Kars Turizm Atağında

Arpacay-Nehri-Kars

Anadolu’nun Kafkasya’ya açılan kapısı Kars, Tarihi İpekyolu’nun en önemli duraklarından biri. Farklı kültürlerin buluştuğu bir kavşak noktası olan şehir; doğa ve kültür turizmiyle geleceği kurguluyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ve Turizm Stratejisi Eylem Planı kapsamına alınan 15 il merkezinden birisi olan Kars, kültür turizmini geliştirmeye yönelik projelere ağırlık verdi. Kültür turizmi geliştirilecek marka kentler arasında bulunan şehirde ilk adım olarak Kars Kültür, Turizm ve Tanıtım Konseyi kuruldu.

Havariler-Kilisesi-Kars

Hedef 12 Ay Turizm

Kars turizmi ve tanıtımında kamu-özel sektör işbirliği ve koordinasyonunu sağlamak ve sürdürülebilir stratejilerin hayata geçirilmesini sağlamak amacıyla kurulan konseyin, şehrin öncelikli sorun ve ihtiyaçlarını belirlemesi hedefleniyor. Turizmi yılın her dönemine yaymak istediklerini belirten Kars İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, “Zengin kültürel ve doğal değerlere sahip şehrimizin markalaşması, yılın 12 ayı turizmde hak ettiği ilgiyi görebilmesini amaçlıyoruz. Doğal ve kültürel temalara dayalı olarak turizmi geliştirmek öncelikli hedefimiz. İnanç, sağlık, doğa, fuar ve kongre turizmi ile kış sporları alanlarında Kars’ın hak ettiği ilgiyi görebilmesi için çabalıyoruz” dedi.

Potansiyel Ortaya Çıkarılacak

Kars’ın coğrafi konumu nedeniyle Türkiye için stratejik açıdan oldukça önemli bir şehir olduğunu belirten Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, “Kars Kafkasya, Karadeniz ve Anadolu arasında önemli bir geçiş güzergâhı. Hayvancılıkta, tarımda öne çıkan şehrin, yüksek turizm potansiyelini harekete geçirmemiz gerekiyor. Kış, doğa, kültür, inanç turizmi gibi birbirinden farklı alanlarda zengin bir potansiyele sahibiz. Bu potansiyelin değerlendirilebilmesi için tanıtım çalışmalarına ağırlık vereceğiz” diye konuştu.

Tas-Kopru-Kars

Tanıtım Atağı Başlatıldı

Kars’ın dünya markası haline gelen kış sporları merkezine ev sahipliği yapan Sarıkamış ilçesinin Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, bölgede yapılan yatırımlarla birlikte tanıtım ve pazarlama konusunda yoğun bir çalışma içerisinde girdiklerini söyledi. Kaymakam Karaman, “Kars Valiliğinin koordinasyonunda, kaymakamlıklar, belediyeler, il kültür turizm müdürlüğü ve turizmin bileşenleri olarak ortak hareket ediyoruz. Bölgenin kalkınması ve gelişmesi için turizm hayati önem taşıyor. Var olan zengin altyapının doğru bir şekilde anlatılması gerekiyor” sözlerini kullandı.

Kars’ın Turizm Değerleri

Farklı alanlarda zengin bir turizm potansiyeline sahip olan şehirde, her biri birer markaya dönüşebilecek çok sayıda değer bulunuyor. Evliyalar Şehri olarak anılan Kars’ta en çok tanınan isimlerden olan Seyit Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri, Anadolu’ya gelen ilk evliyalar arasında. Kars Havalimanı’na da ismini veren Harakani’nin türbesini her yıl yüzbinlerce insan ziyaret ediyor. Celal Baba Türbesi, kilise ve camiler şehirde inanç turizmini destekleyecek değerler arasında.

Ani-Harabeleri-Kars

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Ani Antik Kenti, farklı medeniyetlerin izlerini taşıyor. Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan antik kent, içerisinde bulunan etkileyici mimari yapıları ve şehir surları ile Kars’ın öne çıkan turistik rotaları arasında.

Sarıkamış Harekatı sırasında şehit olan 90 bin askerin manevi hatırlarını taşıyan Sarıkamış ilçesi, her yıl düzenlenen anma törenleri ile Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi ağırlıyor. Sarıçam ormanları ve İsviçre Alpleri kalitesindeki kristal karıyla Sarıkamış Kayak Merkezi, yerli ve yabancı kayakseverlerin tercih ettiği bir kış sporları merkezi.

Sarikamis-Kayak-Kars

Rus işgali döneminden kalan etkileyici mimari yapılar, düzenli cadde ve sokaklar, Türk-İslam dönemi eserleri, Selçuklu etkilerini yansıtan örnekler Kars ve çevresinde görülmesi gereken yapılardan.

Ardahan ile Kars arasında bulunan Çıldır Gölü, özellikle kış döneminde ilgi görüyor. Donan gölde yapılan avcılık, kızaklı at turu gibi etkinlikler bölgenin tanıtımı için oldukça önemli.

Aşıklar atışması geleneğinin en güzel örneklerinin görüldüğü Kars’ta; Kars kaşarı, gravyeri, kaz eti ve lezzetli yemekler gastronomi turizminde de iddia ortaya koyuyor.

Bu yazı Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin ‘Ekonom‘ dergisinde (Sayı:52 Nisan-Mayıs-Haziran 2016) yayımlanmıştır.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like