53 yıllık okul: Ege Telgraf

Türkiye’nin 49 yıl boyunca yayımlanan tek akşam gazetesi olan Ege Telgraf 2008 yılından bu yana gündüzleri bayiler aracılığıyla okuyucularına ulaşıyor. 1960 yılından bu yana yayın hayatını sürdüren gazete bugünlerde genç ve dinamik kadrosuyla “habercilik” başarılarına imza atıyor.

Türkiye’de zaman zaman akşam gazetesi olarak çıkartılmış Musavat, Halkın Sesi, Köylü gazetelerinden sonra Cumhuriyet döneminde İzmir’de çıkartılan ilk akşam gazetesi olan Ege Telgraf daha çok aktüel haberleri ve ertesi gün yerel gazetelerde manşet olacak haberleri yayınlamasıyla okuyucuların dikkatini çekti. Sınırlı bir tirajı olsa da düzenli yayın hayatından taviz vermeyen Ege Telgraf zaman zaman değişen gündem ve milli piyango çekilişlerinin olduğu günlerde kırılması zor satış rekorlarına da ulaşmayı başarmıştır.

Kuruluş dönemi

10 Ağustos 1960’da bir akşam gazetesi olarak çıkartılmaya karar verilen Ege Telgraf’ın çıkartılan ilk ve diğer sayılarının hazırlanmasında Lütfü Aksungur, Nedim Çapman, Cezmi Zallak, Cahit Gökçek, Aslan Tufan Yazman, Cevat Ziya Maruflu, Kazım Yenice, Nejat Yada, Haluk Narbay ve Hasan Soysal gibi gazeteciler yardımcı oldular. Ancak Ege Telgraf’ın esas lokomotifi her zaman Sezer Doğan oldu. Nedim Çapman’ın başyazar olduğu gazete 20 Ağustos 1960’da çıkarttığı Fuar özel sayısıyla büyük sükse topladı.  Kısa bir süre Safa Poyraz’ın Vali ve Belediye Başkanı olduğu İzmir’de Vali ve Belediye Başkanlığına atanmış Burhanettin Uluç’la yaptığı röportajın özel olarak yayınlandığı 16 bin adet basılan özel sayısı fuar kapılarında birkaç saat içinde tükendi.

Ege Telgraf bir başka deyişle fuar kapısında satılan ilk gazete olma unvanını da taşımaktadır. Diğer Ege gazeteleri de Ege Telgraf’ın bu satış biçiminden etkilenip erken baskılarını fuara taşımışlardır.

Aranılan gazete

Nedim Çapman’ın başyazarlığı ve başarılı gazetecilik tekniğiyle gerçekleştirilen başlık ve mizanpajlar, Süha Tekil’le Gürbüz Kipkurt’un yöneticilikteki maharetleri ve buldukları özel reklamlar ile herkesin “akşamcı” dediği Ege Telgraf aranılan bir gazeteye dönüştü.  Yönetim merkezini Pasaport Vapur İskelesi’nin karşısındaki iki katlı bir binaya taşıyan gazete sahipleri Ege Telgraf2ın girişinde bulunan ve zor günler geçiren Martı Dönercisi’ni de satın alarak İzmir’in en ünlü döner mekanlarından biri haline getirdiler. Ege Telgraf’ın günlük finansörü iyi yönetilen ve çalıştırılan Martı Dönercisi oldu.

Flaş haberler

20 Haziran 1964 yılında dönemin İzmir Valisi Enver Saatçıgil yeni görev yeri olan Samsun’a gittiğinde Samsun’da İzmir’deki Kültürpark’a benzeyen bir yapı oluşturacağını ilk kez Ege Telgraf’a açıkladı. Samsun Fuarı’nın kurulacağı haberi Anadolu ajansı da dahil olmak üzere birçok gazete ve radyo Ege Telgraf’ı kaynak göstererek yayınladı.

Yaptığı haberlerle ve haberlere atılan başlıklarla İzmir’de ilk akla gelen gazetelerin başında gelen Ege Telgraf yıllar içinde teknolojik imkanların artması ve değişen gazetecilik anlayışı ile birlikte okuyucu sayılarının günden güne azalmasına paralel olarak diğer tüm gazeteler gibi o eski parlak günlerinden uzaklaştı. 90’lı yıllarda artan ekonomik sorunlar ve hissedarlarının hisselerini satmasına rağmen tarafsız yayıncılık ve başarılı haberciliğinden taviz vermeyen Ege Telgraf istikrar ve itibarını Sezer Doğan’ın omuzlarında taşıyordu.

Sezer Doğan’ı uğurladık

2004 yılına gelindiğinde Türkiye’nin en eski ve akşamları çıkan tek gazetesi olan Ege Telgraf’ın Genel Yayın Yönetmeni Sezer Doğan’ın kalp krizi nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesi Ege Telgraf için hızlı ve inançlı kararların alınmasını gerekti. Merhum Sezer Doğan’ın Eşi Nurten Doğan ile kızı Aylin Suphandağlı’nın devraldığı gazete önce mevcut yapısını koruyarak çizgisinden taviz vermeden devraldığı mirasa uygun yayın yapmaya başladı.

Gençleşen kadro

Gelişen ve her gün değişen gazetecilik anlayışına uygun olarak 2008 yılında akşam gazetesi formatından değişerek geçtiği gündüz formatıyla İzmir ve bölge gazete bayilerinde okuyucularına her gün aralıksız ulaşan Ege Telgraf 2011 yılında yaşadığı kadro yenilenmesi ile tüm kentin dikkatini çekmeyi başardı. İletişim fakültesi mezunu, genç kadrosuyla heyecanlı bir habercilik anlayışıyla kısa sürede bir kez daha farkını ortaya koyan gazete birçok televizyon programında, internet sitesinde ve İzmir kamuoyunda tartışılan haberleri yapmayı sürdürüyor.

Sosyal projeler

Düzenli olarak bir araya gelen gazete çalışanları makam ve hiyerarşi farkı gözetmeden herkesin fikirlerini özgürce aktarabildiği bir ortamda yeniliklere açık bir anlayışla farklı projelere imza atıyor. Gazete çalışanlarının Ege Üniversitesi Organ Nakil Merkezi ile işbirliği halinde gerçekleştirdiği organ bağış kampanyası gazete çalışanlarının bağışından sonra dalga dalga yayıldı.

Gazetenin 52.yılında İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ile işbirliği halinde gerçekleştirilen Buca Kırıklar Ege Telgraf Gazetesi Çalışanları Koruluğu ile 10 bine yakın fidan toprakla buluşturuldu. Bu korulukta İzmir’de faaliyet gösteren tüm basın kuruluşları ile 52 yıllık geçmişinde Ege Telgraf’ta çalışan tüm isimler adına fidanlar toprakla buluştu.

Ege Telgraf bugün İzmir’in tamamında birçok kurumda temsil ediliyor, birçok farklı etkinlikte kendinden söz ettirilmeyi başarıyor. Genç, dinamik, öğrenmeye istekli ve her leyden öte okul anlayışına sahip olan yapısından taviz vermeden gençleri güdüleyen simge çalışanlarıyla ses getiriyor.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like