Vize Reddi Yememek İçin Yapmanız Gerekenler

Vize-Reddi

Türk vatandaşlarının yurt dışında sıklıkla tercih ettiği birçok ülke Türk pasaportuna vize istiyor. Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamı, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Rusya, Çin vize alarak seyahat edebildiğimiz ülkeler arasında.

Vize isteyen bir ülkeye seyahat etmeden önce ülkenin vize başvurusu için istediği evrak listesini eksiksiz hazırlamak, vize başvurusu için randevu alıp, seyahatimizin gerçekliğine ve seyahati tamamladıktan sonra ülkemize döneceğimize ikna etmemiz gerekiyor.

Evrak toplama aşamasından itibaren bir hayli yoğun ve yorucu geçen bu maratonun sonunda vize reddi almamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Vize reddi yememek için yapmanız gerekenlere birlikte bakalım.

Vize-Reddinde-Yapilmasi-Gerekenler

Vize Reddi Almamak İçin Yapılması Gerekenler

1. Eksik evrak

Vize başvurusu yapacağınız ülkenin istediği evrakları dikkatle okumak ve istenen evrakları titizlikle hazırlamak vize için altın kurallardan biri. İstenen evraklar arasında yer alan bir noktayı atladığınız anda vize reddi için dönüşü olmayan bir yola fark etmeden girmiş olabilirsiniz.

Zaman zaman güncellenen vize evrak listesi için ilgili ülkenin konsolosluk vize sayfası ile aracı firmaların resmi web sitelerini kontrol edin. Sunacağınız evrakların güncel olması, belgelerin ıslak imzalı ya da barkodlu olması, istenilen vesikalık fotoğrafın kriterlere uygun olması gibi noktalar önemli. ‘Bunu da götürmesem ne olur ki’ gibi bir yaklaşımdan ziyade istenilen her evrağı sırasıyla kontrol edip, özenle yerleştirin.

2. Otel ve uçak rezervasyonları

Schengen ülkeleri vize başvurusunda ödenmiş ulaşım ve konaklama belgesi talep ediyor. Seyahatin başlangıç tarihi ile otel ve ulaşım rezervasyon tarihlerinin uyuşması ve bu rezervasyonların ödenmiş olması şart.

Bazı kişiler vize yetişmeme ihtimaline karşı sahte rezervasyon yaparak evrak hazırlıyor. Birçok ülke konsolosluğu otel ya da uçak rezervasyonlarını teyit etmek amacıyla ilgili yerleri arayıp kontrol ediyor. Rezervasyonununuz sahte olduğu anlaşıldığı an vize reddi alıyorsunuz.

3. Maddi durum belgeleri

Maddi durumunuzu kanıtlayan belgeler vize almanızda, hatta vize sürenizin uzun ya da kısa olmasında etkili. Seyahat masrafları vize başvuru sahibi tarafından karşılanacak ise maaş hesabının dökümü ve paranızın bulunduğu banka hesap ekstresinin ıslak imzalı, kaşeli ve banka imza sirkülerini içeren bir paketle teslim edilmesi gerekiyor.

Banka hesabınızda aktif olarak hareket olması, içerisinde seyahatiniz süresince masraflarınızı karşılayacak tutarda bakiye olması vize onayı için önemli. Masraflarınızı başka biri karşılayacaksa banka ile ilgili yazdıklarım bu kez sponsor için devreye giriyor.

Tüm maddi belgelerin yanında seyahat süresince masraflarınızı kim karşılayacaksa onun taahhütünü içeren bir dilekçeyi de bu evraklara eklemelisiniz.

Vize-Reddi

4. İş yerinden izin yazısı

Vize başvurularında vizeye başvuran kişinin seyahatini tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönüş yapacağından emin olmak için işyerinden alınan izin yazısı büyük önem taşıyor. İş yerinin antetli kağıdına çalışan kişinin kadrosu, işe başlama tarihi, güncel maaşı, seyahat boyunca izinli olduğu ve izin süresi sonunda işine döneceğini içeren izin yazısının vize başvuru evrakları arasında yer alması gerekiyor.

Son iş yerinize 3 aydan daha kısa süredir çalışıyorsanız bir önceki iş yerinden maaş bordrosu ekleyerek vize başvuru sürecinde olumlu bir izlenim yaratabilirsiniz. Daha önceden iş tecrübeniz yoksa ve yeni bir işe başladıysanız birkaç ay sabredip en az 3 ayı doldurduktan sonra vizeye başvurun.

5. Schengen vizesinin detayları

Schengen vizesi başvurularında birçok kişinin gözden kaçırdığı bazı detaylar var. Schengen vizesi kurallarına göre seyahatiniz boyunca Schengen Bölgesi’nde en çok konaklama yapacağınız ülkeye vize başvurusu yapmanız gerekiyor. Almanya, Belçika ve Hollanda‘yı kapsayan 10 gecelik bir seyahat planınız varsa, bu ülkelerden Almanya’da 3 gece, Belçika’da 4 gece, Hollanda’da 3 gece konaklayacaksanız vize başvurusunu Belçika’ya yapmak durumundasınız.

Seyahatinizin başlangıç noktasının Hollanda ya da Almanya olması başvuruyu Belçika’ya yapmanız gerektiği gerçeğini değiştirmiyor. Seyahatinize ilişkin rota, konaklama ve ulaşıma dair tüm detayları yazacağınız dilekçe ile bildirdiğiniz takdirde ikna edici olabilirsiniz.

6. Uzun süreli vize alma önerileri

Birçok ülke ilk kez vize başvurusu yapan kişilere genellikle tek girişli ve kısa süreli vize veriyor. Bu kişilerin sonraki vize başvurularında kalış süresi ve çoklu girişli vize alma ihtimali yükseliyor. Her şeye rağmen uzun süreli vize alma şansınız yok değil. Bunun için uzun süreli Schengen vizesi nasıl alınır? yazıma göz atın.

Vize-Reddi-Almamak-Icin-Oneriler

7. Vize ve aile geçmişinize dikkat edin

Vize başvurularında başvuru sahibinin seyahat geçmişi ve aile bireyleri ile ilgili detaylar titizlikle inceleniyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’ne vize başvurusu yapan kişiler güvenlik kontrolünden geçiriliyor. ABD’de aile üyelerinizden birinin kaçak olarak yaşıyor olması, sosyal medyada ABD aleyhine yaptığınız paylaşımlar ya da birçok farklı sebeple vize reddi alabilirsiniz.

Schengen vize başvurularında da ilk bakılan noktalardan biri kişinin geçmiş vizelerini nasıl değerlendirdiği. Yunanistan’dan vize alıp bir gün Yunan adası seyahati, 10 gün Almanya seyahati yaptıysanız bir sonraki Yunanistan vize başvurusunda red alma ihtimaliniz çok yüksek. Bu yüzden her zaman en çok konaklayacağınız ülkeye vize başvurusu yapın ve aldığınız vizeyi iyi kullanın.

8. Ülkeler arası ilişkiler

Vize başvurularında kişinin seyahat geçmişi ülkelerin vize onayı ya da reddi konusunda verdiği kararlarda etkili oluyor. Ülkeler arası yaşanan güncel sorunlar ya da tarih boyunca devam eden sorunlar bazı ülkelere seyahat eden kişilerin bir başka ülkeye seyahatini engelleyebiliyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımayan Yunanistan, pasaportunda KKTC damgası bulunan Türk vatandaşlarına vize vermiyor. Yine Kuzey Kıbrıs doğumlu Türk vatandaşları Yunanistan vizesi alamıyor.

İsrail vizesi taşıyan bir kişi Lübnan’a alınmıyor, İran İsrail vizesi taşıyan kişilere sorun çıkarabiliyor. Ermenistan vizenizle Azerbaycan’a seyahat ederken sorun yaşayabiliyorsunuz. Ülkeler arası dengelere dikkat ederek seyahat planınızı netleştirdikten sonra gerekirse pasaportunuzu değiştirin.

9. Önceden reddedilen vize başvuruları

Daha önceden başvuru yapıp red yediğiniz ülkelere yeniden başvuru yaparken başvuru formunda bunu belirtmeniz isteniyor. Bazı ülkeler vize reddini kişinin pasaportuna mühür basarak belirtiyor. Bunun gibi durumlarda yapacağınız vize başvurularında, önceden aldığınız vize reddini çok iyi bir şekilde açıklamalı, pasaportunuzda red damgası varsa pasaportunuzu yenileyerek olumsuz izlenimden kendinizi kurtarabilirsiniz.

Vizesiz ülkelere girişte ülkeye alınmayıp deport (sınır dışı) edildiyseniz, bu ülkelerin pasaportunuza vurduğu damgalar da sıkıntı çıkarabilir. En iyisi tertemiz sayfalı yepyeni bir pasaport çıkartmak.

10. Her şeyiniz tam olsa bile…

Vize başvurusu için tüm evrakları eksiksiz hazırlayıp, kendinizden emin bir şekilde başvurunuzu yapsanız bile bazı dönemlerde ülkeler arası ikili ilişkiler, uluslararası konjonktür veya ülkenin ulusal politikası nedeniyle küçük bahanelerle vize reddi verilebiliyor.

Vize reddi gerekçesine dikkatle bakıp vize reddine itiraz dilekçesi doldurun, bir süre daha bekleyerek daha güçlü evraklarla yeniden vize başvurusu yapın.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like