Karadeniz’in Doyum Olmaz Şehri Ordu

ortakoy-selalesi-ordu

Görkemli şelaleleri, yemyeşil yaylaları, uçsuz bucaksız fındık bahçeleri, güleryüzlü ve sıcakkanlı insanıyla Ordu, Karadeniz Bölgesi’nin doyum olmaz şehirlerinden. Bölge insanının ‘gerçek Karadeniz’ olarak nitelendirdiği Doğu Karadeniz’e açılan bir kapı konumunda olan Ordu, sahip olduğu yüksek turizm potansiyeline rağmen maalesef henüz hak ettiği noktada değil.

Dolu dolu geçen 5 günlük Ordu seyahatim boyunca daha önce hakkında birkaç cümleden öteye geçemediğim şehrin nice güzelliklere ev sahipliği yaptığını görünce şaşkınlığımı gizleyemedim. Dünya fındık üretiminin önemli bir bölümünü tek başına gerçekleştiren Ordu, zengin kültürel geçmişi, lezzetli yemekleri ve doğal güzellikleri ile birkaç günlük programa sığdırılmayacak kadar çok şeye sahip.

ordu-gezilecek-yerler
Ordu Sahili

Kotyora: Dağ Eteği

MÖ 7. yüzyıla kadar uzanan insan yerleşimin izlerini taşıyan şehir, Karadeniz‘in en eski yerleşim yerlerinden biri. Farklı kaynaklarda, Yunan dilinde ‘dağ eteği’ anlamına gelen Kotyora (Cotyora) kelimesiyle anlatılan Ordu’da, Pontuslardan Osmanlı’ya farklı medeniyetlerin yansımaları rahatlıkla görülebiliyor.

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu‘nun girişimiyle, kentin turizm odaklı kalkınması ve gelişmesi amacıyla hayata geçirilen proje ile kente 1 milyon ziyaretçinin getirilmesi hedefleniyor. ‘Oksijen Yurdu’, ‘Oksijen Diyarı’ gibi sloganların da kullanıldığı kampanya ile kentin ismini bundan sonra sıkça duyacağız.

Aynı gün içerisinde 4 farklı mevsimin yaşandığı şehirde, deniz kıyısında başlayan günü yüksek yaylalarda tamamlamak ve her ilçede farklı kültür, doğa ve zenginlikle karşılaşmak heyecan verici.

Ordu’da Görülmesi Gereken Yerler

Ordu, birkaç günlük kısa programla gezilip, tadı çıkarılacak bir şehir değil. Yüzölçümü Türkiye‘nin birçok iline göre daha küçükmüş gibi görünse de zorlu coğrafi şartlar kısa mesafeleri bile görece uzun yolculuklarla birbirine bağlıyor. Bu yüzden kent merkeziyle, şelalesiyle, yaylasıyla, kent ormanıyla bu güzel şehri tam anlamıyla keşfedebilmek için en az bir hafta gibi bir süre ayırmak gerekiyor.

1. Ordu şehir merkezi

ordu-sehir-merkezi
15 Temmuz Demokrasi Meydanı, Ordu

Ordu şehir merkezi, Türkiye’de bugüne kadar gördüğüm birçok şehrin merkezine göre oldukça düzenli ve bakımlı bir görünüme sahip. Özellikle sahil boyunca olan yürüyüş yolları ve ışıklandırmalar estetik bir anlayışla yerleştirilmiş.

Şehri keşfetmek isteyenler için Büyükşehir Belediyesi binasının da bulunduğu Ordu 15 Temmuz Demokrasi Meydanı, öncelikle uğranılması gereken noktalardan. Geleneksel mimariyi yansıtan belediye binasının önündeki meydan, şehrin kalbinin attığı yer. Boztepe’ye çıkan teleferik de meydanın üzerinden geçiyor. Meydanı merkez kabul ederek şehrin farklı noktalarına buradan ulaşabilirsiniz.

2. Boztepe

boztepe-ordu
Boztepe’den Ordu Manzarası

Şehrin en popüler soluk alma merkezlerinden Boztepe‘ye hem kara yoluyla hem de teleferikle ulaşılabiliyor. Yılda bir kez, 30 günlük bakıma giren teleferik, yılın diğer 11 ayı hizmet veriyor. Şehir merkezinden, deniz seviyesinden 509 metre yükseklikteki Boztepe’ye yalnızca 7 dakika gibi bir sürede ulaşan teleferiğin doyum olmaz bir manzarası var. Boztepe’deki tesislerde yeme-içme alternatifleri ile hediyelik eşya satan mağazalar bulunuyor.

3. Taşbaşı Mahallesi

tasbasi-kilisesi-ordu
Taşbaşı Kilisesi

Şehir merkezinde 19. yüzyıl sivil mimarisinin izlerini yansıtan evlerin yer aldığı Taşbaşı Mahallesi, yürüyerek tadı çıkarılacak sokaklara sahip. Geçmişte cezaevi olarak da kullanılan ve 1853 yılında inşa edilen Rum-Ortodoks, Taşbaşı Kilisesi‘nin de bulunduğu mahalle, birbirinden güzel fotoğraf karelerine hayat vermek için ideal. Kilise günümüzde kültür merkezi olarak hizmet veriyor.

4. Kurul Kalesi

kurul-kalesi-ordu
Kurul Kalesi

Türkiye’de büyük ses getiren 2 bin 100 yıllık Kybele heykelinin bulunduğu Kurul Kalesi, şehir merkezine 13 km mesafede. Zorlu bir tırmanışın ardından ulaşılan kale, inanılmaz güzellikte bir manzaraya sahip. Gazi Üniversitesi’nin kazı çalışmalarını sürdürdüğü kale, Kybele heykelinin ortaya çıkarılmasının ardından ziyaretçi akınına uğradı.

5. Uzundere Şelalesi

uzundere-selalesi-ordu
Uzundere Şelalesi

Ülkemizin şelaleler açısından en zengin coğrafyalarından birinde kurulan şehir, farklı kriterlere göre en’lere sahip şelaleleriyle öne çıkıyor. 105 metre uzunluğu, 1’i üstte, 6’sı altta toplamda 7 şelaleden oluşan Uzundere Şelalesi, Aybastı ilçesi sınırlarında. 105 metrelik uzunluğu ile Türkiye’nin en yüksek şelalelerinden biri olan Uzundere, doğanın en güzel armağanlarından.

6. Ortaköy Şelalesi

ortakoy-selalesi-ordu
Ortaköy Şelalesi

Çatalpınar ilçesi, Ortaköy Mahallesi’nde bulunan Ortaköy Şelalesi, 15-20 metrelik dik kayalıklardan aşağıya dökülüyor. Fındık bahçeleri arasındaki patikalar üzerinden ulaşımın sağlandığı şelaleye iniş ve çıkışlarda ciddi bir efor sarfedilse de o güzel manzara için bu efor fazlasıyla değiyor. Şelalenin yere döküldüğü noktadaki küçük göl, Bolaman Irmağı’na bağlanan dereyi besliyor.

7. Karaoluk Çiseli Şelalesi

karaoluk-ciseli-selalesi-ordu
Karaoluk (Çiseli) Şelalesi

Şehir merkezine bağlı Karaoluk Köyü’nde bulunan Karaoluk Çiseli Şelalesi, özellikle hafta sonları piknikçilerin tercih ettiği bir yer. Yılın her dönemi serin suyun eksik olmadığı şelale, görünümüyle huzur veriyor. Havanın uygun olduğu zamanlarda şelale serinlemek isteyenlerin gözdesi.

8. Aybastı Perşembe Yaylası

aybasti-persembe-yaylasi-ordu
Aybastı Perşembe Yaylası

Ordu’nun en etkileyici yerlerinden biri hiç kuşkusuz Aybastı Perşembe Yaylası. Şehir merkezinden 105 km uzaklıktaki yayla, deniz seviyesinden bin 500 metre yükseklikte. Uzunluğu 38 km’yi bulan mendereslerin süzüldüğü yemyeşil tepeler insanı büyülüyor. İlk karşılaşma anında insanı gerçek dünya algısından uzaklaştıran yayla, huzur kelimesinin tam karşılığını hissettiriyor.

9. Ünye Belediyesi Yaşayan Kültürel Miras Müzesi

unye-yasayan-kulturel-miras-muzesi
Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi

Türkiye’de sadece 3 tane olan interaktif müzelerden biri Ordu’nun Ünye ilçesinde bulunuyor. Ünye Belediyesi Yaşayan Kültürel Miras Müzesi, ziyaretçilerini klasik müze deneyiminin dışına çıkararak müzedeki her detayı deneyimleme şansı tanıyor. Geleneksel oyunlar, el sanatları uygulamaları, gölge oyunu ve kültürel miras örnekleri unutulmayacak bir anıya dönüşüyor.

10. Ünye Belediyesi Athanı Binicilik Tesisleri

unye-athani-tesisleri
Athanı Binicilik Tesisleri, Ünye

Türkiye’de benzeri çok olmayan bir yer Ünye Belediyesi Athanı Binicilik Tesisleri. Birçok büyük şehirde sosyal mekan alternatifi arasında göremediğimiz örnek bir tesisi hayata geçirerek dev bir adım atmış Ünye Belediyesi. Atlarla zaman geçirmek, binicilik deneyimi yaşamak isteyenlerin ziyaret ettiği Athanı Binicilik Tesisleri’nde zipline sporu da yapılıyor. Yüksek bir noktadan daha alçak bir noktaya, çelik halat üzerinde kayılarak gerçekleştirilen zipline ile Cevizdere üzerinden karşıya geçmek heyecan verici, adrenalin salgılayan bir deneyim. Outdoor aktivitelerden hoşlananlar için Ünye, keyifli bir rota.

11. Ulugöl

ulugol-ordu
Ulugöl, Gölköy

Ordu şehir merkezine 74 km uzaklıktaki Ulugöl Tabiat Parkı, krater gölü ve çevresindeki orman varlığıyla dört mevsim birbirinden güzel görüntülere ev sahipliği yapıyor. Göz gözü görmeyen yemyeşil ağaçlarla çevrili göl çevresindeki yürüyüş yolu, gölü farklı açılardan görmek ve doğayla bütünleşmek için iyi bir fırsat sunuyor. Tabiat parkı Ordu’nun Gölköy ilçesi sınırlarında.

12. Gaga Gölü

gaga-golu-ordu
Gaga Gölü, Fatsa

Bölgede meydana gelen heyelan olayları sonucunda oluşan Gaga Gölü, Fatsa ilçesinde bulunuyor. Fatsa-Aybastı Karayolu’nun 8. km’sinde, karayolunun hemen yanındaki göl, bitki ve kuş varlığıyla huzurlu bir görünüme sahip. Günün farklı saatlerinde güneşin konumu ve havanın açıklığına göre göl üzerinde oluşan yansımaları izlemek oldukça keyifli.

13. Yason Burnu ve Kilisesi

yason-burnu-ordu
Yason Kilisesi, Perşembe

Karadeniz sahili boyunca üzerinde kilise bulunan tek yarımada özelliğini taşıyan Yason Burnu, tarihi 1869 yılına uzanan Yason Kilisesi ile bir cazibe merkezi. Perşembe ilçesinde bulunan Yason, Arganot Efsanesi’nin geçtiği yer olarak da biliniyor. Burnun ucundaki deniz feneri özellikle gün batımında tadına doyum olmaz güzellikte. Tüm bu özellikleri ile Yason Burnu, Ordu gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı.

Kentte geçirdiğim 5 günlük sürede yapılabilecek birçok aktiviteyi yapmak, görülebilecek en fazla yeri de görmeye çalıştım. Gezginin Ayak İzleri organizasyonu ile ziyaret ettiğim Ordu, damağımda enfes bir tat bıraktı.

Ordu’ya nasıl gidilir

Türkiye’de deniz üzerine inşa edilen ilk havalimanı olan Ordu-Giresun Havalimanı‘nın açılmasıyla Ordu’ya ulaşım bir hayli kolaylaştı. İstanbul, Ankara ve İzmir‘den direkt uçak seferleri ile kente çok kısa sürede gidilebiliyor. Havalimanı kent merkezine 19 km uzaklıkta. Şehirlerarası otobüsler ile Türkiye’nin farklı birçok ilinden direkt ulaşım da alternatifler arasında. Ordu, İzmir’den 1.155 km, Ankara’dan 559 km, İstanbul’dan 889 km, Samsun’dan 151 km, Trabzon’dan ise 177 km uzaklıkta.

Karadeniz’in etkileyici şehri Ordu, her adımda çok sayıda sürpriz ve güzelliği bir arada taşıyor. Bu güzel kenti rotasına ekleyenlerin pişman olmayacağı kesin!

  1. Jason Burnu’ndanki büfede balık çorbası iç bir daha gidersen. Bir de Ordu tostu diye efsane bir tost var. Benim gibi zor doyanlara gelsin. Önce gözünü sonra karnını doyuruyor. Lezzet de 10 numara :))

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like