Doğal güzellikleriyle her mevsim görsel şölen yaşatan Türkiye’de ilkbaharın gelişiyle birlikte doğa uyanıyor, ağaçlar rengarenk çiçeklerle bezeniyor. Kışın kasvetli atmosferinden uzaklaşılan bu dönem yazın kavurucu sıcaklarını tercih etmeyen birçok kişi için yeni keşif ve deneyimlerin kapısını aralıyor.
Dünyada dört mevsimi dolu dolu yaşayan şanslı ülkelerden biri olan Türkiye, Avrupa ile Asya kıtalarının geçiş rotasında, zengin tarihi ve kültürel birikimiyle sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu topraklarında onlarca alternatif keşif rotasına sahip.
İlkbaharın gelişiyle birlikte uyanan doğanın bu değişimine tanık olmak isteyenler, doğal güzellikleriyle öne çıkan bölgelere akın ederken, şehir yaşamından uzaklaşmak, stres ve günlük koşuşturmadan uzaklaşmak isteyenler için Türkiye’nin en güzel bahar rotaları birer kaçış rotası.
Türkiye’nin En Güzel Bahar Rotaları
1. Safranbolu
Özgün mimariye sahip tarihi evleriyle UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu, Türkiye’nin Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Karabük şehrinin sınırlarında yer alıyor. Tarihi değerleri, geleneksel yaşam tarzı, yöresel yemekleri, kent kültürü ve özgün mimari yapısıyla Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden biri Safranbolu.
Tokatlı Kanyonu, Kristal Teras, Safranbolu Kent Tarihi Müzesi, Kaymakamlar Gezi Evi, Hıdırlık Tepesi, İncekaya Su Kemeri, Bulak Mencilis Mağarası, Cinci Hanı ve Hamamı’nın yanı sıra muhteşem fotoğraf karelerine hayat veren Safranbolu evleri Safranbolu’da görmeniz gereken yerler arasında.
2. Kapadokya
Doğanın yeryüzüne armağanı Kapadokya, kayalara oyulmuş benzersiz evleri, yeraltı şehirleri, muhteşem balon turları, ünlü şarapları, butik kaya otelleri ve Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü Dağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin yağmur ve rüzgarla milyonlarca yıllık aşındırmasıyla ortaya çıkan peri bacalarıyla tanınıyor.
Pers dilinde ‘Güzel Atlar Ülkesi’ anlamına gelen Kapadokya, dünyanın hiçbir yerinde benzerini göremeyeceğiniz bir coğrafyaya sahip. Türkiye’de İç Anadolu Bölgesi’nde Nevşehir, Kayseri, Aksaray ve Niğde şehirlerinin sınırlarına ulaşan geniş bir bölgede konumlanıyor.
3. Kaz Dağları
Dünyada İsviçre Alpleriyle birlikte en yüksek oksijen oranına sahip bölge olan Kaz Dağları, antik dönemlerden bu yana çok sayıda öykü, efsane ve anlatıya ev sahipliği yapmış. İda Dağı olarak da bilinen Kaz Dağları, farklı yazıtlarda ‘Tanrıların Armağanı’ olarak kayıtlara geçmiş.
Şehrin koşuşturmasından uzaklaşmak, doğayla baş başa vakit geçirmek ve soluklanmak için Türkiye’deki en iyi rotalardan biri olan Kaz Dağları, Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında, Ege Denizi’ni gören muhteşem bir doğal koruma bölgesi. Afrodit, Hera ve Athena’nın katıldığı, Truva Savaşı’na da yol açan dünyanın ilk güzellik yarışmasının düzenlendiği Kaz Dağları’nda çok sayıda şelale, antik kent, irili ufaklı akarsu ve bolca huzur var.
4. Bafa Gölü
Geçmişi günümüzden 2 bin yıl geriye uzanan Bafa Gölü, Türkiye’de Ege Bölgesi’nin en büyük gölü unvanına sahip. Antik felsefenin öncülerinden Filozof Heraklit’in memleketi olarak da bilinen Bafa bölgesi, kitle turizminden etkilenmemiş, bakir güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle huzurlu bir rota.
1989’dan bu yana Bafa Gölü Tabiat Parkı olarak koruma altında olan göl çevresinin büyük kısmı zeytin ağaçlarıyla kaplı. Yaklaşık 2 bin yaşında olan ve dünyanın en eski zeytin ağaçlarından biri olan zeytin ağacı da Bafa coğrafyasında. Bafa Gölü’nde kano ile gezi yapabilir, balıkçıları izleyebilir, foto safari etkinliğine katılabilir, yürüyüş ya da bisikletle çevreyi keşfedebilirsiniz.
5. Ballıkayalar
İstanbul’un yanı başında Gebze’ye bağlı Tavşanlı köyünde yer alan Ballıkayalar, 1995’ten bu yana tabiat parkı olarak koruma altında. Geniş bir vadi içerisinde yer alan Ballıkayalar’da çok sayıda mağara, kayalık, akarsu ve su kaynağı bulunuyor. Yemyeşil dokusuyla baharın uyanışına tanık olabileceğiniz tabiat parkı çok zengin bir yaban hayatına da sahip.
Kuş gözlemcilerinin de sıklıkla ziyaret ettiği Ballıkayalar’da atmaca, alaca karga, bülbül, çakal, domuz, tavşan, tilki, köstebek gibi çok sayıda yaban hayvanı yaşıyor. Trekking, kaya tırmanışı ve piknik gibi aktivitelerin yapıldığı bölge bahar aylarında ziyaretçi akınına uğruyor.
6. Abant
Türkiye’nin en huzurlu köşelerinden Abant, Batı Karadeniz ile Marmara bölgeleri arasında Bolu’nun güneybatısında yer alıyor. Zengin orman dokusu, gölü ve tertemiz havası, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere yakın oluşuyla şehir yaşamından kaçıp temiz hava almak ve gündelik yaşamdan uzaklaşmak isteyen birçok kişiyi ağırlayan Abant, dillere destan güzellikteki gölü ile tanınıyor.
Yanı başındaki Yedigöller ile birlikte çok zengin bir bitki
örtüsüne sahip olan Abant’ta
Abant Gölü’nün çevresi kayın, karaçam, gürgen, söğüt ve meşe ağaçlarıyla
bezeli. Kokulu dağ çiçekleri, meyveli bitkiler ve yaban hayatıyla da insanı
zamanda yolculuğa davet eden Abant, milli park statüsünde koruma altında.
7. Sapanca
Marmara Bölgesi’nin doğusunda Sakarya’ya bağlı gözde turizm merkezlerinden biri olan Sapanca, adını verdiği gölü ile huzurlu rotalardan. Ağırlıklı olarak hafta sonu tatili ve günübirlik ziyaretçilerin tercih ettiği Sapanca’da birbirinden güzel konaklama tesisleri misafirlerini günlük yaşamdan uzaklaştırıp, dinlendirebilmek için ellerinden gelen tüm çabayı gösteriyor.
Sapanca’da gölün çevresindeki bisiklet yolunda bisiklet sürebilir, uzun doğa yürüyüşleri yapabilir, yeşillikler içerisindeki Kırkpınar Mahallesi’ni ziyaret edebilir, göl kıyısında sıralanan restoran ve kafelerde bir şeyler yiyip içebilirsiniz.
Avşa Adası bence en güzel yer. Tanıtım için mutlaka onuda eklemelisiniz.
Bu yaz evden çıkabilirsek inşallah rotamızda bu tavsiyeler ile şekillendiririz. teşekkürler.
Merhaba bu yaz rotanıza Avşa adası’nıda eklemenizde fayda var.
inşallah bu yaz Kapadokya’ya gidebilirim.
Bu bahar evdeyiz Buğra. Artık yaza plan yapıyorum.
Umarım yaza kadar işler düzelir.
Çok güzel bir yazı. Bende likya yolunu mu yürüsem, başka plan mı yapsam kararsızım.
Abant bahar aylarında Harika bir tercih. Teşekkürler