Türkiye’de Varlığı Pek Bilinmeyen 25 Şahane Yer

Nemrut-Golu-Bitlis

Farklı medeniyetlerin binlerce yıllık izlerini taşıyan Anadolu topraklarında nehirlerin suladığı uçsuz bucaksız ovalar, volkanik dağların oluşturduğu eşi benzeri olmayan oluşumlar, binlerce yıllık tarihi mirasla süslenmiş yerler, nefis plajlar ve koylar, ormanlarla giyinmiş dağlar ve tepeler bir arada.

Türkiye‘nin popüler turistik destinasyonları her yıl yüzbinlerce kişi ziyaret ederken, henüz geniş kitleler tarafından farkına varılmayan etkileyici yerler keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye’de varlığı pek bilinmeyen, tüketim kültürüne yenik düşmeyen ilginç yerler, alternatif rota arayışında olanlar için kaçırılmaması gereken fırsatlar sunuyor.

Türkiye’de Az Bilinen İlginç Yerler

Mezovit, Rize

Mezovit-Yaylasi-Rize

Doğa yürüyüşü yapmayı sevenler ve dağcılıkla uğraşanlar için oldukça cazip bir bölge olan Mezovit, Ayder Yaylası çevresinde bulunuyor. Rize ve Artvin sınırı arasındaki Mezovit, küçük akarsuları ve muhteşem doğasıyla şehir yaşamından uzaklaşmak için bire bir.

Son yıllarda giderek tanınan bir destinasyona dönüşen Mezovit, ağırlıklı olarak hobi ve dağcılık grupları ile küçük gruplarla seyahat eden doğa severleri ağırlıyor.

Taşkale, Karaman

Taskale-Karaman

Karaman’a 21 km uzaklıktaki Taşkale, elle oyulmuş hücre şeklindeki meskenlerden oluşan Manazan Mağaraları ve killi kireç taşından yapılan tahıl ambarlarının yanı sıra sarkıt, dikit ve traverten havuzlarının yer aldığı İncesu Mağarası’yla eşsiz güzellikte bir coğrafya.

Kapadokya benzeri bir görsel dokuya sahip olan Taşkale, potansiyelini henüz geniş kitlelerle buluşturmayı başaramayan yerler arasında bulunuyor.

Aizanoi Antik Kenti, Kütahya

Aizanoi-Antik-Kenti

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde yer alan ve Zeus Tapınağı’na da ev sahipliği yapan Aizanoi Antik Kenti, Roma döneminde 80 bin kişinin yaşadığı bir yerdi. Roma Dönemi’nde tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi sayesinde zenginleşmiş ve ünü bölge sınırlarını aşmış. MS 157’de kalma sapasağlam bir taş köprüsü bile var. Antik kent, Frig Vadisi turlarının da gözdesi.

İsimsiz Göl, Rize

Isimsiz-Gol-Rize

Kış aylarında buzla kaplanarak bembeyaz bir örtünün arkasına gizlenen Rize İsimsiz Göl, bahar ve yaz aylarında ise turkuaz renkli göl suları ile etkileyici bir görünüme kavuşuyor. Göle ulaşım için Ayder Yaylası çevresindeki Yukarı Kavrun yolunda bulunan patikalar kullanılıyor.

Işıklı Gölü, Denizli

Isikli-Gol-Denizli

Denizli’ye 95 km mesafede yer alan Çivril ilçesinde, tatlı su balığı yetiştiriciliği yapılan küçük bir göl olan Işıklı Gölü, renkli kayıkların eşlik ettiği ilginç görünümü ve doğallığı ile huzur bulmak isteyenlerin tercih edeceği bir bölge.

Kaya Resimleri, Bafa Gölü 

Kaya-Resimleri-Bafa

Bafa Gölü ve Beşparmak Dağları çevresindeki kayalar üzerinde bulunan 8 bin yıllık kaya resimlerinde, çift ve grup halindeki insan figürleri yer alıyor. Bu figürlerin bereket, ilkbahar kutlamaları ya da düğün gibi ritüel ve törenleri yansıttığı belirtiliyor. Bafa Kaya Resimleri, Muğla ile Aydın arasında konumlanıyor.

Bölgeye ulaşım için İzmir-Bodrum güzergahını kullanmak gerekiyor. Söke ve Akköy’ü geçtikten sonra Bafa Gölü’nün batısına ulaşılıyor.

Damlataş Mağarası, Antalya

Damltasa-Magarasi-Antalya

Dünyaca ünlü Damlataş Mağarası Antalya’nın Alanya ilçesinde. Astım hastalarına iyi gelen havası ile tanınan mağara, Alanya gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Mağara taş temin etmek için yapılan çalışmalar sırasında tesadüfen bulunmuş.

Baltalı Gölü, Uşak

Baltali-Golu-Usak

Çevresi yemyeşil ormanlarla kaplı yapay bir göl olan Baltalı Gölü, Uşak’ın Banaz ilçesinde bulunuyor. Tertemiz havası ve sakin görünümüyle dinlendirici bir etkisi olan Baltalı Gölü, piknik ve kamp meraklıları için de oldukça uygun bir atmosfere sahip.

Boztepe, Ordu

Boztepe-Manzarasi-Ordu

Karadeniz’in en güzel sahil şeridine sahip şehirlerden Ordu‘nun kuşbakışı manzarasını deneyimlemek için Boztepe‘ye çıkmak gerekiyor. Teleferikle çıkılan Boztepe’den yeşil ile mavinin birleştiği Ordu’yu seyre doyum olmuyor. Boztepe’de bulunan sosyal tesislerde yeme-içme alternatifleri mevcut.

Gökçeada, Çanakkale

Gokceada-Canakkale

Çanakkale’nin en bakir bölgelerinden Gökçeada tarihi Rum köyleri, üzüm bağları, gün batımı manzarası ve bozulmamış yapısıyla sakin bir yer arayanlar için Türkiye’nin en güzel rotalarından. Özellikle kış döneminde dinginleşen adada çok sayıda butik pansiyon bulunuyor.

Eshab-ı Kehf Mağarası, Mersin

Eshab-i-Keyf-Magarasi-Tarsus

Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunan Eshab-Kehf Mağarası, hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar tarafından kutsal kabul ediliyor. Yedi Uyurlar olarak bilinen hikayeye sahip olan Ashab-ı Kehf’in Türkiye’nin birkaç noktasında daha olduğu yönünde iddialar var. Medeniyetlerin buluştuğu kadim ilçe Tarsus farklı inanç toplulukları için çok sayıda kutsal mekana ev sahipliği yapıyor.

Karçukuru Yaylası, Antalya

Karcukuru-Yaylasi-Antalya

Antalya Beydağları’nın 1750 metre yukarısında bulunan Karçukuru Yaylası‘nda bahar mevsiminde çevreyi saran rengarenk çiçekler, kış aylarında ise yerini bembeyaz kara teslim ediyor. Karçukuru, şahane manzaralar sunan doğasıyla cennetten bir köşeyi andırıyor.

Büğrüm Köprü, Antalya

Bugrum-Kopru-Antalya

Antalya Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırlarında yer alan Büğrüm Köprü, Roma İmparatorluğu zamanından bu yana ayakta kalmayı başarmış bir yapı. Selçuklu, Bizans ve Osmanlı döneminden de izler taşıyan köprü, zamanda yolculuk için hoş bir durak.

Kalem Adası, Dikili, İzmir

Kalem-Adasi-Dikili

Günümüzde tamamı özel bir mülk haline gelen Kalem Adası, Ege Bölgesi’nin en güzel tatil bölgelerinden biri. Huzurlu, stres ve kalabalıktan uzak bir tatil için kendinizi adanın turkuaz renkli sularına ve bakir doğasına bırakın. Adaya ulaşım için Bademli köyünden kalkan tekneler kullanılıyor. Konaklama ise Kalem Adası Oliviera Resort’ta yapılıyor.

Clandras Köprüsü, Uşak

Clandras-Koprusu-Usak

Bundan yaklaşık 2 bin 500 yıl önce Frigyalılar zamanında Uşak’ın Karahallı ilçesine inşa edilen Clandras Köprüsü, yıllar içerisinde yapılan hatalı restorasyon çalışmaları nedeniyle orijinal görünümünden uzaklaşmış. Her türlü olumsuzluğa rağmen köprü Uşak bölgesine gelenlerin uğradığı tarihi yapılardan.

Blaundus Antik Kenti, Uşak

Blaundus-Antik-Kenti-Usak

Büyük İskender tarafından kurulan ve mimari görünümü nedeniyle İngiltere’deki ünlü Stonehenge taşlarına benzetilen Blaundus Antik Kenti, günümüzde birinci derece sit alanı ilan edilen etkileyici ve görkemli bir alan. Uşak merkeze 40 km uzaklıktaki antik kent, Ulubey ilçesindeki Sülümenli köyünde.

Arcadia Bağları, Kırklareli

Arcadia-Baglari

Kırklareli bölgesinde kurulan Arcadia Bağları, Türkiye’de Sauvignon Gris ve Pinot Gris cinsi üzümleri yetiştiren tek bağ. Hamitabat ve Çeşmekolu Köyleri arasında yer alan bu etkileyici bağda, Sauvignon Blanc, Narince, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot ve Öküzgözü ve Papaskarası cinsi üzümler de yetiştiriliyor.

Karataş Gölü, Karamanlı, Burdur

Karatas-Golu-Burdur

En derin noktası 2 metreyi geçmeyen küçük ama sevimli bir tatlı su gölü olan Karataş Gölü, 1985 yılında yaban hayatı koruma alanı ilan edilmiş. Gölün çevresinde büyüleyici bir görünüm oluşturan sazlıklarda 120’den fazla kuş türü yaşıyor.

Palamutbükü, Datça, Muğla

Palamutbuku-Datca

Datça ilçe merkezine 25 kilometre mesafede bulunan Palamutbükü, masmavi denizi, badem ağaçları ve sessizliği ile tanınıyor. Sit alanı ilan edilen bölge köy yaşamı, deniz ve doğa severler için uygun bir rota. Yaz aylarında bile çok kalabalık değil.

Mençuna Şelalesi, Artvin

Mencuna-Selalesi-Artvin

Artvin’in Arhavi ilçe merkezine 15 kilometre mesafedeki Mençuna Şelalesi, Türkiye’nin saklı cenneti olarak ifade edilen Kamilet Vadisi içerisinde yer alıyor. Belli bir noktadan sonra araba girmediği için 15-20 dakika yürüyerek ulaşılabilen Mençuna, güzelliği ile cezbediyor.

Bilgelik Vadisi, Antalya

Bilgelik-Vadisi-Antalya

Yüksekliği 600 metreyi bulan kayalarla çevrili olan Bilgelik Vadisi, turkuaz renkli sularıyla kanyonu süsleyen Köprüçay Nehri ile unutulmaz bir manzaraya sahip. Vadiye ulaşım için araç yolu bulunmadığı için orman içerisinde bulunan patika yolları kullanmak gerekiyor.

Nemrut Krater Gölü, Tatvan, Bitlis

Nemrut-Golu-Bitlis

Büyükİskender tarafından keşfedildiği düşünülen ve bu nedenle ‘Büyük İskender’in Cenneti’ adıyla da bilinen Nemrut Krater Gölü, Nemrut Dağı’nın zirvesinde yer alıyor. 13 kilometrekare büyüklüğündeki göl, dünyanın ikinci Türkiye’nin ise en büyük krater gölü.

Kula Peri Bacaları, Manisa

Kula-Peribacalari-Manisa

İzmir-Ankara karayolunun 156. kilometresinde, Kula ilçe merkezine 16 km uzaklıktaki Burgaz köyü civarında bulunan Kula Peribacaları, Kapodakya’ya rakip olmaya hazırlanıyor. Bölge halk arasında ‘Kuladokya’ olarak da anılıyor. Kuladokya’da doğanın yer yüzündeki etkisini gördükten sonra Kula ilçe merkezindeki tarihi Kula evlerini de görüp Kula’nın dokusunu keşfedebilirsiniz.

Yüzen Adalar, Bingöl

Yuzenada-Solhan-Bingol

Bingöl-Solhan karayolu üzerinde, Aksakal Göl Mezrasında yer alan Yüzenadalar, göl üzerinde birbirinden birbirinden bağımsız olarak hareket eden üç adacıktan oluşuyor. Yaklaşık 50 metre derinliğe sahip göl üzerindeki 3 adacık sürekli olarak yer değiştiriyor.

Salda Gölü, Yeşilova, Burdur

Salda-Golu-Burdur

Turkuaz mavisi suları, beyaz kumsalıyla Türkiye’nin Maldivleri benzetmesi yapılan Salda Gölü, aynı zamanda dünyada Mars’taki magnezyum yüklü beyaz kaya parçalarının benzerlerinin yer aldığı iki bölgeden biri. 1. derece sit alanı olan Salda Gölü’ndeki suyun, cilt hastalıklarına iyi geldiği de söyleniyor.

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle bir anda ülkemizin en popüler turizm merkezlerinden birine dönüşen Salda Gölü, özellikle kamp yapmaktan hoşlanan genç seyahat severlerin rotasında.

  1. Pınar Demir says:

    Merhaba;
    Burası tarsus Taşkuyu mağarasıdır, Eshab-Kehf Mağarası değildir. Eshab-Kehf Mağarası yakınındadır.

  2. Pınar Demir says:

    Merhaba; burası Tarsus Taşkuyu mağarası. Eshab-ı keyf mağarasının yakınındadır ama Eshab-ı keyf mağarası değildir.

  3. 25 ayrı mekan içerisinde Hatay’dan bir fotoğraf bile görememek… Sanırım saklı cennet tabirinin karşılığını veriyor.

      1. Hayatimda duydugum en sacma savunma, sirf biz yanlis yapmadik arkadas tezini savunmak amacli yazilmis. İzmir – Antalya turistik degil Hatay turistik oyle mi? Ötede bayilin sayin moderatorler.

        1. Öncelikle içerik tipine dikkat edin. İçerikte şehirlere yer verilmiyor, gezilecek veya görülecek yerlere yer verilmiş. Listeyi binlere çıkarmak mümkün, ama konu içerikse her şeyi yerleştiremezsiniz. Neden şurası da listede yok, burasını koymamısanız bu liste doğru değil denmesi mantıksız. Okuyun bilgilenin, öenriniz varsa bir de şuralar var diye katkı sağlayın, yol gösterin. Suçlamalar gereksiz enerji kaybı.

  4. Büyük deniz gölü, gayet de isimli, büyük Kaçkar Dağıyla ergör buzulu arasında bulunur. Dünyaca da ünlüdür.

  5. Namık Kara says:

    Merhaba. Yazılarını vakit buldukça okuyorum. Daha önce karşılaşmadım fakat Ordu ilinin Perşembe ilçesine bağlı Yason Burnu yarımadasını da yazılarınıza eklemenizde fayda olabilir. Tarihi zenginliğinin yanı sıra müthiş bir atmosfere sahip. Mitoloji tarihinde altın post efsanesinin geçtiği kilise de yarımada da bulunmakta. Saygılarımla.

      1. Yason burnu ve pelitdini çay bahçesi var aynı zamanda perşembe ilçesinde belicesu diye bilinen bir plaj var buralar kesinlikle görülmeli. Perşembe yaylasına çıkarken göl var bence o da bir harika.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like