Yurt dışında yaşamak isteyenlerin sayısı her geçen yıl daha da artıyor. Avrupa ülkeleri, ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler Türklerin yurt dışında yaşamak istediği ülkelerin başında. İyi eğitimli, iyi derecede yabancı dil konuşan ya da ciddi anlamda geliri olanlara kapılarını açan bu ülkeler verdikleri oturma izni ile vizesiz seyahatin önünü açıyor.
Belirli süreyi geçen oturma izinleri çifte vatandaşlığa dönüşüyor. Parayla vatandaşlık veren ülkeler ve bu ülkelerin istediği koşulları merak edenler için sıraladım.
Parayla Vatandaşlık Veren Ülkeler
1. İngiltere
İngiltere’de yaşamak isteyenlerin ülkeye en az 2 milyon sterlin tutarında sermaye girişi sağlaması gerekiyor. Bu meblağ ile devlet ya da belirli şartları taşıyan özel sektör şirketlerinin tahvillerinin alınıp, 5 yıl süre boyunca yatırımın saklanması ön koşul.
Yatırım tutarı 5 milyon sterlin ise bu süre 3 yıla, 10 milyon sterlin ise 2 yıla iniyor. Tüm bu geçen sürenin ardından İngiltere’de kalıcı oturma izni alınıyor. 1 yıllık ek süreyi geçirenler vatandaşlığa başvurabiliyor.
2. Malta
Malta parayla vatandaşlık vermeye başlayan en yeni ülkeler arasında. 350 bin euro tutarında devlet tahvili alıp, parasını bu tahvilde 5 yıl boyunca tutanlar geçen sürenin ardından parasını geri alabiliyor.
Kredi reytingi en yüksek ülkeler arasında olan Malta’da parasını 5 yıl boyunca saklayanlara oturma izni veriliyor. Bunun dışında 650 bin euroluk hibe de kapıları ardına kadar açıyor.
3. Güney Kıbrıs
Türkiye’nin güney komşusu Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Avrupa kapılarını açan bir başka ülke. Türkiye ile diplomatik bir ilişkisi olmayan ülke uluslararası hukukta Kıbrıs adasının tamamını temsil ediyor. 2 milyon euro tutarında gayrimenkul alımıyla ülkede oturma izni hakkı doğuyor.
Oturma izni ile Avrupa’daki ülkeler arasında serbest dolaşım hakkı kazanılıyor. Ancak Türkiye ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (Kıbrıs Cumhuriyeti) arasında diplomatik ilişki olmaması nedeniyle Türk vatandaşlarının bu ülkeden parayla vatandaşlık alması mümkün değil.
4. Macaristan
Macaristan yatırımcı programı 2013 yılından beri yürürlükte. Başvuru sahibi herhangi bir gayrimenkul almadan kalıcı oturum izni alabiliyor. 300 bin euro tutarında bir yatırımla Türkiye’den hiç ayrılmadan süreç başlatılabiliyor.
İstihdam sağlama zorunluluğu da yok. Sürecin sonunda oturum izni alınıyor. Macaristan, Avrupa’da Türklere karşı en ılımlı ülkelerden. Macaristan’da binlerce Türk vatandaşı okuyor, çalışıyor, ikamet ediyor.
5. Kanada
Kanada nitelikli göçmenlik programı en çok bilinen ve en çok başvuru yapılan seçenek. İş tecrübesi, eğitim, yaş, yabancı dil düzeyi gibi farklı kriterler üzerinden değerlendirme yapılıyor.
2015 yılında hayata geçirilen Express Entry sistemi ile bu koşullar biraz daha ağırlaştı. Artık iş teklifi almayan birinin bu süreçlere başvuru yapma şansı kalmadı.
6. Yunanistan
Ege’yi paylaştığımız komşumuz Yunanistan, ekonomik krizin ardından parayla vatandaşlık uygulamasını başlatan ülkeler arasında. Yunanistan’da 250 bin euroluk gayrimenkul almak ya da 4 kişilik bir aile için 300 bin euro hibe yapmak vatandaşlık ve oturma iznini sağlıyor.
7. Dominika
Pasaport işlemlerinin 5-14 hafta arasında sürdüğü Dominika dünyada görece en ucuza vatandaşlık alınabilen ülkeler arasında. 100 bin dolar ödeyerek Dominik pasaportuna sahip olmak mümkün.
Aralarında İsviçre’nin de olduğu 50 ülkeye vizesiz seyahat imkanı sağlayan bu ülke son dönemde bir hayli popüler.
8. St Kitts ve Nevis
Karayipler’de bulunan, İngiltere’den 1983 yılında bağımsızlığına kavuşan St Kitts ve Nevis’te, Şeker Endüstrisi Çeşitlendirme Vakfı’na 250 bin dolar bağışta bulunanlara vatandaşlık veriliyor. Bu vakfın amacı, hükümetin ana endüstri dalı olan şeker dışındaki sektörlere yönelmesine yardım etmek. İkinci bir seçenek de ülkede en az 400 bin dolar değerinde bir taşınmaz almak.
9. Antigua ve Barbuda
Karayipler’de bulunan bir başka ada ülkesi Antigua ve Barbuda’da 2013 yılından beri yürürlükte olan programla 400 bin dolarlık emlak ya da 200 bin dolarlık bağış karşılığında vatandaşlık alınabiliyor.
10. Avustralya
Avustralya’da 4,7 milyon dolarlık yatırımla yatırımcı vizesi alan ülkeye yerleşebiliyor. Ayrıca eğitimli ve iyi yabancı dil bilenler her yıl açıklanan göçmen programına başvurarak ülkede oturma ve çalışma izni alabiliyor. 5 yıllık sürenin ardından belirli koşullarını sağlayanlar için vatandaşlık imkanı var.
11. İspanya
Değeri 160 bin euroyu aşan gayrimenkul alanlar İspanya’da oturma izni ve AB içinde serbest seyahat ve çalışma imkanına kavuşuyor.
12. Portekiz
Portekiz’de oturma izni alabilmek için 500 bin euroluk gayrimenkul satın almak, vatandaşlık için ise 1 milyon euro tutarında yatırım yapmak gerekiyor.
13. Letonya
Letonya’da vatandaşlık alabilmek için kırsal alandan 71 bin 500 euro tutarında ya da büyük şehirlerden 143 bin euro değerinde gayrimenkul satın alınması şartı var.
14. Karadağ
Avrupa’nın en genç ülkelerinden Karadağ, vatandaşlık için 500 bin euro değerinde yatırım talep ediyor.
15. İrlanda
İrlanda’da 500 bin euro ve üzeri tutarda yatırım yapan işadamları hükümetin belirlediği tarihte vatandaşlık alabiliyor.
Daha çok işadamlarının tercih ettiği yurt dışına yatırımla vatandaşlık alma sürecini, nitelikli eğitim sahibi, iyi derecede yabancı dil bilen genç kuşak da takip ediyor. Daha iyi bir yaşam umudu, vizesiz seyahat olanakları kişileri yurt dışına yönelten sebepler arasında.
Biraz fazla para sanki 🙂