre değişmekle birlikte çok ucuz değil, bir öğüne kişi başı ortalama 2500-3000 Sri Lanka Rupisi ödüyorsunuz. Yaklaşık 18-20 dolar civarında.
Tropik meyveleri mutlaka tüketin, yol üzerinde de sık sık karşılaşacaksınız seyyar meyve satıcılarıyla. Kilolarca muz ve mango yemiş olabilirim çok uygun rakamlara.
Galle Fort’tan Colombo’ya havalimanına giderken ise son durak bir deniz kaplumbağası koruma merkezi oldu, çok şirin bir deneyim. Deniz kaplumbağalarının geleceği tehdit altında olduğundan böyle pek çok merkezle karşılacaksınız. Yumurtaların sadece yüzde 10’u hayatta kalıyormuş, burda yumurtaları kuluçkaya yatırıp bebekler sağlıklı bir şekilde yumurtadan çıkana kadar bekliyorlar, biraz büyüttükten sonra okyanusa bırakıyorlar. Elinize alıp sevebiliyorsunuz, yapın!
Sri Lanka, özetle tadı damağımda kalan bir gezi oldu, cebimde beni gülümseten pek çok anıyla döndüm, gidin, görün, keşfedin derim, keşfetmek ruhu püfür püfür yapıyor zira.