Schengen Vizesi Şartları

Schengen-Vizesi-Sartlari

Avrupa seyahati planlayanlar için Schengen vizesi, aşılması gereken bir süreç. Avrupa’da 26 ülkenin dahil olduğu Schengen Bölgesi‘nin kapılarını açan Schengen vizesi şartları zaman zaman korkutucu gibi görünse de istenilen evrakları eksiksiz hazırlayarak ve başvuru formunu doğru doldurarak Schengen vizesini sorunsuz bir şekilde almak mümkün.

Schengen vizesi almak için hazırlık yaparken, Schengen vizesi şartlarına uygun, adım adım hareket etmek gerekiyor. Sorunsuz bir şekilde vize alabilmek için benim de deneyimlediğim bu süreci takip edin, vizenizi aldıktan sonra seyahatin keyfini çıkarın.

Schengen-Sartlari

Schengen Vizesi Şartları

1. Pasaport geçerlilik süresi ne kadar olmalı?

Schengen vizesi başvurularında en az 6 ay geçerlilik (bazı ülkeler 3 ay) süresi olan pasaport isteniyor. Bu süre planladığınız seyahatin son gününden (Schengen Bölgesi’nden ayrılacağınız gün) itibaren sayılıyor. Örnek vermek gerekirse Schengen Bölgesi’nde seyahat edeceğiniz ülkeden ayrılacağınız gün 1 Ocak ise pasaportunuz en az 1 Ocak+6 ay daha, yani 1 Temmuz’a kadar geçerli olmalı.

2. Vize alabilmek için ideal başvuru süresi nedir?

Schengen Bölgesi’ne dahil olan birçok ülke vize başvurularını yetkilendirilmiş aracı kurumlar aracılığıyla kabul ediyor. Yani seyahat edeceğiniz ülkenin konsolosluğuna gitmenize gerek yok. Planladığınız seyahat tarihinden en az 15 gün en erken de 90 gün önce vize başvurusu yapılabiliyor.

Yüksek sezonda, resmi tatil ve bayram dönemi öncesinde seyahat eden ve vize başvurusu yapan kişi sayısının artması nedeniyle vize başvurusunu bu dönemlerden önce son dakikaya bırakmamak gerekiyor. Birçok ülke vize başvurusunu 5-7 iş günü içerisinde sonuçlandırıyor.

3. Vize ücreti ne kadar?

Vize ücreti başvuru yapılan ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Doğrudan konsolosluklara başvuruların kaldırılması ile birlikte vize başvuru ücretinin yanı sıra aracılık eden kuruma hizmet bedeli ve bazen randevu ücreti ödenmesi de gerekiyor.

Yetişkinlerden alınan Schengen vize ücreti 80 euro, aracı hizmet bedeli ise 20-35 euro arasında değişiyor. Bazı ülkeler 10-15 euro arasında değişen randevu bedeli de talep ediyor.

4. Sorunsuz Schengen vizesi almak için neler yapılmalı?

Uzun süreli Schengen vizesi almak herkesin hayali. Hem her seferinde en baştan evrak toplama derdiyle uğraşmamak hem de vize ve aracılık hizmet bedeli ödememek için sorunsuz bir şekilde uzun vize almak önemli. Bunun için talep edilen evrakları güncel ve eksiksiz hazırlamak, başvuru formunu eksiksiz doldurmak en önemli adım.

Rezervasyon belgelerinin gerçeğe uygun ve ücreti ödenmiş olması da sorunsuz vize alma konusunda katkı sağlıyor. Sorunsuz vize almak için güçlü aile bağlarına sahip olmak, uzun süreli bir işte çalışılıyor olmak, gayrimenkul, araç ve maddi birikime sahip olmak, düzenli maddi gelir gibi faktörler konsolosluk gözünde güven sağlıyor.

5. Çalışmayanlar nasıl sorunsuz Schengen vizesi alır?

Schengen vizesi almak için illa çalışıyor olmanız gerekmez. Çalışmıyor, düzenli bir işiniz yok ya da emekliyseniz de Schengen vizesi alabilirsiniz. Çalışmayanların vize başvurusu sırasında giderlerini karşılayacak bir sponsora ihtiyacı var. Sponsor birinci dereceden aile bireyleri ya da aile bireyi yoksa masraflarınızı karşılayacak biri anlamına geliyor.

Sponsordan istenen belgelerin eksiksiz ve tam sunulması vize almanızı kolaylaştırıyor. Genç işsizler ve normale aykırı bir maddi varlığı olanlar vize için risk grubunda.

Schengen-Vizesi-Sartlari

6. Öğrenciler nasıl sorunsuz Schengen vizesi alır?

Öğrenciler, kolaylıkla vize alabilen grupta. Okuldan öğrenci olduğunuza dair belge, aile ya da sponsor belgelerini de ekleyerek Schengen vizesi başvurusu yapabilir, seyahatin ardından Türkiye‘ye döneceğinizi ispat edebildiğiniz ölçüde vizenizi alabilirsiniz.

Örneğin anneniz kurumsal bir firmada sorumlu müdür ve baba esnaflıkla meşgulse, annenizin evraklarını elçiliğe iletmenizde fayda var. Zira elçilikler iş evrakı konusunda, ilk başta firmanın markasına, sonrasında da size referans olan ebeveynin oradaki üst düzey görevini kaç yıl istikrarla sürdürdüğüne bakıyor.

7. 18 yaşından küçükler nasıl sorunsuz Schengen vizesi alır?

Okulunuz bitmiş ama çalışmıyorsunuz, bu durum Schengen vizesi için riskli bir profil. Eğer ailenizle seyahat edecekseniz işiniz bir nebze kolay. Ancak aileniz olmadan seyahat edecekseniz, yine ailenizin evraklarını eksiksiz olarak elçiliğe iletmeniz şart.

18 yaşından küçükseniz, yalnız veya aileniz yanınızda olmadan seyahat edecekseniz, aileden mutlaka muvafakatname isteniyor. Bu uygulama sadece anne-çocuk veya baba-çocuk seyahat ederken de geçerli. Sizinle birlikte seyahat etmeyen ebeveynin imzası ile muvafakatnamesinin iletilmesi vize almanızı kolaylaştırıyor.

8. Konsolosluk görüşmesi nasıl yapılır?

Özellikle ilk Schengen vizesi başvurusu yapıyorsanız, nadiren bazı konsolosluklar sizinle mülakat yapmak isteyebiliyor. Varsa tur programınızın, otel ve uçak bileti rezervasyonunuzun fotokopisini hazırlayıp kayıt formunuzla birlikte belirtilen randevu saatinden 10 dakika önce konsoloslukta olun.

Mülakat esnasında, sorulanlara net ifadelerle, tereddütsüz yanıt verin. Mülakata girmek, kendinizi ifade etmeniz bakımından büyük bir artı. Düşündüğünüzden uzun süreli vize alma ihtimaliniz de var. Elçiliğe çağrıldığınızda, strese girmenize hiç gerek yok.

9. Schengen vizesini alınca ne yapılır?

Schengen vizenizi alır almaz ilk yapmanız gereken şey vize geçerlilik tarihlerini kontrol etmek. Vizenin çok girişli yani ‘multiple’ veya tek girişli ‘single’ olup olmadığına bakın. Eğer vize multiple yani çok girişli ise, o ülkelere giriş-çıkış yapıp, vize geçerlilik süresi boyunca birkaç defa girebilirsiniz.

Vizeniz single yani tek girişli ise ve ilk girişten sonra çıkarsanız, vize süreniz 1 yıllık bile olsa, vize o tarihten itibaren geçerliliğini kaybeder.

Schengen ülkeleri arasındaki geçişler tek girişli vizeyi sona erdirmez. Ancak Schengen dışı bir ülkeye ve Türkiye’ye dönüş, tek girişli vizenin kullanımını sonlandırır. Vize süreniz, örneğin 6 aylık süre içinde 30 gün konaklama gözüküyor ise ve vizeniz çok girişli ise, birkaç ülkeye girip çıktıysanız, her seferinde günlerinizi doldurup doldurmadığınızı öncelikle kendiniz kontrol edin.

Schengen-Sartlar
2008 yılında aldığım 2 girişli, 30 gün geçerliliği olan Yunanistan Schengen vizesi

10. Vizenize sakın dokunmayın

Vizenizin kenarı kalkmış, imzası silik, damgası belirsiz olabilir veya yamuk yapıştırılmış olabilir. Her ne olursa olsun hiçbir şekilde yapıştırmaya, düzeltmeye, imzaya müdahale etmeye çalışmayın. Bu davranışınız anlaşılırsa başınıza beklemediğiniz sürprizler gelebilir. Bu konuda bir rahatsızlık duyarsanız vizeyi aldığınız konsolosluğa giderek, zaman geçmeden düzeltilmesi için başvurabilirsiniz.

Bonus: Vize reddinde ne yapmalı?

Schengen vizesi başvurularının bir kısmı farklı sebepler gösterilerek reddedilebiliyor. Vize reddine 15 gün içerisinde itiraz edilebiliyor. Haklı gerekçelerle itirazlar olumlu sonuçlanabiliyor. Ancak itiraz etmek, vize reddini kesin olarak ortadan kaldıracak diye bir sonuç olmayabiliyor. Almayı planladığınız vize ile önceden ödemesini yaptığınız turun bedeli isteyebilirsiniz. 

Vize reddi için tur bedelini iade eden, tam kapsamlı seyahat sigortalarından yaptırdığınızda paranız yanmış olmaz. Sigortanın geçerli olması için ise seyahatinizden en az 7 işgünü önce vizeye başvurmuş olmanız şartı gerekiyor. Her seyahat sigortası vize teminatı içermiyor. Bu nedenle sigortanızı yaptırırken bu koşulu kapsadığını mutlaka teyit edin.

Schengen vizesi şartlarını yerine getirenlerin başvuruları çok büyük bir aksilik olmadığı sürece olumlu sonuçlanıyor. Strese girmeden, yalnızca istenilen evrakları toplayarak sorunsuz bir şekilde Schengen vizesini alabilirsiniz.

  1. 34 yasindayim 8yil boyunca eski esten sidet gordum siginma evlerinde kaldim suan ciktim turkiyede 3cocugumla gecinemiyorum nafaka vermiyor yurtdisini kacis yolu olarak görüyorum cocuklarim kucuk egitm olarak eksik babadan psikolojik siddet hala görüyorlar ailem destek vermiyor gitmek istiyorum konsolos olarak yardim istiyorum hersey resmi evraklar var lutfen kadin sığınma olarak alin kadin olarak anne olarak yasamadim artik kadin haklarimi istiyorum lutfen yardimci olurmusunuz

  2. Hocam ard arda 2 kdefa vize reddi yedim ama diğer başvurularımda tapu ve ruhsat göstermemiştim yani benim hatam aceba tapu ve ruhsat ekleyerek yeni bir başvuru yaparsam daha önce yediğim redlerin etkisi olurmu? Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Önceden red almanız yeni vize başvurusunda sorulan ve dikkat edilen adımlardan biri ancak vize başvurunuzu eksik belge olmaksızın, ülkeye geri döneceğinize inandıracak şekilde yaparsanız önceden red almış olsanız bile vize alabilirsiniz. Maddi durum belgeleri ve kişisel dilekçe çok önemli.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like