Türkiye’de Az Bilinen İlginç ve Güzel Yerler

Sahinkaya-Kanyonu-Samsun-Turkiye

Doğal güzellikleri, tarihi dokuları ve bakir yapılarıyla görenleri kendine hayran bırakan ilginç ve güzel yerleri keşfetmek için çok uzaklara gitmeye gerek yok. Birçoğu şehir merkezine oldukça yakın konumda olan bu eşsiz yerlere doğru yola koyulup, kalabalıktan uzak, huzurlu zamanlar geçirmek mümkün. Popüler turizm destinasyonları ile yarışır duruma gelmeyi hak eden Türkiye‘de az bilinen ilginç ve güzel yerlere bir şans verme zamanı.

Instagramdan takip edin: instagram.com/kesfetsek/

Göynük, Bolu

Goynuk-Bolu-Turkiye

Bolu şehir merkezine 98 kilometre uzaklıktaki Göynük, Osmanlı mimarisinden izler taşıyan 100-150 yıllık tarihi evleri, tokalı örtüleri, tahta oymacılık eserleri ve muhteşem doğasıyla kendine hayran bırakan bir yerleşim yeri. Doğa ile bütünleşmeyi sevenler için kaçırılmayacak bir adres olan Göynük, civar köylerindeki yaylaları, gölleri ve ormanlık alanlarıyla eşsiz bir atmosfere sahip.

Efeler Köyü, Borçka, Artvin

Efeler-Koyu-Artvin-Turkiye

Gürcistan sınırı yakınındaki Macahel (Camili) bölgesi içerisinde bulunan Efeler Köyü, şehir merkezine 88, Borçka’ya ise 56 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Yüksek kayalıklar üzerine kurulan bir Gürcü köyü olan Efeler’in eski ismi de, büyük kayalıklar anlamına gelen ‘Eprat’ olarak biliniyor. Yemyeşil bir vadi içerisinde kalan köyde, konaklamak isteyenler için pansiyonlar da mevcut.

Gümüşler Manastırı, Niğde

Gumusler-Manastiri-Nigde

Niğde’nin Gümüşler kasabasında bulunan Gümüşler Manastırı, büyük bir kaya kütlesinin içerisine inşa edilmiş. Beraberindeki yerleşim yerinin merkezinde konumlanan manastırın, Hristiyan rahipler tarafından misyonerlik faaliyetleri için kullanıldığı düşünülüyor. Cebrail ve Mikail meleklerini tasvir eden fresklerin heyecan uyandırdığı manastır, Niğde’ye 9 km uzaklıkta. Manastırın en çok ilgi gören bölümü dünyada tek olduğu iddia edilen Gülümseyen Meryemana Freski.

Dara, Artuklu, Mardin

Dara-Artuklu-Mardin

Mardin merkezine 30 kilometre mesafedeki Dara, günümüzde Artuklu ilçesine bağlı Oğuz Mahallesi olarak anılıyor ve MÖ 3. yüzyılda Partlar tarafından kurulduğu bilinen Dara Antik Şehri‘ne de ev sahipliği yapıyor. Agora, su sarnıçları, kilise gibi çok sayıda tarihi kalıntının bulunduğu bu antik şehir, ‘Mezopotamya’nın Efes’i’ diye nitelendiriliyor.

Sadıkhacı, Beyşehir, Konya

Sadikhaci-Konya-Turkiye

Sadık isminde bir Türkmen beyi tarafından kurulan Sadıkhacı kasabasının geçmişi Selçuklulara kadar uzanıyor. Beyşehir ilçesine 21 kilometre mesafedeki Sadıkhacı kasabası çevresinde, 3 bin 300 yıllık bir Hitit eseri olan Eflatunpınar Anıtı’nın yanı sıra 80 tonluk ağırlığıyla dikkat çeken ve aynı zamanda dünyanın en büyük bütün kaya blok taş anıtı olarak bilinen Fasıllar Anıtı da bulunuyor.

Birgi, Ödemiş, İzmir

Birgi-Odemis-Izmir-Turkiye

Tarihi evleri ve bozulmamış kültürel dokusu ile İzmir Ödemiş’in en etkileyici bölgelerinden biri olan Birgi, hafta sonlarında küçük kaçamaklar yapmayı sevenler için oldukça uygun bir adres. Geçmişte Aydınoğlu Beyliği’nin başkenti olan bu şirin mahalle, başta Çakırağa Konağı olmak üzere yüksek taş duvarlı ve ahşap pencereli evleriyle zamanda yolculuğa davet ediyor.

Ayvacık, Samsun

Ayvacik-Samsun-Turkiye

Doğasıyla ünlü Karadeniz coğrafyasının saklı kalmış cennetlerinden olan Ayvacık, Samsun şehir merkezine 62 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Yeşilırmak üzerinde kurulan bu muhteşem ilçe, Yeşilpınar, Çamalan ve Çağlayan Şelaleleri, 1975-1981 yılında yapılan Suat Uğurlu Barajı sularının bölgeyi kaplaması sonu oluşan Kirazlık Adası, Suat Uğurlu Baraj Gölü ve Eynel Köprüsü‘nün yanı sıra çok sayıda doğal ve tarihi güzelliğe de sahip.

Kayaköy, Fethiye, Muğla

Kayakoy-Fethiye-Mugla-Turkiye

Mübadele nedeniyle Yunanistan’a dönen Rumlar’dan sonra bölgeye yerleşen Batı Trakya Türkleri, bu evlerde yaşamak yerine başka yerlere göç ettiği için uzun yıllar boş kalan Kayaköy, ‘hayalet köy’ olarak da anılıyor. Kayaköy, MÖ 3 binli yıllara uzanan geçmişi, manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmayan 50 metrekarelik tarihi Rum evleri, dar sokakları ve şapel, kilise, okul binası gibi yapıları ile dikkat çekiyor. Fethiye ilçe merkezine 15 km uzaklıkta.

Yörük Köyü, Safranbolu, Karabük

Yoruk-Koyu-Safranbolu-Turkiye

Bundan yaklaşık 750 yıl önce Kayıların Karakeçili aşiretine bağlı Geçenbeyler Cemaati tarafından kurulan Yörük Köyü, Safranbolu evlerini andıran gösterişli konaklarla çevrili bir Türkmen köyü. Günümüzde sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan köy, kültürel dokusu bozulmadan turizme kazandırılmaya çalışılıyor. Safranbolu’ya 20 kilometre mesafedeki köy, günübirlik geziler için oldukça uygun.

Ildır, Çeşme, İzmir

Ildiri-Cesme-Turkiye

Son yıllarda dizi çekimlerinin aranan mekanı olan Ildır, İzmir’de günbatımının izleneceği en güzel adreslerden. Sit alanı olması sebebiyle mimari dokusunu korumayı başaran Ildır, tek katlı şirin evleri, salaş restoranları, sahil boyunca sıralanan sandalları, antik dönemde kurulan Erythrai Antik Kenti ve muhteşem plajlarıyla, hem kültür hem de yaz turizmi için oldukça cazip.

Germiyan Köyü, Çeşme, İzmir 

Germiyan-Koyu-Cesme-Turkiye

Türkiye’de Slow Food (Yavaş Gıda) hareketine katılan ilk köy olan Germiyan köyü, iki üç katlı Rum ve Osmanlı evleri, balık çiftlikleri ve tertemiz plajıyla Çeşme‘nin huzur veren yerleşim yerleri arasında yer alıyor. Bir Türkmen köyü olan Germiyan, çiçek resimleriyle süslü evleri ve eşsiz doğasının yanı sıra köy kahvesinde içilen menengiç kahvesi ve ekşi mayalı ekmeğiyle de akıllarda yer edeceğe benziyor. Germiyan, İzmir’e 70, Çeşme’ye ise 12 km uzaklıkta.

Şahinkaya Kanyonu, Samsun

Sahinkaya-Kanyonu-Samsun-Turkiye

Samsun’un Vezirköprü ilçesindeki Altınkaya Barajı üzerinde yer alan Şahinkaya Kanyonu, bazı bölümlerde yüksekliği 600 metreyi bulan kaya duvarlarla çevrili. Fotoğraf meraklıları için oldukça cezbedici bir bölge olan kanyon ve çevresi, muhteşem manzarası ve bakir doğasıyla hayranlık uyandırıyor. 3,4 kilometre uzunluğundaki bu görkemli kanyonu, tekne kiralayarak gezmek de mümkün.

Sal Yaylası, Çamlıhemşin, Rize

Sal-Yaylasi-Rize-Turkiye

Pokut Yaylası‘na yürüyerek 15 dakika uzaklıktaki Sal Yaylası, geleneksel Karadeniz evleri, yeşilin bin bir tonunu gözler önüne seren doğası ve oksijeniyle baş döndüren temiz havasıyla büyüleyici bir görünüme sahip. Çamlıhemşin’in Çinçiva köyünde yaşayanların kullandığı Sal Yaylası’ndan, Kafkas Dağları, Kemerli ve Büyük Kaçkar’ı da kapsayan etkileyici bir Karadeniz manzarası izlenebiliyor.

Pelitçik-Yahşihan Köyü, Çamlıdere, Ankara

Camlidere-Fosil-Ormani-Turkiye

Ankara şehir merkezine 90 kilometre uzaklıktaki Pelitçik-Yahşihan Köyü‘nde, 23 milyon yıl öncesine ait çam, meşe, söğüt ve ardıç ağaçlarından oluşan taşlaşmış bir fosil ormanı bulunuyor. Köy çevresinde yaklaşık 3 hektarlık alanı kaplayan bu ilginç fosil ormanın, hem jeoloji bilimine hem de köy ekonomisine katkı sağlamak amacıyla kullanılabileceği düşünülüyor.

Güvem Köyü, Kızılcahamam, Ankara

Guvem-Koyu-Ankara-Turkiye

Güvem Köyü, volkanik bir dağ olan Işık Dağı‘ndan sızan akışkan lavların aniden soğumasıyla meydana gelen altıgen ve beşgen biçimli sütunlarla anılıyor. Güvem-Çerkeş yolu üzerinde bulunan 20-30 santimetre çapındaki sütunların dünyadaki en ünlü örneği ise Kuzey İrlanda’daki Antrim kenti yakınlarında bulunan Giant Staircase.

Değirmenözü Köyü, Manavgat, Antalya

Degirmenozu-Koyu-Manavgat-Turkiye

Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın kuzeyinde, Manavgat’a 90 kilometre uzaklıkta yer alan Değirmenözü Köyü, Köprüçay Nehri kıyısına kurulmuş bir dağ köyü. Özellikle Köprüçay’daki HES inşaatına gösterilen tepkilerle gündeme gelen Değirmenözü, nehir kenarına inşa edilen değirmenler nedeniyle bu ismi almış ancak günümüzde köye ismini veren bu değirmenlerden hiçbiri ayakta kalmamış.

Yunt Dağı, Manisa

Yunt-Dagi-Manisa-Turkiye

Manisa’nın kuzeyinde yer alan Yunt Dağı‘nın çevresinde, birçoğu Türkmen ve Yörük aşiretleri tarafından kurulmuş 66 farklı köy bulunuyor. Asırlık ağaçları, bitkisel kök boyalarla yapılan halıları, geçmişi yüzyıllar öncesine uzanan zengin kültürü, arkeolojik alanları ve büyüleyici doğasıyla göz alan bu köylerin turizme kazandırılması için son yıllarda yoğun bir çalışma yürütülüyor.

Sille, Konya

Konya-Sille-Vadisi-Turkiye

Neolitik Çağ’a kadar uzanan geçmişine bakıldığında erken Hristiyanlık döneminde bir dini merkez olduğu görülen Sille, tarihte adı bilinen en büyük manastır olan Ayios Khartion Manastırı‘na ev sahipliği yapıyor. Ayrıca mağaralara oyulmuş tapınaklar, Selçuklu döneminden kalma camiler ve kiliseler de, köyde oldukça etkileyici görüntüler oluşturuyor. Kentsel sit alanı ilan edilen köyde uzun yıllar Rum aileler yaşamış. Burada bulunan tarihi evler de, Kayaköy’de olduğu gibi birbirinin manzarasını kapatmayacak şekilde inşa edilmiş. Konya şehir merkezine 10 km uzaklıkta.

Hatila Vadisi Milli Parkı, Artvin

Hatila-Vadisi-Milli-Park-Turkiye

17 bin 138 hektarlık bir alan üzerinde yer alan Hatila Vadisi Milli Parkı, Artvin şehir merkezine 10 kilometre mesafede bulunuyor. Jeolojik yapısı ve özgün bitki türleri ile Türkiye’de ender rastlanan bir yeşil alan olan Milli Park çevresinde 500’den fazla endemik bitki türü bulunuyor. İçerisinde kamp alanları ve bungalov evler de olan milli park içerisindeki şelaleler ve yemyeşil doğa, ziyaretçilerine huzur veren bir ortam oluşturuyor.

Ormana, İbradi, Antalya

Ormana-Ibradi-Antalya-Turkiye

Harç ve çimento kullanmadan, taşları üst üste yığarak yapılan tarihi evleri restore edip turizme kazandıran Ormana halkı, bu sayede köydeki istihdamı artırmayı hedefliyor. Duvarlardaki taşların görünümü düğmeyi andırdığı için ‘Tarihi Düğmeli Evler‘ olarak anılan bu 300 yıllık yapıların yanı sıra Ürünlü Köyü yakınlarındaki üç katlı bir mağara sistemi olan Altınbeşik Mağarası da, bölgede görülmesi gereken yerler arasında. Üst katında sarkıt ve dikitler yer alan mağaranın çevresi ise milli park olarak düzenlenmiş.

Küçükköy (Yeniçarohori), Ayvalık, Balıkesir

Yenicarohori-Kucukkoy-Ayvalik-Turkiye

Ayvalık şehir merkezine yaklaşık 15 dakika uzaklıktaki Küçükköy (Yeniçarohori), eski bir Boşnak köyü. Günümüzde hala çoğunluğu Boşnak kökenli ailelerden oluşan bir nüfusun yaşadığı bu şirin yer, yeni yeni kurulmaya başlayan sanat atölyeleri ve butik otelleriyle Türkiye’nin en gözde turizm bölgeleri arasına girmeye hazırlanıyor. Bu anlamda bir çok tanıtım çalışması yürütülen köyde bulunan Küçükköy Kent Müzesinde ise bölgenin yakın tarihini gözler önüne serene eserler sergileniyor.

Türkiye’nin bu şirin ve etkileyici yerleri, nefes kesen güzelliklerinin yanı sıra yöre halkının sıcakkanlı ve içten tavırlarıyla da etkisinden kurtulamayacağınız bir seyahat fırsatı sunuyor.

  1. Hasan Yenişarbademligil says:

    Muğla Akyaka’yı çok seviyorum, her yerden farklı tutuyorum.
    Keşke yazlığım olsa Akyaka’da.

  2. Aslında insanlarımız kıymet bilmiyor oysa ki güzel ülkemizin gezilecek o kadar güzel yerleri var ki.. Güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might also like