Ordu Her Mevsim Güzel

gaga-golu

Yemyeşil coğrafyası, dünya markası fındığı, doğa harikası şelaleleri, görkemli antik kentleri ve tarihi eserleri, sıcakkanlı insanları ve lezzetli yemekleriyle Ordu, Karadeniz’in en güzel şehirlerinden.

İlk insan yerleşiminin M.Ö 7. yüzyıla uzandığı Ordu toprakları, tarih boyunca farklı medeniyetlerin buluştuğu bir merkezdi. Yunanca’da dağ eteği anlamına gelen Kotyora (Cotyora) ismiyle tanınan kentte Kaşkalar’dan Pontus’a, Trabzon İmparatorluğu’ndan Osmanlı Devleti’ne kültürel ve etnik çeşitliliğe sahip çok sayıda devletin izi bulunuyor.

ordu-sahilleri
Altınordu Sahili, Ordu

Doğu Karadeniz’e açılan kapı olarak isimlendirilen, halkın büyük çoğunluğunun tarımla uğraştığı Ordu, zengin tarihi geçmişi, etkileyici doğal güzellikleri, yüksek doğa sporları potansiyeli, büyüleyen yemek kültürü ve düzenli kent yaşamıyla ziyaretçileri için çok sayıda alternatif sunuyor. Farklı ilgi ve beklentilere yanıt veren Ordu, birkaç günlük ziyaretle tamamlanamayacak kadar büyük bir coğrafyaya ve altyapıya sahip.

Aynı gün içinde dört mevsimin yaşanabildiği şehirde, her biri karakteristik özellik taşıyan ilçeler insanın aklını başından alacak doğal güzellikleri ile etkiliyor. Karadeniz boyunca uzanan sahil şeridinde güne başlayan, spor yapan Orduluların sakin tavırları huzur veriyor. Büyük şehirlerdeki alışageldiğimiz koşturmaca ve stres yok burada. Ordu’nun sembollerinden Boztepe’den kentin kuş bakışı manzarası doyum olmaz güzellikte.

Ordu’da nereler gezilir

Ordu’yu ziyaret edenler için yapılabilecek onlarca alternatif var. Şehir merkezinde Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin binasının bulunduğu 15 Temmuz Demokrasi Meydanı, kentin nabzının attığı nokta. Meydanın bir arkasındaki Kazım Karabekir Caddesi ve çevresinde günün her saati hareketlilik görmek mümkün. Bu bölge alışveriş yapmak isteyenler için çok sayıda mağaza, restoran ve kafeye sahip.

Ordu’ya gelen herkesin uğrak noktası Boztepe’ye ulaşmanın en keyifli yöntemi teleferik. Teleferik, belediye binasının karşısından sahilden kalkıyor. Deniz seviyesinden 509 metre yükseklikteki Boztepe’ye teleferikle ulaşmak yalnızca 7 dakika sürüyor. Bu yolculuk sırasında şehrin manzarasının tadını çıkarmak mümkün. Boztepe’de çok sayıda tesis, yeme-içme mekanı ve hediyelik eşya satan dükkan var.

tasbasi-kilisesi
Taşbaşı Kilisesi, Ordu

Bir dönem cezaevi olarak da kullanılan Taşbaşı Kilisesi, 1853 yılında inşa edilen Rum-Ortodoks kilisesi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen kilise günümüzde kültür merkezi olarak kullanılıyor. Kilise ile aynı ismi taşıyan mahallede bulunan Menekşe Sokak, 19. yüzyıl sivil mimarisinin izlerini yansıtan ahşap evlerle dolu.

2 bin 100 yıllık Kybele heykelinin bulunduğu, arkeoloji dünyasında heyecan yaratan Kurul Kalesi, şehir merkezine 13 km uzaklıkta. Kazı çalışmalarının devam ettiği kalenin muhteşem bir manzarası var. Kaleye ulaşmak için zorlu bir basamak maratonuna hazır olmak gerekiyor.

Ordu tam anlamıyla şelaleler şehri. Hemen her yaş grubundan insanın aşina olduğu ‘Ordu’nun Dereleri’ türküsüne hayat veren topraklar zengin su varlığı ile görsel şölen yaşatıyor. Farklı kriterlere göre yapılan ölçümlerde Türkiye’nin en yüksek şelalesi olarak kayıtlara geçen Uzundere Şelalesi, ulaşımı zor olsa da görkemiyle görülesi Ortaköy Şelalesi ve özellikle yaz aylarında piknikçilerin keyif yaptığı Karaoluk Çiseli Şelalesi ile huzurlu Gaga Gölü listeye eklenmeli.

gaga-golu
Gaga Gölü, Ordu

Ordu’nun güneyde, Tokat sınırındaki ilçesi Aybastı, Perşembe Yaylası ile oldukça meşhur. Uzunluğu 38 km’yi bulan menderesler yüksekten bakıldığında dünyada eşi benzeri olmayan bir manzara sunuyor. Yaylada hayvan otlatan çobanlarla sohbet ettikten sonra hemen yayla yakınında bulunan Kent Ormanı’nda piknik ya da mangal yapabilirsiniz.

Ordu’nun en kalabalık nüfusa sahip olan ilçelerinden Ünye, kente gelenlerin uğrayabileceği noktalardan. Türkiye’de alanında 3 taneden biri olan Ünye Belediyesi Yaşayan Kültürel Miras Müzesi, interaktif bir deneyim sunuyor. Müzeye adımınızı atar atmaz geleneksel oyunlardan maniye, el sanatları uygulamalarına kadar her şeyi bizzat deneyimleyebiliyorsunuz.

Ünye Belediyesi Athanı Binicilik Tesisleri, ata binmek ve atlarla zaman geçirmek için ideal. Tesis bünyesinde zipline sporu da yapılabiliyor. Yüksek bir noktadan daha alçak bir noktaya çelik halat üzerinde kayarak yapılan bu spor, tesisin hemen yanındaki Cevizdere üzerinde gerçekleştiriliyor.

ulugol
Ulugöl, Gölköy, Ordu

Ordu’da ne yenir

Ordu Türkiye’nin en zengin mutfak kültürüne sahip şehirleri arasında. Karadeniz lezzetlerinin yanı sıra, Anadolu’nun tüm lezzetlerini şehirde deneyimlemek mümkün. Kara lahana dolması, çorbası Karadeniz’e geldiğinizi hissettiriyor. 5 farklı malzemeyle yapılan ‘her türlü’ ismini taşıyan pide lezzetiyle fark yaratıyor. Balık çorbası ve balık çeşitleri için de şehir oldukça zengin. Dünya fındık üretiminin lideri olan şehirde taze ve kavrulmuş fındık çeşitlerini bizzat üretildiği yerlerden alarak tadına bakın.

Ordu’ya nasıl gidilir

Mayıs 2015’te açılan Ordu-Giresun Havalimanı, Ordu’ya 19 km uzaklıkta. İstanbul, Ankara ve İzmir’den direkt seferlerin düzenlendiği havalimanına Türkiye’nin farklı illerinden bağlantılı olarak da ulaşılabiliyor. Şehirlerarası otobüslerle belli başlı merkezlerden Ordu’ya gidilebiliyor. Ordu, İzmir’den 1.155 km, Ankara’dan 559 km, İstanbul’dan 889 km, Samsun’dan 151 km, Trabzon’dan ise 177 km uzaklıkta.

Bu yazı Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) dergisinde yayımlanmıştır. 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like