San Francisco-II

Yeni bir güne San Francisco’da uyanmak ömrüm boyunca defalarca hayalini kuracağım bir anı olarak kalacak herhalde. Eylül ayının sıcak sayılacak yeni bir gününde ayrılıyoruz otelimizden, bu gece son gecemiz ve göreceğimiz güzel yerler var.

Los Angeles San Francisco Trip 1551

1995 yılından itibaren ülkemizde gösterime giren ve çoluk çocuk büyük bir heyecanla takip ettiğimiz Bizim Ev (Full House) dizisinin çekildiği evi arayıp, tarayıp buluyoruz. San Francisco sokakları bu evin benzerleri ile dolu olduğundan çok şaşırtmıyor bizleri. Sadece evi diğerlerinden ayırt etmek zor oluyor. O kısımda hayatımızın kurtarıcısı olan navigasyon cihazımız yardımcı oluyor. Kapı numarasını söylüyor evin bize. Biz de hemen geçip fotoğraf çekiliyoruz. San Francisco klasik mimarisinin yansıması olan evde şu anda Amerikalı bri aile yaşıyormuş. Evi dikkatlice izledikten sonra “artık burayı da görmedik demeyeceğiz” dedikten sonra Pier 39’a gidiyoruz.

Los Angeles San Francisco Trip 1577

Pier 39

Pier 39, San Francisco’nun en şenlikli rıhtımı olarak kayıtlara geçen ve günümüzde ciddi bir turist potansiyelini elinde barındıran liman bölgesi. Anlayabildiğimiz kadarıyla ardışık numaralarla isimlendirilen iskelelerin en ünlüsü olan Pier 39, deniz ürünleri satılan birçok lokantayla beraber, hediyelik eşya dükkanları, kafeler ve sinemalarıyla Açıkhava yaşam merkezi olmuş. Herkes güzel havadan yararlanmak ve nefes almak için buraya gelmiş. Pier 39’un hemen önünden geçen nostaljik tramvaylar görselliğe apayrı bir hava kazandırırken denizden gelen serin hava insanı kendine getiriyor.

Alcatraz Adası

1861-1963 yılları arasında cezaevi olarak kullanılmış olan Alcatraz, Pier 39’dan net bir biçimde görülebilen bir ada. Amerika Birleşik Devletleri’nin en önemli cezaevlerinden biri olma özelliği ile tarihe geçen ve azılı suçluları ağırlamasıyla filmlere dahi konu olan adaya, turistik feribot seferleri düzenleniyor. Bu seferler için en az bir hafta önceden plan yapıp biletleri internetten satın almak gerekiyor. Aksi durumda bizim gibi adaya uzaktan bakmakla yetinebilirsiniz.

İspanyolların yönetimindeyken Pelikan Adası olarak anılan ada 1848 yılında geçtiği ABD yönetimiyle beraber Amerika’nın savunma amacını taşıyan bir hal almış. Daha sonradan isyancıların hapsedildiği bölgesel bir cezaevine dönüşürken, en son olarak federal cezaevi olmuş. Hollywood yapımlı 19 filme evsahipliği yapan Alcatraz’a her gün sınırlı sayıda turist kabul ediliyor. Bu yüzden rezervasyonlu biletler dışında bilet bulabilmek çok olası bir durum değil.

Los Angeles San Francisco Trip 1627

Castro

San Francisco gece hayatı ve özellikle eşcinsellerin kendilerini ifade ettikleri birçok tarihi ana sahip olan bir kent. Castro 1960’lardan itibaren örgütlenen eşcinsellerin yaşadıkları sokak çatışmaları neticesinde yasal haklara sahip oldukları bölge olarak önemli bir geçmişe sahip. Cinsel yönelimini açıklayıp belediye meclisine seçilen ilk erkek olma unvanını elinde tutan Harvey Milk, şehir denetçisi olarak seçildiği San Francisco’da bir suikast sonucu öldürülmüştü. Bugün onunda geçmişte yaşadığı Castro bölgesi eşcinsel yaşamın kalbinin attığı bir merkez olarak, her yerde gökkuşağı bayrakları, gey bar ve kafeleriyle eşcinsellerin ve eşcinsel dostlarının buluşma noktası olmuş. Sokaklardaki ünlü mağazaların hemen hemen hepsinde eşcinseller çalışırken, tüm kreasyonlarda eşcinsellere hitap eden ürünler yer alıyor.

Büyük neon ışıklı dev Castro yazısıyla karşılaştığımız cadde, kaldırımlarda yürüyen “açık” eşcinsellerle doğru yerde olduğumuzu bağırıyor yüzümüze. Biraz ötede Castro Street Metro İstasyonu’nda Harvey Milk anısına yapılan rölyef ve görseller eşcinsel haklarının hangi koşullarda kabul edildiği sürece götürüyor insanı. Cumartesi gecesi olmasının büyük etkisiyle herkes eğlenmek için sokaklara akın etmiş, hemen hemen her dükkanın vitrininde yer alan gökkuşağı bayraklarıyla zaman zaman laf yediğimiz eşcinsellerle keyifli, kahkahalı ve keşfetmeye açık bir yürüyüş yapıyoruz Castro’da… Homofobik düşünceler taşıyanlar Castro’dan uzak durun ama eğlenmek isteyenlere Castro tüm güzellikleriyle kapılarını açıyor.

Bizler Türkiye’de hala eşcinsellik hastalıktır diyen Devlet Bakanları ile uğraşaduralım; insanlar birlikte yaşayabilmeyi çok uzun zaman önce fazlasıyla sancılı bir süreci atlatarak, başarabilmişler.

Castro ve çevresindeki suç oranları ve uyuşturucu kullanımının yoğun olmasından dolayı çeşitli uyarılar alsak da kimsenin kimseye karışır gibi bir durumu yoktu.

Fisherman’s Wharf

San Francisco balıkçılık sektörünün uzun yıllar ana merkezi konumunda olan Fisherman’s Wharf yüksek turistik çekim gücüyle mutlak görülmesi gereken yerlerden biri. Yerel sanatçıların resim, müzik ve tiyatro alanındaki canlandırmaları her köşe başında karşınıza çıkabilir. San Francisco logolu giyim ürünleri satan satıcıların birçoğu zenci ve siz bir şey almadan ısrarcı tavırlarla resmen beyninizi yiyorlar. Hediyelik eşya sektörü ise Çinlilerin elinde. Hangi dükkana girersek girelim çekik gözlüler sarmış bu sektörü. Kaliforniya %9,5’luk vergi oranı ile ABD’nin en yüksek vergi oranlarından birine sahip olan eyaletlerin başında geliyor. Bu yüzden alacağınız ürünlere vergiler eklendiğinde fiyatlar zıplayabiliyor. Bizdeki KDV dahil fiyatlar ABD genelinde geçerli değil ne alırsanız alın etiket fiyatına vergiler sonradan ekleniyor.

Kaldırımda sağa sola bakarken büyük bir kalabalığın önünü kapattığı bir adama rastlıyoruz. Elindeki spreylerle değişik manzara resimlerini büyük bir ustalıkla yapan adamın görsel şovunu kesintisiz olarak izlerken hayranlığımızı gizleyemiyoruz.

43 tepeye kurulmuş San Francisco’da şehrin düzenli yapılanması ve mimari hepimizi etkilemeyi sürdürürken yokuşlarla dolu caddelerden renkli ışıklara bakıp veda etme vaktimizin geldiğini anlıyoruz. San Francisco’ya bir daha ne zaman giderim bilinmez ama bir parçamın oralarda bir yerde kaldığı gerçek…

SAN FRANCISCO I YAZISI İÇİN TIKLAYINIZ

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like