Zamana direnen evleri, yeşillikler içindeki sokakları, meyve ağaçları, sıcakkanlı insanları ile Nif Dağı eteklerine yaslanan Kavaklıdere, İzmir’e sadece 20 dakika uzaklıkta.
Hızlı şehirleşme ile birlikte nefes almakta dahi zorlandığımız büyükşehirlerden, bulduğumuz her fırsatta kaçar olduk. Bazen bir pazar kahvaltısı, bazen bir haftasonu tatili, bazense birleştirilmiş tatil günleri, daha bozulmamış yerlere gitmenin bahanesine dönüştü.
Kemalpaşa’ya 15, Bornova’ya ise 9 km mesafede bulunan Kavaklıdere Köyü, henüz İzmirlilerin keşfetmediği yerler arasında bulunuyor. Bütünşehir Yasası ile birlikte 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nin ardından Bornova’ya bağlı bir mahalleye dönüştürülen Kavaklıdere’de yaklaşık 2 bin 500 kişi yaşıyor.
Şehir merkezine bu kadar yakın olup da bu kadar tanınmamanın sebebini Kavaklıdere’de yaşayanlar da bilmiyor. Plastik sektöründeki bir firma ile baharat ve orman ürünleri üretimi yapan bir fabrikanın bulunduğu Kavaklıdere Mahallesi’nde yaşayan nüfus, başta Kemalpaşa olmak üzere çevredeki ilçelerde çalışıyor.
Kavaklıdere’de Kavak Ağacı Yok
Nif Dağı eteklerine yaslanan Kavaklıdere sokaklarında köye ismini veren kavak ağaçlarını ararken yanlış yolda olduğumuzu anlıyoruz. Köyün isminin kaynağı, dağ eteklerinden inen ve köyün tam ortasından geçen dere yatağı boyunca uzanan çınar ağaçlarıymış meğer. Köyde yaşayanlar çınara kavak deyince köyün adı da Kavaklıdere olarak kalmış.
Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen insanların bir arada, uyum içerisinde yaşadığı köyün meydanında birkaç kahvehane, fırın, muhtarlık, market ve manav bulunuyor. Dağ eteğinde kurulan bir yer olduğundan, tüm evler engebeli araziye serpilmiş.
Dere yatağının yanındaki Kavaklıdere Caddesi, köyün en hareketli caddesi aynı zamanda. Köy meydanından yukarıya, Nif Dağı’na doğru devam eden cadde, eğim üzerinde bulunuyor.
Nar, şeftali, kiraz, elma, armut gibi meyve ağaçlarının bulunduğu bahçeli köy evleri, son yıllarda yapılan 2-3 katlı kimliksiz yapılarla bir arada görülüyor. Her yerinde tavuk ve horoz seslerinin duyulduğu, doğanın korunduğu Kavaklıdere’de, eski yapılar korunamamış maalesef.
Kavaklıdere’de ne yapılmaz?
Hafta sonu ya da tatil günü denildiğinde birçok kişinin aklına güzel bir serpme kahvaltı geliyor. Şirince, Çiçekliköy gibi birçok ‘köy’, kahvaltı konusunda uzmanlaşırken; bu köylerde tatil günlerinde nefes alacak bir alan dahi kalmıyor oluşu insanı üzüyor.
Şehir stresi ve koşturmacasından kaçmak için değerlendirilecek kısa zamanı trafik ve gürültü olmadan, verimli bir şekilde geçirmek oldukça önemli. Serpme kahvaltı çeşitlerini kesinlikle bulamayacağınız Kavaklıdere Köyü’nde, köy kahvesinin yanındaki fırından sıcak sıcak çıkan poğaça ve boyozu, kahvehaneden alacağınız çayla birleştirerek kendi sofranızı kurabilirsiniz.
Yine, meydanda bulunan ve çevre bahçelerde yetiştirilen ürünleri satan manavdan domates ve biberle kahvaltıyı tamamlamak mümkün.
Kavaklıdere’de ne yapılır?
Köyün ara sokaklarında gerçekleştirilecek kısa bir turun ardından, Nif Dağı eteklerine doğru ilerledikçe Karadeniz coğrafyasını andıran manzaralar ortaya çıkıyor. Meyve ağaçlarının bulunduğu çiftlik evleri ve villalar, büyük çınarların altına saklanmış.
Bir dönem kamuoyunda ismi sıkça tartışılan NATO Radar Üssü’nün de bulunduğu bölge, İzmir’in en çok kullanılan trekking rotalarından biri. Kemalpaşa, Buca, Torbalı ve Bornova ilçelerinin çevrelediği Nif Dağı’nın, Bornova ile Kemalpaşa arasında kalan bölümünde gerçekleştirilen trekking etkinliklerinin ilk durağı Kavaklıdere.
Parkurunun büyük bölümü düz orman yolu olan bölgede, 450 metre yükseklikte Nif Kulübe Kamp Alanı bulunuyor. Araçla gitmenin mümkün olmadığı bu güzergahta bisiklet kullananlara da rastlanıyor.
Temiz hava, bol yeşil ve güzel bir İzmir Körfezi manzarasının görülebildiği trekking parkuru, tam anlamıyla bir kaçış rotası. Daha önceden yürüyüş deneyimi olmayanları da zorlamayan bu parkur, doğayla bütünleşmek isteyenler için bir fırsat. Profesyonel grupların dağı aşarak Kemalpaşa’ya kadar ulaştığı rotada, piknik yapmak da mümkün.
Ayrıca aynı yol üzerinde, Beşkavak Mevkii’nde bulunan Yaşam Vadisi Yenilenme ve Medikal Yoga Terapileri Merkezi, kilo, hastalık ya da yaşlılık kaynaklı sorunları önlemek için günübirlik ya da yatılı olarak hizmet veriyor. Doğayla iç içe, ahşap odalardan oluşan 16 yataklı butik otel, kendini yenilemek isteyenlerin buluştuğu bir yere dönüşmüş.
Yarım günlük bir ziyaretle şehir gürültüsü ve stresinden uzaklaşabileceğiniz Kavaklıdere, İzmir’in en yakınında bulunan kaçış rotalarından biri. Ulaşımın çok rahat olduğu bu köyün bunca yıl saklı bir yer olarak kalmış olması, doğallıktan uzaklaşmamasını da sağlamış. Bu yüzden Kavaklıdere’de tüketim kültürünün izlerine hala rastlanmıyor.
İzmir çevresinde gidilebilecek alternatif yerler arasında bulunan Kavaklıdere Köyü, soluklanmak ve doğayla baş başa kalmak için iyi bir seçenek olabilir.
Kavaklıdere’ye nasıl gidilir?
Bornova’dan Ankara Asfaltı üzerinden Kemalpaşa yönünde ilerlerken, Belkahve Rampası’na tırmanmadan, İzbeton Tesisleri’ni geçer geçmez sağda Kavaklıdere tabelası görülüyor.
Bu kavşak aynı zamanda Pınarbaşı ve Otogar’dan gelen Kemalpaşa Caddesi’nin ankara Asfaltı ile kesiştiği nokta. Kavşaktan sağa döndükten sonra, 1 km kadar ilerleyince Kavaklıdere Köyü’ne ulaşılabiliyor.
Kavaklıdere’ye ESHOT otobüsleri ile ulaşmak da mümkün. Evka-3 Metro İstasyonu’ndan 317 numaralı, İZBAN Kemer Aktarma İstasyonu’ndan ise 117 numaralı otobüs Kavaklıdere’ye gidiyor.
16 yataklı butik otel nerede? Bilgi verir misiniz?
Yaşam Vadisi Yoga Ve Doğal Terapi Merkezi vardı. Sanıyorum geçici olarak kapatıldı.
O kadar duygulandım ki , çocukluğum , gençliğim , anılarım
Bundan 25-30 sene önce görecektiniz bir de Kavaklıdere’yi
Gürül gürül derenin aktığı , Çıtak’ın gazinosunda düğünlerin olduğu
Her yaz tatilini iple çekerdim , anneannemin köy evinde zaman geçirmek için :))
Kavaklidere“den yesilcama tasindigimizda 7 yasindaydim
18 yildir yurtdisindayim
Kavaklidere de yasamayi cok isterdim Sirf ekmek almak icin meydandaki Firina gidiyoruz izine geldigimizde
Ben hala kavaklideredeyim gitmeyi de düşünmüyorum seviyorum burayı dışarıdan geldim buraya yerleştim iyikide gelmişim
Çocukluğumu, Gençliğimi Dolu dolu yaşadağım Hayatımda önemli bir yere sahip olan bu köyü, 20 yıl önce görmeliydiniz. Tam 20 yıl oldu ordan ayrılalı ama ruhum hala oralarda. Eline sağlık kardeşim Untulmuş bu güzelliği hatırlattığın için.
Zaman zaman İzmir e gelirim ama Kavaklıdereye gitmedim ilk İzmir ziyaretimde mutlaka gidecegim. Sakin dogayla iç içe yaşamayı seven biri olarak belki oraya yerleşebilirim.Eşim de ben de emekliyiz umarım aradıgımız huzuru sakinligi orada buluruz. Teşekkürler emeginize saglık.
Çok teşekkürler. Ziyaretinizin ardından yorumunuzu da bekliyorum.
Tüketmeye değil de, doğayı koklamaya gitmek için ideal bir yer anlaşılan.
Ben bu köyün yerlisiyim. (Atadan dededen) Gururla soyluyorum iyi ki Kavaklıdereliyim.
Selamın aleyküm abi izmir kacaklı dere eski askeriye bölgesinde bir takım cinler varmış en azından bn öyle duydum bu konuda bna biraz yardımcı olurmusun
Supersiniz sizi tanimiyorum orda mi yasiyorsunuz bilmiyorum ama harika bir sey yazmissiniz. Elinize saglik. Orasi benim cocuklugum gencligim ve hala da oturdugum ailemin yasadigi yer. Muhtesemsiniz!
Teşekkür ediyorum. İzmir Karşıyaka’da yaşıyorum. : )