Ailesinin seyahat tutkusu nedeniyle küçüklüğünde Türkiye’nin birçok yerini görme şansını yakalayan Çağrı Sağlık, Malezya İstanbul Turizm Ofisi’nin Pazarlama Müdürlüğü görevini yürütüyor. Malezya’nın Türk seyahat severler tarafından her yıl daha fazla ilgi gördüğünü anlatan Sağlık, kişisel deneyimlerini Tur Rehberin adlı web sitesinde paylaşıyor.
Seni çok kısa tanımak istesek?
Ankara doğumluyum. ODTÜ Biyoloji okurken kendimi Başkent Turizm’de buldum. Kendi seyahat acentem ile kendi hazırladığım yurt dışı turları satıyordum. 1999 krizinin uzaması sebebiyle acentemi kapattım. Ardından 2002 yılında İstanbul’a gelerek Malezya’nın İstanbul Tanıtma Ofisi Tanıtma Müdürü oldum. O zamandan günümüze bu işi devam ettiriyorum. 2016 yılında kafamdaki projelerden biri olan “Lonely Planet” tarzı Türkçe bir siteyi, Turrehberin.com ismiyle Türk seyahat sevenlerle paylaşmaya başladım. Sevgili eşimin de katkılarıyla iki kafadar, yazıp fotoğraflayıp, sunuyoruz. Turizm ile geçen bir ömür diyelim.
Seyahat tutkusu hobiden daha öteye nasıl geçti?
Çok küçükken, babam sürekli aile gezileri düzenlerdi. 1990 yılı öncesinde, Türkiye’de ayak basmadığım il neredeyse kalmamıştı. Tamamı aile gezisi şeklinde idi. Sanırım yaşadığın bölgenin dışında, güzellikler ve yaşanabilirlikler görmek, sürekli bir merak oluşturdu. O zamanlar Barış Manço’nun bir programında söylediği, “Kişinin hobisi işi olunca mükemmel oluyor” tarzında bir söz kafama kazındı. Zaten ağzımızda da yine onun bir parçası olan “Hemşerim memleket nire? – Bu Dünya benim memleket” sözleri dolanınca, bizim rota da Biyoloji’den Turizm’e döndü.
Malezya İstanbul Turizm Ofisi’nde Pazarlama Müdürlüğü görevini yürütüyorsun. Türk vatandaşlarının Malezya’ya ilgisi nasıl?
Malezya, tüm dünya içinde en çok turist çeken ilk 13 ülkeden birisi. Hatta bu noktada Türkiye’nin de rakibi bir anlamda. Ancak bizde fazla bilinmiyordu. Teknoloji ve internet sağ olsun. İşimizi epey kolaylaştırdı. Biraz da bunun katkısıyla ve tabii 16 yıldır devam eden tanıtımlar ile her yıl büyüyen bir rakam yakalıyoruz. Ocak 2018’in Ocak 2017’e karşılaştırılmasında yüzde 40’lık bir artış var. 2018 yıl sonu için yaklaşık 17-18 bin kişilik bir turist gitmesini öngörüyoruz. Bu rakamlar Malezya gibi uzak destinasyonlar için önemli rakamlar. Türkler Malezya’yı yeni keşfediyorlar. Dolayısıyla her gün artan bir talep var diyebiliriz.
Malezya’yı merak edenlere neler söylemek istersin?
Farklı bir yer. Her bölgesi apayrı bir ülke gibi. Zaten etnik olarak da çok farklı yapıları var. Dolayısıyla bir gidişte bitirilebilecek bir yer değil Malezya. Ya da 15-20 gün gibi çok uzun gitmeniz ve çok iyi planlamanız gerek. Doğa, kültür, sahil, aile eğlencesi, dalış, golf ve ünlü tematik parklar gibi hemen her kesimi içine alacak noktalar var. İşin komik tarafı ise Antalya’da lüks bir otel tatili parasına bu bahsettiklerimden birkaçını yaşayabiliyorsunuz. Üstelik zaman sınırı da yok. Orası yıl boyu yaz.
[button color=”” size=”” type=”square” target=”” link=””]
En’leri & İlk’leri
En sevdiğin yurt içi destinasyon: Çifte cevap hakkımı kullanmak istiyorum. İstanbul’un tarihi bölgeleri ve Mardin (Birkaç yıl önceki İzmir de çok güzeldi)
En sevdiği yurt dışı destinasyon: Floransa
İlk yurt dışı seyahati yaptığı yer: Hindistan
Şu an bileti olsa gideceği ilk yer: Peru ya da Arjantin ikilisinden birisi. Gitmişken Brezilya da olabilir
En son seyahat ettiği yer: Malezya. O sayılmazsa Ukrayna
[/button]Tur Rehberin adlı seyahat blogunun kurucususun. Seyahat blogunu anlatır mısın?
Senelerce Türk insanına yurt dışı tur sattım. Binlerce müşteri ve onların arzuları üzerine bilgim oldu. Gittikleri yerlerde nereyi gezmeleri gerek, ya da o bölgede “biz”lik ne var bilmediklerini gördüm. Hayatlarında belki bir kere gidecekleri bir yeri daha iyi gezebilsinler diye Turrehberin’i kurdum. Daha ağırlıklı ülke ve şehir rehberi şeklinde bir web sitesi. Halen 26 ülkeden 150 şehir ve 1900 kadar gezi noktası fotoğraflar ile anlatılıyor. Tabii gezi yazıları da buna eşlik ediyor. Ucu açık bir proje. Mümkün olduğunca sade tutmaya çalışıyoruz. Sağlam adımlar ile büyümesine devam ediyor. Ben Türkleri düşünerek yapmıştım ancak arama motorlarının sayfaları tercüme etmesi sayesinde, ziyaretçilerin yaklaşık yüzde 10’u Türkçe’den farklı diller kullanıyor. Genel anlamda bir şehre gittiğinizde ne yemeniz gerektiğinden ne almanız gerektiğine kadar gece hayatı dahil tavsiye veriyoruz.
Son olarak söylemek istediklerin?
Büyükler çok doğru söylemiş. Tebdil-i mekanda hayır vardır. Küçük kaçamaklar da olsa, gezmeyi ruhunuzdan eksik etmeyin. En güzel dostluklar hep yollarda başlar.