İzmir özellikle yaz aylarında Türkiye‘nin dört bir yanından gelen tatilcilerin denizle, doğayla, tarihle buluştuğu bir kent. Ülkemizde birçok insanın emeklilik hayallerini süsleyen İzmir çevresinde gezilecek görülecek o kadar çok yer var ki… İzmir’de yaşayan biri olarak her istediğimde en fazla 1 saatlik bir yolculukla ulaşabildiğim onlarca yerin kıymetini çok iyi biliyorum.
Türkiye’de tam manasıyla markaya dönüşen Alaçatı, ülkemizin en güzel plajlarına ev sahipliği yapan Çeşme, Türkiye’nin ilk sakin şehri Seferihisar ve Sığacık, antik dönemin en güzel eserlerinin görülebildiği Efes Antik Kenti ve Selçuk, adı gibi şirin köy Şirince, dünyanın birçok ilkine imza atılan coğrafya Bergama, tüketim kültürüne yenilmeyen bakir kıyılarıyla Karaburun, adını foklardan alan Ege kasabası Foça İzmir çevresinde gezilecek yerler denildiğinde akla gelenlerden birkaçı.
İzmir Civarında Gezilecek Yerler
1. Alaçatı
Alaçatı, son yıllarda Türkiye’de turizmin göz bebeği. Çeşme’ye bağlı bir mahalle olan Alaçatı dünyanın en önemli rüzgar sörfü parkurlarından birine ev sahipliği yapıyor. Geleneksel taş mimariye sahip evleri, şirin daracık sokaklarında sıralanan şık atölye ve dükkanları, birbirinden güzel meyhane, kafe, restoranları ve dinamik gece hayatı ile Alaçatı, özellikle yerli turistlerin yaz aylarında akın akın geldiği bir merkez.
Merkezinde deniz olmayan Alaçatı, konsept butik taş otelleriyle ülkemizdeki en iyi konaklama deneyimi sunan yerleri arasında. Sayıları 400’ü aşan Alaçatı butik otellerinin her birinin kendine ait ruhu, hikayesi var. Tarihi Alaçatı yel değirmenlerinden başlayan Alaçatı turu Kemalpaşa Caddesi ve Hacı Memiş Mahallesi üzerinden devam ediyor. Bu bölge adım başı restoran, kafe, butik, tasarım atölyesi ve hediyelik eşya dükkanları ile çevrili. Alaçatı İzmir merkezden özel araçla bir saat uzaklıkta.
2. Çeşme
Bir zamanlar Bodrum ile birlikte yaz turizminin en önemli iki destinasyonu arasında anılan Çeşme, her ne kadar bu ilgiyi Alaçatı’ya kaptırmış olsa da Alaçatı’nın Çeşme’ye bağlı bir yer olduğunu hatırlatmak gerek. 29 km’yi bulan kıyı şeridinde sayısız plaja ev sahipliği yapan Çeşme, her biri ayrı özgün dokuya sahip köyleri, termal tesisleri, tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkıyor.
İlçe merkezindeki çarşı, marina ve tarihi Çeşme Kalesi Çeşme’de mutlaka görülmesi gereken duraklar. Çeşme’nin dünyaca ünlü Ilıca Plajı, sığ denizi ve altın renkli incecik kumsalıyla çocuklu aileler için ideal. Ilıca’ya adını veren Yıldızburnu, sıcak su kaynağının denizle buluştuğu noktada muazzam bir deneyim sunuyor. Deliklikoy, Altınkum, Çiftlik, Pırlanta, Ildır ve Şifne plajları yaz aylarında dolup taşıyor. Çeşme, İzmir’den özel araçla bir saatte ulaşıbilen bir nokta.
3. Urla
İzmir şehir merkezine en yakın kaçamak noktalarından Urla, 12 İyon kentinden biri olan Klazomenai’nin kurulduğu ilçe. Tarihi geçmişi MÖ 400 yılına uzanan bu bölge Akdeniz deniz ticaretinin de önemli bir noktasıydı. Bölgede yapılan kazılarda ortaya çıkarılan zeytinyağı anforaları Urla zeytinyağının dünyanın farklı yerlerine gönderildiğini kanıtlıyor. Zeytinyağının bu müthiş yolculuğuna tanık olmak isterseniz Köstem Zeytinyağı Müzesi’ne uğrayın.
Urla, deniz kıyısında daha çok İzmirlilerin hafta sonu kahvaltıları için tercih ettiği bir merkez. Şehre 40 km uzaklıkta olması ve otoyol bağlantısı Urla’ya ulaşımı kolaylaştırıyor. Enginarı ile de ünlü Urla’da her yıl Urla Enginar Festivali yapılıyor. Kum Denizi, Güvendik, Altınköy, Demircili plajları Urla’da en çok tercih edilen plajlardan.
Urla’nın meşhur katmeri gözlemeye benzer çıtır hamur içerisinde kıyma, ot, peynir, patlıcan, patates ya da kaşar koyularak yapılıyor. Urla’nın Barbaros, Bademler köyleri ile bağ rotası da görülecek yerlerden.
4. Karaburun
İzmir’in en sakin, sessiz ve huzurlu tatil merkezlerinden Karaburun, kendi adını taşıyan yarımada üzerinde kurulu. Kış nüfusu 10 bin olan Karaburun’da yaz aylarında nüfus 5 katına çıksa da diğer popüler tatil noktaları kadar kalabalıkla karşılaşılmıyor.
Cam gibi berrak buz gibi soğuk deniziyle el değmemiş onlarca plaj ve koya sahip olan Karaburun’da Akvaryum Koyu, Boğabağı Koyu, Kaynarpınar, Mordoğan, Ayıbalığı, Ardıç plajları tatilcilerin rotasında.
Karaburun Yarımadası’nın her iki yakasında bulunan onlarca köyde geleneksel yöntemlerle tarım yapılıyor. Ekoturizme merakı olan, İzmir’de tipik Ege köylerini ziyaret etmek isteyenler için Karaburun-Ildır Karayolu üzerinde sayısız durak var.
Adını mitolojik karakter Narkissos’tan alan nergis çiçeği Karaburun Yarımadası’nın en önemli markalarından. Nergis çiçeğinin hasatına denk gelirseniz bu çiçeğin kokusunu takip etmeyi unutmayın.
5. Seferihisar
Türkiye’de Sakin Şehir Ağı Cittaslow’a katılan ilk yerleşim yeri olan ve Cittaslow’un Türkiye temsilciliğini de yürüten Seferihisar, tarihi ve turistik duraklarının yanı sıra kumsalları ile de ünlü. Birçok film ve dizinin çekildiği Sığacık Kaleiçi sokakları film platosunu andırıyor. Ev pansiyonculuğunun yapıldığı bu sokaklardaki evler beyaz badanalı duvarları ve rengarenk çiçekleri ile hoş fotoğraf karelerine hayat veriyor.
Kaleiçi’nde her pazar günü kurulan üretici pazarı el emeği ile hazırlanan yiyecekler ile bu bölgede yetiştirilen organik sebze ve meyvelerin satıldığı bir yer.
Seferihisar Teos Antik Kenti tarih meraklılarına, Akkum ve Akarca plajları deniz severlere hitap ediyor. Teos Marina’dan Samos’a yapılan feribot seferleri ile Yunanistan’ın bu güzel adasını da ziyaret edebilirsiniz. Seferihisar’a İzmir’den 45 dakikada ulaşmak mümkün.
6. Selçuk
Ülkemizin en önemli antik şehirlerinden Efes Antik Kenti’ne ev sahipliği yapan Selçuk, İzmir-Kuşadası rotasındaki tatilcilerin uğrak noktalarından.
Efes Antik Kenti’nden çıkarılan eserlerin sergilendiği Selçuk Efes Müzesi, antik dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı, Beylikler Dönemi’nin en güzel camilerinden İsabey Camii, Hristiyanlar için büyük önem taşıyan St. John Anıtı, Hristiyanların hac rotasında yer alan Meryemana Evi ve Selçuk Kalesi ilçede görülebilecek yerlerden bazıları.
Selçuk, İzmir’den 1 saat uzaklıkta.
7. Şirince
Selçuk sınırlarındaki Şirince köyünün adı Maya Takvimi’ne göre kıyametin kopacağı 21 Aralık 2012 tarihinde Fransa’nın Bugarach köyü ile birlikte dünyada kıyametten etkilenmeyecek iki yerden biri olarak açıklandığında bir anda tüm dünya gündemine taşınmıştı.
İzmirlilerin yıllardır hafta sonu rotasında yer alan bu köy birbirinden güzel butik otelleri, meyveli şarapları, Matematik Köyü, Tiyatro Medresesi ve Nişanyan Konağı ile tanınıyor.
Zeytin ve meyve üretimi ile geçinen köy halkının önemli bir bölümü turizmle de uğraşıyor. Şirince’nin sokaklarında dolaşırken kumda pişen Türk kahvesinin tadına bakıp soluklanabilirsiniz. İzmir’den 1 saat 15 dakikada ulaşılabiliyor.
8. Birgi
Beylikler Dönemi’nde Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapan Birgi, İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı bir mahalle. Beylikler Dönemi’nden günümüze Osmanlı ve tarihi geçmişin izlerinin korunarak ulaşmayı başardığı Birgi, Ege’nin kırsal yaşamını deneyimleyebileceğiniz özellikte.
Asırlık çınar ve ceviz ağaçlarının gölgesinde kurulu olan Birgi’de Osmanlı mimari geleneğinin en önemli temsilcilerinden Çakırağa Konağı, Aydınoğlu Mehmet Bey Camii ile ara sokaklardaki ahşap evler görülesi. İzmir’e 1.5 saat uzaklıkta.
9. Foça
Adını Akdeniz foklarından alan Foça, İzmir’in kuzeyinde şehir merkezine 60 km uzaklıkta. Rumlardan kalan cumbalı taş evlerin sıralandığı sahil şeridinde sessiz ve huzurlu bir yaşamın izlerini yakalayabileceğiniz Foça, ülkemizde turizmin başladığı az sayıdaki yerleşim yerinden biri aynı zamanda.
Halkın büyük çoğunluğunun turizm, denizcilik ve tarımla geçindiği Foça’nın sahilleri tertemiz plajlara ve koylara sahip. Foça ilçe merkezi ile Yeni Foça’ya uzanan yol üzerinde birbirinden güzel koylar sıralanıyor.
Foça’ya bağlı Kozbeyli Köyü, dibek kahvesi ile meşhur. Yolunuz Foça’ya düşerse Kozbeyli’ye de uğrayın. Foça sahilindeki Giritli Nazmi Abi’nin dondurmasını tatmayı unutmayın. İzmir’den 1 saat uzalıkta.
10. Dikili
Dikili, İzmir’in Ege Denizi kıyısında en kuzeyde yer alan ilçesi. Güneşin en güzel battığı yer mottosuyla tanıtımı yapılan ilçede kuzeyden güneye 40 km’lik bir sahil şeridi var. Tamamına yakını mavi bayraklı, tertemiz plajlarla çevrili olan Dikili, Kuzey Ege’nin en popüler tatil noktalarından.
Dikili’nin Bademli Köyü ve Kalem Adası, turkuaz renkli koylarıyla tekne turlarının gözdesi. Denizköy, Hayıtlı ve Çandarlı plajları da denemeye değer. Pitane Antik Kenti’nin kalıntılarının bulunduğu ve Cenevizlilerden günümüze korunarak çok iyi bir şekilde ulaşan kalesiyle Çandarlı da Dikili’de keşfetmeniz gereken yerlerden.
11. Bergama
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı ile yer alan Bergama, dünyanın birçok ilkine imza atan bir coğrafyada kurulu. Bergama’nın dünyaya armağan ettiği ilkleri arasında eczacılık simgesi çift başlı yılan, en dik antik tiyatro, parşömen, su sesiyle tedavi gibi insanlık tarihini şekillendiren izler bulunuyor.
Asklepion, Pergamon Antik Kenti, Kızılavlu, Tarihi Kale Mahallesi ve parşömen atölyesi Bergama’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Pergamon Antik Kenti’ndeki Zeus Sunağı’nın temel kalıntıları ve dünyanın en dik antik tiyatrosu olarak kabul edilen tiyatro Pergamon Antik Kenti’nde. Antik kente teleferikle çıkmak ayrı bir keyif. Bergama şehir merkezinden 1.5 saat uzaklıkta.
İzmir çevresinde gezilecek yerler doğa, kültür, tarih ve gastronomi alanlarında muhteşem zenginliklere sahip. Tarihi geçmişi günümüzden 8 bin 500 yıl öncesine uzanan İzmir şehir merkezi ile olduğu kadar çevresiyle de farklı medeniyetlerin, doğanın ve huzurun izlerini taşıyor.