Dubrovnik’e giderken

Son yıllarda Türklerin en çok tercih ettiği turizm merkezlerinden biri olan Dubrovnik’e olan yolculuğumuz için İstanbul Atatürk Havalimanı’ndayız.

Hırvat Havayolları ve Türk Havayolları’nın düzenli, zaman zaman da Atlas Jet’in gerçekleştirdiği özel uçuşlarla havayoluyla ulaşılabilen Dubrovnik, Türk yatırımcıların gözbebeği haline gelmiş.

***

50 bin kişilik nüfusu ile Türkiye’deki birçok tatil kasabasıyla benzer bir görünüm sergileyen kent, profesyonel turizm anlayışı ile turizm gelirlerini belirgin biçimde arttırarak doğru stratejik hamlelerle ismini fazlasıyla duyurmuş dünyada.

Akdeniz kıyılarında Venedik’ten sonra en çok turist çeken bölge olma özelliğini taşıyan Dubrovnik’te ünlü Rixos otellerinin de yatırımı bulunuyor. Türk turizmcilerin beş yıldızlı yatırımı bölgeye tatile gelen Türk turistlerin öncelikli tercihi haline gelmiş.

Dubrovnik’e başta Doğu Avrupa ülkeleri ve Balkanlardan olmak üzere hatırı sayılır biçimde Türk, Alman, Fransız ve İspanyol turist geliyormuş.

Dalmaçya kıyı tipi ile oldukça girintili çıkıntılı, yaman kayalıklara sahip olan Adriyatik kıyıları doğallığı, temizliği ve muhteşem manzaraları ile Dubrovnik’te tatil yapanların yüzünü güldürüyor adeta.

Özellikle ilkbahar ve yaz döneminde akın akın turist çeken Dubrovnik’e giderken Türkiye’de güneye, Akdeniz sahillerine gidermişçesine bir hazırlık yapabilirsiniz.

Hava sıcaklıklarının ve nemin yüksek olmasından dolayı özellikle öğle saatlerinde dışarıda bulunmak zor anlar yaşatabilir sizlere.

Havası, insanı ve görselliği ile Akdeniz yaşamı formuna uygun bir hayat biçimi sunuyor ziyaretçilere…

***

Aramızdaki bir saatlik yerel saat farkı sebebiyle İstanbul-Dubrovnik uçuşu Dubrovnik’e inişten itibaren toplamda 55 dakikalık bir sürenin geçmiş gibi görünmesine sebep oluyor sadece.

Bizleri taşıyan uçağın alçalmasıyla beraber görünen muhteşem doğa manzaraları Hırvatistan’ın Türkiye ile ne kadar benzer özellikte bir bitki örtüsü olduğunu gösteriyor.

Dubrovnik Çilipi Havalimanı yaz döneminde artan yoğunluğu ile Zagreb ve Split’ten sonra Hırvatistan’ın en çok yolcu geçişi yapılan havalimanlarından biriymiş.

Modern yüzü ve yoğun biçimde işlemeyen bürokratik görünümüyle turistler için rahat bir nefes alma noktası haline gelmiş havalimanı.

Türkiye Cumhuriyeti’ne vize uygulamayan birkaç Avrupa ülkesinden biri olan Hırvatistan’a ziyaretlerde en az altı aylık geçerliliği olan bir pasaport bulundurmak yeterli. Gümrük kapılarında sorgusuz sualsiz basılan Hırvat damgası için Türklerin acele etmesi gerekiyor. Zira Hırvatistan Avrupa Birliği ile sürdürdüğü müzakerelerinde Türkiye ile adım attığı ortak yolda Türkiye’ye tur bindirmiş durumda. Hırvatlar büyük bir aksilik ve aksi bir referandum kararı çıkmadığı sürece 2013 yılında Avrupa Birliği tam üyesi olacaklar. AB’ye üye olacak bir Hırvatistan’ın Türklere karşı takınacağı yeni gümrük rejimi ise o günlerde belli olacak.

Dubrovnik’e adım atıp çok vakit kaybetmeden kendimizi eski şehrin sokaklarına bırakıyoruz…

Not: Bir sonraki yazı  “Dubrovnik”

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like