İzmir, coğrafyası ve iklimiyle yılın her dönemi seyahat severler için uygun bir ortama sahip. Anadolu Yarımadası’nın batısında, Ege kıyılarının tam ortasında yer alan şehir, birçok doğal güzelliğe sahip. Doğu ve batı doğrultusunda uzanan çok sayıda sıradağ, çöküntü ovaları ve akarsular, bölgenin ana hattını oluşturuyor.
Şehrin en kuzeyinde, 1.250 metreyi aşan Madra Dağları’nın kolları Altınova ve Dikili’ye ulaşıp, alçalarak kıyı düzlüklerine katılıyor. Bergama’da bulunan fıstık çamları ile kaplı Kozak Yaylası, bölgede en çok tanınan doğal güzelliklerden. Bol oksijen, yemyeşil ağaçların gölgesi ve esinti yaylaya gelenleri rahatlatıyor.
Bergama’nın güneyinde, Menemen sınırlarında bulunan Gediz Nehri, Dumanlı Dağ ile Yamanlar Dağı arasında 10 km’lik bir boğaz meydana getiriyor. “Menemen Boğazı” adı verilen dik yamaçlı vadi, Gediz Ovası’na kadar uzanarak geniş bir delta oluşturuyor. Gediz Delta Ovası ya da Menemen Ovası olarak bilinen bu coğrafya, Türkiye‘nin en verimli ovaları arasında.
Genç bir volkan konisi olan Yamanlar Dağı’nda, tektonik çökme sonucu oluşan Karagöl bulunuyor. Bu göl, şimdilerde doğa yürüyüşü yapmak ve biraz olsun şehirden kaçmak isteyenlerin en yakın duraklarından biri. Burası, aynı zamanda muhteşem doğası ve renkleri birbirine karışan manzarasıyla fotoğrafçıların da en sevdiği yerlerden.
İzmir’in batısında bulunan Karaburun Yarımadası ise kuzeyden güneye uzanan sıra dağlara ve mavinin her tonunu taşıyan bir denize sahip. Karaburun‘da çok sayıda yazlık ev ve günübirlikçiler için birçok tesis bulunuyor.
İzmir’in İklimi
İzmir kent genelinde Akdeniz ikliminin etkisi görülüyor. Yazların sıcak ve kurak, kışların ılık ve yağışlı geçtiği kentte en sıcak aylar temmuz ve ağustos, en soğuk aylar ise ocak ve şubat ayları. Yıl boyunca sıfırın altında gün sayısının 10 günü geçmediği İzmir’in iklimi soğukla arası iyi olmayanlar için oldukça elverişli. Kentte yılın 100 gününden fazlası 30 derece ve üzerinde. Kar yağışı ise yok denecek kadar az ya da hiç yok.
İzmir’de yıllık yağış miktarı 700-1200 mm arasında bölgesel farklılık gösteriyor. Sıcak yaz aylarında imbat adı verilen rüzgarlar serinlik getirirken, kara ve denizin gece gündüz arasındaki ısınma ve soğuma farkından meydana gelen bu rüzgar yalnızca İzmir ve çevresinde görülüyor.
İzmir’in Kemalpaşa ilçesi kentte en çok yağış alan nokta. İzmir’de sıcaklık değerleri +42.7°C ile -8.4°C arasında değişkenlik gösteriyor. Kentin bitki örtüsünde kızılçam, fıstık çamı, karaçam, selvi, maki ve zeytin ağaçlarına sıklıkla rastlanıyor.
İzmir nerede? 📍
İzmir, Ege Bölgesi’nde Türkiye’nin en batısında konumlanıyor. Yüzölçümü 12 bin 007 kilometrekare olan şehir yüzölçümü açısından Türkiye’nin en büyük 23., nüfus olarak ise Türkiye’nin en kalabalık üçüncü şehri.
İzmir’in deniz seviyesinden yüksekliği 11 metre (Ortalama deniz seviyesine göre yüksekliği). İzmir 30 ilçeden oluşuyor. İzmir’in ilçeleri: Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla.
Her yıl İzmir’de gezilecek yerlere gelen binlerce ziyaretçi, coğrafi etki ve iklimin sunduğu nimetlerin tadını çıkarıyor.
İzmir güzel şehir lakin yollarını sevmedim
Teşekkürler faydalı bilgiler için.